25 april 2018

Kees past perfect in een glutenvrij dieet

Kees past perfect in een glutenvrij dieet

In het assortiment van Glutenvrijemarkt.com zijn drie heerlijke varianten Kees van Keesmakers te vinden, namelijk de Kees gerijpt, Kees extra gerijpt en Kees komijn. In dit gastblog vertelt Bo, diëtist i.o. en stagiaire van Glutenvrijemarkt.com, waarom Keesmakers perfect in een gezond glutenvrij dieet past.

 

Aanbevelingen van het Voedingscentrum

Nederlanders krijgen niet voor niets de bijnaam kaaskoppen. De gemiddelde Nederlander eet per jaar wel zo’n 20 kilo kaas! Kaas is een goede leverancier van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium. Wel waarschuwt het voedingscentrum voor de vele verzadigde vetten die in kaas zitten en het vaak hoge zoutgehalte. Verzadigde vetten verhogen namelijk de kans op hart- en vaatziekten en zout werkt bloeddrukverhogend wat op zijn beurt weer de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. En dat is precies waar Keesmakers om de hoek komt kijken! Volgens het Voedingscentrum hoort Kees thuis in een gezond voedingspatroon, het is namelijk onderdeel van de Schijf van Vijf.

Keesmakers biedt een briljant alternatief voor kaas: ‘Kees’. Een lekkere en gezonde vervanging voor kaas dat wel 50% minder verzadigde vetten bevat en 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas! Hier worden wij bij Glutenvrijemarkt.com erg enthousiast van, want vooral in een gezond glutenvrij dieet past Kees perfect. Eerst een korte uitleg over waarom je glutenvrij zou eten.

 

Wat betekent glutenvrij eigenlijk? En wat is coeliakie?

Wanneer je coeliakie hebt of bijvoorbeeld glutensensitief bent moet je glutenvrij eten, omdat je anders zeer uiteenlopende buikklachten kan krijgen. Dit betekent dat je producten moet mijden waar gluten in zitten. Gluten zijn een soort eiwitten die voorkomen in met name tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Dit betekent dat mensen met coeliakie of glutensensitiviteit reguliere producten, zoals brood, pasta, pizza en koekjes (beter) niet kunnen eten. Wel zijn er glutenvrije vervangers voor deze producten op de markt welke geheel veilig zijn voor iemand die niet tegen gluten kan.

 

Waarom Kees goed in een glutenvrij dieet past

De markt van glutenvrije vervangers wordt steeds breder waardoor het glutenvrije assortiment van Glutenvrijemarkt.com blijft groeien. Ook worden de producten steeds lekkerder gefabriceerd. Normaal geven de gluten de structuur en elasticiteit aan producten. Wanneer de gluten niet aanwezig zijn worden ze vervangen door andere middelen die structuur en smaak geven.

Vroeger waren glutenvrije producten droog en vielen uit elkaar, tegenwoordig wordt de kwaliteit steeds hoger waardoor glutenvrij eten gemakkelijker wordt gemaakt. Wel bevatten glutenvrije producten gemiddeld een hoger gehalte aan verzadigde vetten om de producten smeuïger te maken. Deze verzadigde vetten kunnen bij overmatig gebruik, net als bovengenoemd, weer zorgen voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Door in een glutenvrij dieet kaas te vervangen door Kees ben jij dus enorm verantwoord bezig, omdat je hiermee de inname van verzadigde vetten flink verlaagt! Combineer Kees met een lekker vezelrijk brood zoals Yam bruinbrood en je lichaam zal je dankbaar zijn.