24 augustus 2018

De 7 meest lachwekkende voedingshypes van de afgelopen tijd

De 7 meest lachwekkende voedingshypes van de afgelopen tijd

We worden ons als Nederlanders steeds bewuster van onze omgeving, onze invloed op het milieu en onze eigen verantwoordelijkheid tot onze gezondheid. Super fijn natuurlijk, en na alle ziektes die we onszelf aangepraat hebben ook echt wel nodig. Maar af en toe slaan we wel een beetje door. Want hoewel een bak straffe koffie op zijn tijd veel goeds kan doen voor de gezondheid, betekent dit niet dat we deze perse uit een uitgeholde avocado moeten drinken. Toch? Om de dagelijkse sleur wat te doorbreken, en je wat interessant leesvoer te geven tijdens je koffiepauze, vermaken wij je graag met de 7 meest lachwekkende voedselhypes van de afgelopen tijd.

 

  • Fit Tea

Een aantal maanden geleden hoefde je de Instagram of Twitter feed maar te openen en je zag allerlei bekende mensen van een ‘overheerlijk’ kopje #fittea genieten. Ingrediënten zoals gember, honing, guarana en garcinia cambogia extract zouden een onvergetelijke detox in werking stellen, wat er vervolgens voor zou zorgen dat de kilo’s eraf vlíegen. De ervaringsverhalen van ‘echte mensen’ kwamen daarentegen tot een andere conclusie: je zit vooral veel op de wc, en die kilo’s? Die bleven gewoon lekker zitten. Wat drink je dan wel? Gewoon, een lekker kopje thee. Zonder poespas!

 

  • Raw Lemonade

Mocht je nu denken dat er een lekker siroop sapje voor je klaar staat wanneer je een Raw Lemonade overweegt, kijk dan nog maar eens goed. Want hoewel Raw Lemonade natuurlijk super hipster-cool klinkt, is het niets anders dan gitzwart houtskool sap. Een (waarschijnlijk niet zo smakelijk) sapje dat bij zou dragen aan een ‘natuurlijke detox’. Verklaar ons maar voor gek, maar naar onze mening zijn er veel betere natuurlijke manieren om goed voor je lichaam te zorgen dan met het drinken van houtskool sap.

 

  • Raw Water

Na de teleurstelling van de Raw Lemonade trend, deed ook Raw Water een even-teleurstellende opkomst. Deze nieuwe gezondheidshype dicteert dat het drinken van ongefilterd grondwater gezonder is dan het hedendaagse kraanwater. Hoewel het ongefilterde water misschien bepaalde mineralen bevat (die je trouwens ook gewoon uit een lekkere bruine boterham Kees kunt halen), stikt het daarnaast ook van de bacteriën, virussen en parasieten. Resultaat? Het toilet wordt in no-time je beste vriend en in sommige gevallen mag je ook nog eens een ritje naar het ziekenhuis maken.

 

  • Het koffieklysma

Sorry, wij hebben het ook niet bedacht: lekker met een trechter hete koffie in een slang gieten om hier vervolgens je darmen mee te spoelen. Wie wilt dit nu niet op zijn vrije zaterdagmiddag? Het zou een effectieve ontgifter zijn en een positieve invloed hebben op je galblaas en lever. Hoewel deze trend jarenlang door veel mensen als gezond is beschouwd, is het tegendeel inmiddels bewezen. De hete drank zou namelijk best wat schade aan kunnen richten aan de darmen en de resultaten? Die zijn er simpelweg helemaal niet.

Volgens wetenschapper en dokter Steve Hambleton, bestaat zoals iets leververgiftiging namelijk helemaal niet en is dus ook de koffie klysma flauwekul.

 

  • Het anti-lectine dieet

Geloof het of niet, maar er is wederom een nieuwe dieethype van Amerika naar Nederland gevlogen: het anti-lectine dieet. Want nadat we alle gluten al afgezworen hebben, beweert een Amerikaanse dokter nu dat hij, en hij alleen, het échte geheim kent: het gevaar van lectine. Natuurlijk heeft deze beste man hier ook een boek over geschreven, met interessante quotes als “planten willen niet opgegeten worden, zij waren hier eerst”. Resultaat? Een dieet waarbij je alles mag eten, zolang het maar kokosnoot is. De kokosnoot lijkt namelijk geen bezwaar te hebben tegen menselijke consumptie. We kunnen je de aankoop van dit boek dan ook niet aanraden; zoals experts van het voedingscentrum aangeven, zijn veel adviezen in het boek niet in richtlijn met de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

 

  • Geactiveerde noten

Nadat ‘normale’ noten een volle 24 uur in water en zout geweekt worden, heb je (jawel) geactiveerde noten tot je beschikking. Deze geactiveerde noten zouden ervoor zorgen dat voedingsstoffen sneller opgenomen, en makkelijker verteerd worden. Maar volgens dr. Hambleton hebben deze noten helemaal geen extra gezondheidsvoordelen. Ze kunnen net zo goed vervangen worden door gewone noten, zoals amandelen. Lekker, en gezond!

 

  • De Breatharians

En dan als kers op de taart: de Breatharians. Deze spirituele groep is van mening dat we helemaal geen voeding nodig hebben. Zij geloven namelijk dat we makkelijk kunnen overleven op lucht, en de energie uit het universum. Een food-free-lifestyle noemen ze het dan ook. Zo is dit ongelooflijk charmante stel al 9 jaar trots Breatharian. Pot, deksel? Wat wij in ieder geval zeker weten, is dat zij nog nooit een lekkere boterham Kees hebben gehad!

 

Kun je niet genoeg krijgen van alle vreemde diëten? Bekijk dan ook de top vijf achterhaalde diëten.