Al onze verhalen en nieuwtjes

Over kees en gezonde voeding is meer dan genoeg te vertellen. Lees hier het laatste nieuws, trends over voeding en leuke gezondheidstips.

5 redenen voor ronde kazen Kaas is rond. Kijk maar in de kaaswinkel of op de markt. Maar waarom is kaas eigenlijk rond? Een ronde kaas – dat is toch helemaal niet handig? Probeer maar eens…
2 december 2019
De kaarsjes aan, een achtergrond muziekje op en de fondue op tafel… Wij zijn er dol op! Niet alleen hebben wij daarom een geweldig recept om die keesfondue zo snel mogelijk op tafel te krijgen; ook…
6 augustus 2018
Heerlijk hoor, die vakantie. Lekker lamballen op het strand, een boekje lezen voor de tent of genieten van een drankje op een zonnig terras. Lekkere hapjes, een toastje-worstje-chipje erbij, en even hemels ontspannen. We genieten er…
25 april 2018
In het assortiment van Glutenvrijemarkt.com zijn drie heerlijke varianten kees van Keesmakers te vinden, namelijk de kees gerijpt, kees extra gerijpt en kees komijn. In dit gastblog vertelt Bo, diëtist i.o. en stagiaire van Glutenvrijemarkt.com, waarom…
20 maart 2018
We noemden het al de leukste foodtrend van dit jaar : eetbare bloemen op je bord. Gebruik ze als garnering, om je gerecht te kruiden, je salade op te vrolijken, of – minder voor de hand…
20 februari 2018
Als je naar de verpakking van kees kijkt, dan staat daar ‘48+’ op. Dat zegt niets over het aantal gaten in kees, en ook niet over de leeftijd, maar wel een heleboel over het vetgehalte. Dat…
25 januari 2018
Primeur: begin februari serveert Keesmakers zijn eerste glutenvrije tosti’s op de Nationale GezondheidsBeurs. Daarnaast zijn uiteraard ook ‘gewone’ keestosti’s te koop. Al is het niet zomaar een tosti kees: er zit ook tapenade, tomaat en rucola…
24 januari 2018
Wat gaat 2018 ons brengen op eetgebied? Waren vorig jaar de maaltijdbox en superfoods als de goijbes en (gebroken) lijnzaad helemaal hip, dit jaar wordt kurkuma hét nieuwe superfood, verschijnen er zeewiertaco’s in het schap en…
15 januari 2018
De derde maandag van januari moet er altijd aan geloven: het wordt de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Om het positief te benaderen: dan hebben we die in het nieuwe jaar maar weer snel…
9 januari 2018
De gezellige drukte van de feestdagen is helaas voorbij. De kerstbomen zijn weg, de oliebollen opgegeten en overal verschijnen reclames om je de sportschool in te lokken. Nou kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om jezelf…
4 januari 2018
Iedere nieuwjaarsdag is het weer zover: overal trotseren mensen de koude golven of springen ze ergens anders in het ijskoude water. En dat is natuurlijk een ludieke, originele manier om het nieuwe jaar te beginnen, maar…
22 december 2017
Ook aan het broeden op de culinaire invulling van de kerstdagen? Al dan niet met behulp van kookboeken en internet? En heb je druk overleg met familie en vrienden over wat er wel wel/niet op het…
22 december 2017
Plof na het kerstmaal lekker neer en buik uit bij een van deze heerlijke films. Ook letterlijk heerlijk trouwens: want al deze films hebben een culinair tintje. Kom je er door alle gezellige drukte tijdens de…
20 december 2017
Het brooddieet, het sherrydieet, een leven lang fit… veel diëten zijn korte of langere tijd een hype geweest, om dan weer van de radar te verdwijnen. Sommige afvalmethodes blijven wel lang in zwang en hebben vaak…
11 december 2017
Waarom smaakt vliegtuigeten vaak laf? Wat maakt krakende chips zo lekker? Het blijkt dat we voedingsmiddelen smakelijker vinden als we ál onze zintuigen gebruiken. Op welke manier spelen die een rol bij de smaak van ons…
7 december 2017
Keesmaker Marc van Wanroij heeft jaren nodig gehad om kees te ontwikkelen, en in die jaren moest hij veel hobbels nemen. Toch hij zette door: “In Nederland zijn we dol op kaas, en dan is het…
7 december 2017
Eind november 2017 stonden we met de Keesmakers tosti-truck een volle week op Margriet Winterfair. Daar hebben we vele keesfans van overheerlijke tosti’s voorzien. Daarbij hebben we ook onwijs genoten van de sfeer op de beurs….
6 december 2017
Kloppend hart, versnelde ademhaling, transpireren… We weten allemaal hoe het voelt als de adrenaline door je lichaam giert. En dat kan zijn omdat je ergens van schrikt, maar evengoed omdat je – met plezier – in…
17 november 2017
In Nederland zijn we dol op kaas. Wie belegt er nou niet dagelijks een boterham met dit goudgele zuivelproduct? Maar hoe lang bestaat kaas eigenlijk al? En hoe ontdekten mensen dat je van melk kaas kon…
13 november 2017
Zie je soms door de bomen het bos niet meer wat betreft gezond eten? Raak je in de war van alle tegenstrijdige adviezen? Gelukkig kunnen enkele vuistregels je al helpen om thuis, in de winkel of…
6 november 2017
Het kan best onhandig zijn als je last hebt van lactose-intolerantie en zuivelproducten beter kan laten staan. Gelukkig zijn hiervoor inmiddels veel lekkere lactosevrije alternatieven op de markt. Hieronder hebben we ze voor je op een…
6 oktober 2017
Veel mensen denken dat alle kaas vegetarisch is. Dat is niet altijd het geval, omdat veel kaasmakers stremsel gebruiken dat uit de maag van kalfjes komt. Onlangs was er een uitzending van Keuringsdienst van Waarde over stremsel,…
5 oktober 2017
‘Vervang verzadigde vetten door onverzadigde varianten’ is het advies, want dat is goed voor je cholesterol. Dus braden en wokken we meestal in vloeibare margarine en verdwijnt er vaak zonnebloemolie in een dressing. De keuze aan…
1 oktober 2017
Soms zie je ze in een winkel staan: grote, indrukwekkende potten met eiwit-/proteïnepoeder. Vaak vinden ze gretig aftrek onder sporters en foodies. Twijfel jij weleens of je menu eiwitrijk genoeg is? Dat is gelukkig meestal wel…
2 oktober 2017
Wil jij op je cholesterol letten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een menu met meer onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten. Verder kun je het beste voorzichtig zijn met…
20 september 2017
De Gezondheidsraad en Voedingscentrum bevelen ons aan om meer plantaardig te eten. Ook kees bereiden we zo plantaardig mogelijk, zónder op de smaak in te leveren. Maar hoe doet Keesmakers dat? Allereerst: kaas komt natuurlijk niet…
7 september 2017
‘Rijk aan vezels’ staat er soms op een verpakking, en dat is natuurlijk bedoeld als aanbeveling. Maar wat zijn vezels en wat maakt vezelrijke voeding zo gezond? Wat betekenen ze voor je lijf, hoeveel heb je…
3 juli 2017
Zoet, zuur, zout, bitter en… umami. Ja, umami is de vijfde, maar toch wat onbekendere smaak op ons smaakpalet. We hebben er niet eens een goed Nederlands woord voor, vandaar dat we nog altijd het uit…
1 juli 2017
Goed nieuws: sinds kort ligt onze vernieuwde kees gerijpt in de winkel, duidelijk herkenbaar aan een gouden sticker op de lichtblauwe verpakking. Keesmaker Marc van Wanroij heeft kees inmiddels ruim tien jaar geleden ontwikkeld, maar blijft…
22 juni 2017
Onze smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken, en doet inmiddels dienst als telefoon, agenda, wekker, horloge, routeplanner, etc, etc. Bovendien kun je via vele gezondheid apps bijhouden op je mobiel of je…
8 juni 2017
We zijn het zo gewend in Nederland (en het is ook heel lekker!): een boterham met kaas en daartussen een dun laagje smeuïge roomboter of margarine. Maar wat is het verschil tussen die twee? En waar…
12 april 2017
kees maken we met een mengsel van plantaardige oliën, waarvan de belangrijkste zonnebloem- en raapzaadolie zijn. Zonnebloemolie is natuurlijk heel bekend, raapzaadolie wat minder. Veel mensen vragen zich dan ook af of raapzaadolie gezond is. Raapzaadolie…
10 april 2017
Steeds meer mensen kiezen voor koolhydraatarm eten en geven aan zich op die manier fitter te voelen. Vaak zetten deze mensen meer eiwitten en vet op hun menu. Helemaal koolhydraatloos eten is geen goed idee, want…
14 februari 2017
Begin februari was De Nationale Gezondheidsbeurs, waar Keesmakers inmiddels al heel wat jaren aanwezig is. Dit jaar hadden we een primeur: het was de eerste keer dat we met onze foodtruck verschenen, oftewel een rijdende keuken,…
1 januari 1970
Cholesterol is een belangrijk stofje in je lijf: het is een bouwsteen voor je cellen en hormonen. Cholesterol wordt gemaakt in je lever én krijg je binnen via je voeding. Je hebt twee soorten: HDL- en…