8 juli 2019

Autopret: zó vermaak jij de kids in de auto op vakantie!

Autopret: zó vermaak jij de kids in de auto op vakantie!

Laten we even eerlijk zijn: het is voor veel ouders een nachtmerrie. Een leuke roadtrip naar de camping in Frankrijk is natuurlijk heerlijk, maar die kids achterin vinden dat lange reizen vaak toch net wat minder interessant. Terwijl pa en ma genieten van de mooie omgeving (en de caravan onder controle proberen te houden), zitten de kleintjes zich achterin de auto helemaal rot te vervelen. En dan hebben we het nog niet over de duw- en trekpartijen op de achterbank gehad. Aan vader en moeder natuurlijk de taak om de kids geamuseerd te houden. Maar hoe maak jij die (urenlange) reis naar eindbestemming nu interessant genoeg?

We zien je pijn, en zijn voor je op onderzoek uitgegaan. Met een warm hart geven we je dan ook graag 10 leuke manieren om die bengels achterin de auto uren zoet te houden!

1. Een tasje vol plezier

Begin een aantal dagen voor de reis met het samenstellen van een tasje vol plezier. Alle kinderen krijgen een eigen tasje, waar ze iedere keer op een specifiek moment iets leuks uit mogen halen. Ieder uur, iedere grensovergang of iedere 200 kilometer bijvoorbeeld. Heb je een stel grijpgrage handjes op de achterbank zitten? Dan kun je het natuurlijk ook gewoon zelf uitdelen.

Vul het tasje met leuke dingen waar de kleintjes ook echt wat aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
– puzzelboekjes;
– kleurboekjes;
– stickervellen;
– iets om te lezen;
– een bakje Kees en worstjes;
– een luisterboek;
– een speeltje.

2. Maak het lekker comfortabel

Uren stilzitten is voor niemand fijn. Maak de achterbank dan ook zo comfortabel mogelijk en zorg dat alles lekker binnen handbereik is. Een muziekspeler met koptelefoon (eentje per kind natuurlijk), fleece dekens, kussentjes en eventueel zelfs een routekaart waar de kinderen de reis zelf op bij kunnen houden.

3. Vind de praatpaal of het kenteken

Grote kans dat je hier vroeger zelf als kind ook lang plezier van hebt kunnen hebben! Het is namelijk misschien wel één van de meest klassieke auto spelletjes. Laat de kinderen lekker uit het raam turen; op zoek naar de eerstvolgende praatpaal of een kentekenplaat met een leuke combinatie of specifieke letters. De eerste die het item gezien heeft roept het natuurlijk uit volle borst: en krijgt een punt (of een verrassing)!

4. Zorg voor voldoende versnaperingen

Het lastige stilzitten wordt een stuk minder vervelend wanneer je wat kunt doen; zowel als volwassene als kind. Zorg dus dat je meer dan genoeg versnaperingen meeneemt voor de lange reis. Van lekkere krentenbollen met appel en Kees, tot stukjes worst, fruit, hartige hapjes en wat zoetigheid. Hier wordt natuurlijk tijdens de pauzes van genoten, maar ook achterin de auto mag hier af en toe wel wat van gesnoept worden!

5. Het grote dierenspel

Een leuk stukje vermaak voor het hele gezin. Verzin samen iedere keer weer nieuwe dierennamen gebaseerd op de letters van het nummerbord van voorbijkomende auto’s. Komen de auto’s net wat te snel voorbij? Dan kun je ook met één dier beginnen en vervolgens een ander dier verzinnen met de laatste letter.

6. Lekker kleien: zonder klei!

Heerlijk creatief bezig zijn kan de tijd laten vliegen. Neem een rol aluminiumfolie mee die op de achterbank als klei gebruikt kan worden. Net als met klei, kun je het aluminiumfolie namelijk in allerlei leuke vormpjes frommelen (en je auto wordt geen rommeltje). Je kunt de kids eventueel een leuke, uitdagende opdracht geven om ze wat op weg te helpen!

7. Het vakantie fotoboek

Geef alle kinderen een eigen wegwerpcamera waar ze tijdens de reis foto’s mee kunnen maken. Aan het einde van de vakantie kun je hier samen een aantal geweldige fotoboeken mee maken. Zorg dat je voldoende wegwerpcamera’s bij hebt; de kans is natuurlijk groot dat het eerste rolletje er op de heenreis al doorheen zit.

8. Tel de Nederlandse kentekens

Ben je de grens over? Dan is het tellen van Nederlandse kentekens een leuke kijkopdracht voor de kids. Je kunt het natuurlijk ook altijd wat makkelijker maken door bijvoorbeeld alle groene, gele en rode auto’s te zoeken. Wie er na een half uur de meeste gezien heeft wint een prijs!

9. Raamstickers- en stiften

Een andere manier om lekker creatief bezig te zijn is met raamstickers- en stiften. Naar buiten kijken is natuurlijk leuk voor een paar minuutjes; maar gaat uiteindelijk wat vervelen. Geef de kids dan ook de mogelijkheid om al hun creativiteit op hun raam tot uiting te brengen. De gemaakte kunstwerkjes zijn er namelijk in no-time met babydoekjes vanaf geveegd!

10. Digitaal vermaak

Hoewel je het als ouder misschien zoveel mogelijk probeert te vermijden, is dit toch echt een moment waar iPads, Nintendos of andere portables ontzettend goed van pas komen. Zo kunnen de kinderen wanneer zij hier zin in hebben een spelletje spelen, een film kijken of naar een goed boek luisteren.