Het gevallen blad kleurt de straten geel, oranje en rood. De wind wordt steeds frisser, de temperaturen steeds koeler, en de sjalen en mutsen worden steeds vaker uit de kast gehaald. Heerlijk, het is herfst! Het seizoen van lange boswandelingen, gezellig met het hele gezin op de bank om de nieuwe blockbuster te kijken, en heerlijk opwarmen voor het vuur van de open haard. Of je nu een ware herfst-liefhebber bent, of liever met de blote billen in het zonnetje ligt: deze drie overheerlijke, gezonde, vegetarische herfstrecepten (samen te voegen in een verrukkelijk 3-gangen diner!) maken ook dit seizoen weer ongelooflijk mooi.
- Huisgemaakte paddenstoelensoep
Dit ontzettend lekkere soepje is niet alleen op-en-top herfstig, het is ook nog eens makkelijk te maken. Je hebt nodig:
- 1 rode ui
- 400 gram gemengde paddestoelen
- 2 teentjes knoflook
- klontje boter
- twee afbak-baguettes
- 150 gram Kees
- 100 ml bechamelsaus
- 1 liter zoutarme groentebouillon
Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe een klontje boter (of wat olie) in de pan, en fruit het geheel een paar minuten aan. Snijd ook de 400 gram gemengde paddestoelen in kleine schijfjes, en voeg dit vervolgens aan het mengsel toe. Laat zo’n 10 minuten sudderen totdat de paddestoelen mooi goudbruin van kleur zijn, en het meeste vocht verdwenen is. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en plaats, wanneer warm, de afbak baguettes in de oven. Schep vervolgens ⅓ van de paddenstoelenmix uit de pan, en zet dit even apart. Voeg de bouillon toe aan de pan, breng het geheel aan de kook, en gebruik vervolgens een staafmixer om het geheel fijn te pureren. Roer de kookroom er doorheen, en breng opnieuw aan de kook. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Haal de baguettes uit de oven, en laat deze even afkoelen. Snijd ze vervolgens in dunne schijfjes, en beleg ze met plakjes Kees. Serveer het brood op een mooie rustieke, houten plank: heerlijk om in de paddenstoelensoep te dippen!
PS: Geen zin in een soepje? Je kan ook lekkere gevulde champignons met Kees serveren. Net zo lekker, en gezond!
- Gnocchi met blauwe kaas en paddestoelen
Proef de herfst met deze heerlijke herfst ingrediënten. Het ziet er niet alleen ontzettend herfstig uit, het staat ook binnen een handomdraai op tafel. Je hebt nodig:
- 500 gram gnocchi
- 100 gram spinazie
- 400 gram gemengde paddestoelen (kun je ook lekker zelf plukken!)
- 100 gram blauwe kaas
- 100 gram Kees
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 gram peterselie
- 50 gram walnoten
- olie of boter (om in te bakken natuurlijk)
Kook de gnocchi (niet moeilijk, gewoon even de verpakking lezen) en giet deze vervolgens met koud water af totdat deze helemaal afgekoeld is. Versnipper de ui en teentjes knoflook, rasp de 100 gram Kees, en snijd de paddestoelen in kleine schijfjes. Hak ook meteen de peterselie en walnoten even fijn. Doe de olie in de pan (joh, echt?!), en fruit eerst de knoflook en ui een paar minuutjes. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe, en laat het geheel even op een middelhoog vuurtje sudderen totdat de paddestoelen goudbruin van kleur zijn. Draai het vuur wat lager, en voeg na een kleine vijf minuten de spinazie en peterselie toe (de spinazie hoeft niet te slinken). Meng het geheel met de gnocchi, en garneer het vervolgens af met de geraspte Kees, blauwe kaas en walnoten. Serveer eventueel met een extra schaaltje garnering, voor de echte kaasliefhebbers in huis.
- Pompoen-kruimeltaart
Deze herfstige variant op de appelkruimeltaart kan geserveerd worden als nagerecht, maar is natuurlijk ook geweldig om gewoon in de keuken te hebben staan als een lekkere, gezonde snack. Je hebt nodig:
- een halve pompoen
- 1 appel
- 500 ml sinaasappelsap (vers geperst als het kan natuurlijk)
- 100 gram suiker (mag wat ons betreft gerust vervangen worden door honing)
- 50 gram hazelnoten
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 150 gram havermout
- 80 gram roomboter
Om te beginnen mag je de oven vast voorverwarmen op 200 graden. Terwijl je oven lekker op de achtergrond staat op te warmen, gaan we gewoon aan de slag. Schil de appel en pompoen, en snijd beiden in kleine stukken van een centimeter of twee. Zet een pannetje met water op het vuur, en breng de stukjes appel en pompoen vervolgens voor een kleine 5 minuten aan de kook. Eenmaal gekookt, mag je beiden losjes fijnstampen: er mogen gerust wat lekkere stukjes in blijven zitten! Voeg vervolgens de kaneel, sinaasappelsap, en de helft van de suiker (of honing) toe, en meng het lekker door elkaar. Doe het geheel in een ovenvaste schaal (of meerdere schaaltjes). Vervolgens mogen de hazelnoten grof gehakt worden, en samen gekneed worden met de boter, havermout en de andere helft van de suiker, totdat er een lekker kruimelig deeg overblijft. Verdeel het kruimeldeeg vervolgens over het pompoen mengsel, en zet het een kleine 25 minuten in de oven. Klaar is Kees!
De inspiratie voor deze recepten komt van deze webpagina. Veel dank aan alle keukenhelden voor de ideeën.
Heb jij dit heerlijke 3-gangen menu in zijn geheel, of apart, op tafel gezet? Dan willen wij daar natuurlijk foto’s van zien! Stuur al die schone plaatjes vooral door naar info@Keesmakers.nl, en wie weet krijg jij wel een mooi Kees-bedankje!