Wat gaat 2018 ons brengen op eetgebied? Waren vorig jaar de maaltijdbox en superfoods als de goijbes en (gebroken) lijnzaad helemaal hip, dit jaar wordt kurkuma hét nieuwe superfood, verschijnen er zeewiertaco’s in het schap en gaan we nóg minder eten weggooien om voedselverspilling tegen te gaan. Wat zijn verder de leukste trends van 2018? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Eetbare bloemen
Met stip op nummer 1: waar restaurants vorig jaar al eetbare bloemen serveerden, gaan we er dit jaar ook zelf de keuken mee in. Vooral lavendel, roos, orchidee en vlierbloesem worden populair om een gerecht te kruiden of als toevoeging aan je thee of toetje. Ons goede voornemen: binnenkort een blog schrijven over de lekkerste eetbare bloemen.
Paddenstoelen
Dit jaar roerbakken we niet gewoon wat champignons door ons eenpansgerecht. Nee, we gaan voor (poeders van) allerlei soorten paddenstoelen in onze smoothies, en vooral als infusies – ofwel aftreksel van (gedroogde) paddenstoelen – in je koffie of thee. Paddenstoelen vind je bij je groenteboer en supermarkt, onthoud namen als reishi, chaga en cordyceps.
Receptentip: Liever nog even de oude, vertrouwde champignon in je gerecht? Maak dan onze lekkere gevulde champignons met Kees.
Bouillon: nieuwe coffee-to-go
Hip New York schijnt er al mee rond te lopen: een kopje bottenbouillon-to-go. Nu waaien veel foodtrends uit de Verenigde Staten over naar Nederland, we zijn benieuwd of wij deze ‘opkikker’ in 2018 volledig gaan omarmen. In Amsterdam en Maastricht zijn ieder geval al de eerste bouillon-to-go-shops gesignaleerd.
Overigens is het helemaal niet zo ingewikkeld om een eigen bottenbouillon te trekken (en vroeger deden onze grootmoeders het massaal): vraag je slager om een mergpijpje of schenkel met merg, en voeg daar thuis water, ui, wortel, tijm, laurier en wat zwarte peperkorrels aan toe en laat een paar uur trekken (Wil je wat meer richtlijnen? Via internet vind je snel een goed recept met ook allerlei andere lekkere ingrediënten). Hoe langer een bottenbouillon is getrokken, hoe meer gezonde voedingsstoffen uit de botten vrijkomen, zoals mineralen en eiwitten. Vandaar ook dat de bottenbouillon in New York in zwang raakt…
Receptentip: Een bottenbouillon is ook een heerlijke basis om deze risotto met Kees én paddenstoelen mee te maken.
Gefermenteerde producten
Net als het trekken van bouillon beleeft het fermenteren van voeding een revival. Door fermentatie conserveer je voeding op een effectieve en veilige manier; gefermenteerd eten is dan ook overal ter wereld onderdeel van de culinaire tradities. Zo zijn bijvoorbeeld brie, wijn, tempeh en onze eigen Goudse kaas/Kees gefermenteerde producten, net als bier, augurken en sojasaus. Dit jaar zullen vooral bekende gefermenteerde producten als zuurkool en yoghurt, maar ook kombucha en kefir steeds populairder worden.
Voor alle gefermenteerde producten geldt: ze bevatten goede bacteriën die je darmflora een boost geven. Tip: met een kookboek bij de hand kun je thuis ook aan de slag met het fermenteren van groenten, fruit en vele andere voedingsmiddelen. Je zult verbaasd staan over de smaken die je in je eigen keuken kunt creëren!
Receptentip: Een heerlijke ovenschotel (gefermenteerde:-) zuurkool-ham-Kees!
Tot slot een algemene trend: nog meer aandacht voor plantaardig eten!
Wij noemden het in 2017 al de trend van nu: (af en toe) vegetarisch eten. Komend jaar zullen we nog meer kiezen voor plantaardige voeding, dat is gezond voor ons, beter voor de dieren en duurzaam voor het milieu. Ook Kees bereiden we zo plantaardig mogelijk. Wat dat betreft is Kees dus zijn tijd vooruit geweest!
Nieuwsgierig geworden naar alle trends? Lees meer op Lekkergezond.nl, Gezondheidenco.nl of Vivonline.nl.