Van Nationaal Preventie Akkoord tot Nutriscore: gezonde voeding staat in de schijnwerpers. Tegelijk past ruim 85% van het aanbod in de supermarkt niet in de Schijf van Vijf[1]. Het Leidse Keesmakers, producent van gezond kaasalternatief Kees,…
Verzadigd vet, onverzadigd vet, cholesterol. Draaien de woorden nu ook voor je ogen? Deze blog geeft meer duidelijkheid in het verschil tussen goede en slechte vetten! Hoewel het woord vet voor veel mensen heel veel angst…
Weet jij hoe kaas ontdekt is? Waarschijnlijk door nomaden. Men denkt dat zij de melk bewaarden in de organen van dieren. Op hun tochten werd de melk meegenomen in de magen van varkens en runderen. Door…
Heb jij alle groente, van broccoli rijst tot bleekselderij met pindakaas, geprobeerd en ben je toe aan nieuwe manieren om 250 gram groente per dag binnen te krijgen? Wij helpen je graag! Deze lijst bevat 10…
Er zijn weinig ingrediënten zo omstreden als palmolie. Je vindt het in onwijs veel producten: van koekjes tot kaarsen. Ook onze Kees bevat een klein beetje palmolie. Regelmatig krijgen we vragen over de duurzaamheid van palmolie,…
‘Keto’. Komt deze term je bekend voor? Waarschijnlijk wel. Maar wat het ketogeen dieet nou précies inhoud is soms nog erg verwarrend. In deze blog leggen wij je kort maar krachtig de belangrijkste punten uit. Tenslotte…
Zout is een onwijs makkelijke smaakmaker. Maar wist je ook dat de meeste Nederlanders elke dag teveel zout binnenkrijgen? Wij zetten enkele mooie tips voor je op rij om minder zout te eten. Wat is zout?…
In Nederland eten we al snel teveel zout. Een te hoge zout en natrium inname kan ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt en dat de nieren schade kunnen oplopen. Dit kan nare ziekten als gevolg hebben…
Een smeuige tosti, een zacht laagje kaas over de pizza of een romige fondue: gesmolten kaas is voor veel mensen nóg zaliger dan gewone blokjes of plakken. Lekker die malse slierten, maar is al die gesmolten…
5 redenen voor ronde kazen Kaas is rond. Kijk maar in de kaaswinkel of op de markt. Maar waarom is kaas eigenlijk rond? Een ronde kaas – dat is toch helemaal niet handig? Probeer maar eens…
Met Kees kun je alle kanten op: van een lekkere Keesfondue tijdens de feestdagen tot een knapperig broodje Kees gezond tijdens een fijne wandeling. En terwijl Kees onze maagjes al jaren lekker vult, staat die trouwe…
Insecten eten: het is duurzaam, goed voor de spijsvertering en zal vast en zeker een deel van je schijf-van-vijf voor de dag vullen. En wie wordt er nu niet vrolijk van een lekkere meelworm salade, een…
De kaarsjes aan, een achtergrond muziekje op en de fondue op tafel… Wij zijn er dol op! Niet alleen hebben wij daarom een geweldig recept om die Keesfondue zo snel mogelijk op tafel te krijgen; ook…
De dagen worden korter, de nachten langer, de blaadjes vallen van de bomen en heel Nederland ziet er weer geweldig mooi uit. Wij houden van de herfst! Hoewel de herfst natuurlijk geweldig fijn is om lekker…
Laten we even eerlijk zijn: het is voor veel ouders een nachtmerrie. Een leuke roadtrip naar de camping in Frankrijk is natuurlijk heerlijk, maar die kids achterin vinden dat lange reizen vaak toch net wat minder…
Nou dames en heren, het weer liegt er niet om: de zomer is aangebroken! Hoewel we niet iedere dag even vrolijk worden van de warme dagen, zijn de weekenden daarentegen wel ernstig aangenaam. Heerlijk met de…
Bewust leven, wonen, werken én koken is ook in 2019 weer helemaal hot. We worden ons steeds bewuster van wie we zijn, wat we doen, en wat onze impact is op de wereld om ons heen….
We hebben er allemaal wel eens last van: de winterdip. De dagen zijn korter, de lucht is grijzer en dat fijne warme zonnetje laat zich steeds minder vaak zien. En dat maakt ons mensen gewoon net…
Ben jij op zoek naar het leukste kerstgeschenk of cadeau idee voor een hobbykok? Het maakt niet uit in wat voor vrienden- familie- of kennissenkring je de feestdagen doorbrengt: die ene enthousiaste hobbykok is in alle…
Zie jij ook wel eens foto’s voorbij komen van familie en vrienden, met een mandje vol paddenstoelen die ze die avond weer om gaan toveren tot een heerlijke herfstmaaltijd? Vraag jij jezelf dan ook wel eens…
Het gevallen blad kleurt de straten geel, oranje en rood. De wind wordt steeds frisser, de temperaturen steeds koeler, en de sjalen en mutsen worden steeds vaker uit de kast gehaald. Heerlijk, het is herfst! Het…
Ja dames en heren, de ‘r’ zit weer in de maand. De meeste Nederlanders weten natuurlijk precies wat dit betekent. Niet alleen is het mosselseizoen aangebroken (super yes!); het is ook tijd om de vitaminen weer…
We worden ons als Nederlanders steeds bewuster van onze omgeving, onze invloed op het milieu en onze eigen verantwoordelijkheid tot onze gezondheid. Super fijn natuurlijk, en na alle ziektes die we onszelf aangepraat hebben ook echt…
Heerlijk hoor, die vakantie. Lekker lamballen op het strand, een boekje lezen voor de tent of genieten van een drankje op een zonnig terras. Lekkere hapjes, een toastje-worstje-chipje erbij, en even hemels ontspannen. We genieten er…
In het assortiment van Glutenvrijemarkt.com zijn drie heerlijke varianten Kees van Keesmakers te vinden, namelijk de Kees gerijpt, Kees extra gerijpt en Kees komijn. In dit gastblog vertelt Bo, diëtist i.o. en stagiaire van Glutenvrijemarkt.com, waarom…
We noemden het al de leukste foodtrend van dit jaar : eetbare bloemen op je bord. Gebruik ze als garnering, om je gerecht te kruiden, je salade op te vrolijken, of – minder voor de hand…
Als je naar de verpakking van Kees kijkt, dan staat daar ‘48+’ op. Dat zegt niets over het aantal gaten in Kees, en ook niet over de leeftijd, maar wel een heleboel over het vetgehalte. Dat…
Primeur: begin februari serveert Keesmakers zijn eerste glutenvrije tosti’s op de Nationale GezondheidsBeurs. Daarnaast zijn uiteraard ook ‘gewone’ Keestosti’s te koop. Al is het niet zomaar een tosti Kees: er zit ook tapenade, tomaat en rucola…
Wat gaat 2018 ons brengen op eetgebied? Waren vorig jaar de maaltijdbox en superfoods als de goijbes en (gebroken) lijnzaad helemaal hip, dit jaar wordt kurkuma hét nieuwe superfood, verschijnen er zeewiertaco’s in het schap en…
De derde maandag van januari moet er altijd aan geloven: het wordt de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Om het positief te benaderen: dan hebben we die in het nieuwe jaar maar weer snel…
De gezellige drukte van de feestdagen is helaas voorbij. De kerstbomen zijn weg, de oliebollen opgegeten en overal verschijnen reclames om je de sportschool in te lokken. Nou kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om jezelf…
Iedere nieuwjaarsdag is het weer zover: overal trotseren mensen de koude golven of springen ze ergens anders in het ijskoude water. En dat is natuurlijk een ludieke, originele manier om het nieuwe jaar te beginnen, maar…
Ook aan het broeden op de culinaire invulling van de kerstdagen? Al dan niet met behulp van kookboeken en internet? En heb je druk overleg met familie en vrienden over wat er wel wel/niet op het…
Plof na het kerstmaal lekker neer en buik uit bij een van deze heerlijke films. Ook letterlijk heerlijk trouwens: want al deze films hebben een culinair tintje. Kom je er door alle gezellige drukte tijdens de…
Het brooddieet, het sherrydieet, een leven lang fit… veel diëten zijn korte of langere tijd een hype geweest, om dan weer van de radar te verdwijnen. Sommige afvalmethodes blijven wel lang in zwang en hebben vaak…
Waarom smaakt vliegtuigeten vaak laf? Wat maakt krakende chips zo lekker? Het blijkt dat we voedingsmiddelen smakelijker vinden als we ál onze zintuigen gebruiken. Op welke manier spelen die een rol bij de smaak van ons…
Keesmaker Marc van Wanroij heeft jaren nodig gehad om Kees te ontwikkelen, en in die jaren moest hij veel hobbels nemen. Toch hij zette door: “In Nederland zijn we dol op kaas, en dan is het…
Eind november 2017 stonden we met de Keesmakers tosti-truck een volle week op Margriet Winterfair. Daar hebben we vele Keesfans van overheerlijke tosti’s voorzien. Daarbij hebben we ook onwijs genoten van de sfeer op de beurs….
Kloppend hart, versnelde ademhaling, transpireren… We weten allemaal hoe het voelt als de adrenaline door je lichaam giert. En dat kan zijn omdat je ergens van schrikt, maar evengoed omdat je – met plezier – in…
In Nederland zijn we dol op kaas. Wie belegt er nou niet dagelijks een boterham met dit goudgele zuivelproduct? Maar hoe lang bestaat kaas eigenlijk al? En hoe ontdekten mensen dat je van melk kaas kon…
Zie je soms door de bomen het bos niet meer wat betreft gezond eten? Raak je in de war van alle tegenstrijdige adviezen? Gelukkig kunnen enkele vuistregels je al helpen om thuis, in de winkel of…
Het kan best onhandig zijn als je last hebt van lactose-intolerantie en zuivelproducten beter kan laten staan. Gelukkig zijn hiervoor inmiddels veel lekkere lactosevrije alternatieven op de markt. Hieronder hebben we ze voor je op een…
Veel mensen denken dat alle kaas vegetarisch is. Dat is niet altijd het geval, omdat veel kaasmakers stremsel gebruiken dat uit de maag van kalfjes komt. Onlangs was er een uitzending van Keuringsdienst van Waarde over stremsel,…
‘Vervang verzadigde vetten door onverzadigde varianten’ is het advies, want dat is goed voor je cholesterol. Dus braden en wokken we meestal in vloeibare margarine en verdwijnt er vaak zonnebloemolie in een dressing. De keuze aan…
Soms zie je ze in een winkel staan: grote, indrukwekkende potten met eiwit-/proteïnepoeder. Vaak vinden ze gretig aftrek onder sporters en foodies. Twijfel jij weleens of je menu eiwitrijk genoeg is? Dat is gelukkig meestal wel…
Wil jij op je cholesterol letten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een menu met meer onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten. Verder kun je het beste voorzichtig zijn met…
De Gezondheidsraad en Voedingscentrum bevelen ons aan om meer plantaardig te eten. Ook Kees bereiden we zo plantaardig mogelijk, zónder op de smaak in te leveren. Maar hoe doet Keesmakers dat? Allereerst: kaas komt natuurlijk niet…
‘Rijk aan vezels’ staat er soms op een verpakking, en dat is natuurlijk bedoeld als aanbeveling. Maar wat zijn vezels en wat maakt vezelrijke voeding zo gezond? Wat betekenen ze voor je lijf, hoeveel heb je…
Zoet, zuur, zout, bitter en… umami. Ja, umami is de vijfde, maar toch wat onbekendere smaak op ons smaakpalet. We hebben er niet eens een goed Nederlands woord voor, vandaar dat we nog altijd het uit…
Goed nieuws: sinds kort ligt onze vernieuwde Kees gerijpt in de winkel, duidelijk herkenbaar aan een gouden sticker op de lichtblauwe verpakking. Keesmaker Marc van Wanroij heeft Kees inmiddels ruim tien jaar geleden ontwikkeld, maar blijft…