15 november 2018

Wat kun je eten uit de natuur? 5 zelfpluk-tips voor de herfst

Wat kun je eten uit de natuur? 5 zelfpluk-tips voor de herfst

Zie jij ook wel eens foto’s voorbij komen van familie en vrienden, met een mandje vol paddenstoelen die ze die avond weer om gaan toveren tot een heerlijke herfstmaaltijd? Vraag jij jezelf dan ook wel eens af, of je dat allemaal zomaar kan plukken zonder je hele familie te vergiftigen? Dan is dit stukje voor jou. Er zijn namelijk ontzettend veel mooie, gezonde ingrediënten te vinden in de natuur om ons heen. Met deze handige zelfpluk-tips (en recepten) voor deze prachtige herfstmaanden, weet jij precies wat er wel, en wat er niet in dat mandje mee naar huis kan.

  1. Brandnetels
    Tsjah, het plukken is wat lastig, maar die brandnetels kunnen ontzettend mooie, lekkere gerechten op tafel zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een supergezonde brandnetelsoep (na een paar minuten koken prikken ze namelijk niet meer), een heerlijke stamppot, een groente lasagne, of een lekker kopje thee?! Ben natuurlijk wel voorzichtig met het plukken, en trek eventueel handschoenen aan om pijnlijke handen te vermijden.Extra tip: Nu is het natuurlijk heerlijk om je avondmaal uit de natuur te plukken, maar doe dit met mate. Zo mag er in beschermde natuurgebieden niet geplukt worden, en de over-plukker kan beboet worden met wel €4100 ; en daar wordt niemand vrolijk van. Zolang je beschaafd plukt, wordt het vaak door de vingers gezien.
  2. Wilde appelen
    Als je de ogen goed open houdt, kun je in de herfst tientallen gevallen appeltjes vinden in bos en berm. Nu zijn deze appeltjes natuurlijk niet lekker om als tussendoortje te eten, maar wel bij uitstek geschikt om heerlijke appelmoes mee te maken! Was de appelen, snijd ze in stukjes, en breng ze met wat wat water en suiker aan de kook. Even pureren, goed af laten koelen, en je huisgemaakte appelmoes is klaar!Extra tip: Op deze manier kun je natuurlijk ook kersen en bessen plukken om hier heerlijke huisgemaakte jam mee te maken.
  3. Beukennootjes
    Van gevallen beukennootjes kun je heerlijke gerechten maken, waaronder een lekkere huisgemaakte beuken tapenade: en deze tapenade is ook nog eens ontzettend lekker in een gevulde avocado Kees! Verzamel natuurlijk genoeg kinderhandjes om samen beukennootjes te rapen, en haal vervolgens de harde schil van de nootjes af. Laat ze even lekker roosteren op middelhoog vuur, waarna je de vliesjes makkelijk kunt verwijderen. Maak het geheel eventueel wat zoeter door wat suiker met water te verhitten (resulterend in karamel) en het geheel volgens gewoon even te pureren in de blender. Huisgemaakte beuken tapenade: klaar voor consumptie!Extra tip: Daarnaast kun je van het sap van berk en beuk ook ontzettend lekkere wijn maken. Of dat ook daadwerkelijk legaal is, durven we daarentegen geen uitspraken over te doen.
  4. Tamme kastanjes
    Net als beukennootjes, kun je tijdens de herfstmaanden ook honderden tamme kastanjes in bos en berm vinden. Nadat de schil met stekels verwijdert is, maak je met een mes een kruis aan de brede kant van de kastanje. Was ze in ruim water om te kijken welke kastanjes goed zijn voor consumptie. De kastanjes die zinken zijn klaar voor de maag, en de kastanjes die blijven drijven mogen terug de natuur in. Je kan de kastanjes vervolgens koken of poffen, en gebruiken als vervanger van aardappelen en rijst. Daarnaast zijn ze ook ontzettend lekker in de paddenstoelenrisotto. Gratis, makkelijk, leuk en ook nog eens gezond!Extra tip: Gooi je zelfpluk-maaltijd bij twijfel altijd direct terug de natuur in. Zelfs wanneer het om zoiets onschuldigs als een gevallen kastanje gaat.
  5. Paddenstoelen
    Bos en berm staat tijdens de herfst natuurlijk helemaal vol met paddenstoelen. En veel van deze paddenstoelen kun je gewoon plukken, om hier vervolgens de lekkerste herfstrecepten mee te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van lekkere paddenstoelen risotto met Kees?! De meest voorkomende paddenstoelen zijn de champignon, oesterzwam, de tropische beurszwam, de shiitake, morielje, hanenkam, eekhoorntjesbrood, truffel, zwavelzwam, inktzwam en het fluweelpootje. Maar ook paddestoelen als de grote stinkzwam, het judasoor en de kastanjeboleet zijn gewoon geschikt voor consumptie. Zorg natuurlijk wel dat je de paddenstoelen voor consumptie goed kookt, en dat je alleen jonge varianten eet. Oude varianten kunnen namelijk gifstoffen bezitten waar de maag niet zo vrolijk van wordt.Extra tip: Weet je niet zeker of de paddestoel voor je neus geschikt is voor consumptie? Google dan bovenstaand genoemde paddenstoelsoorten even, en je kan meteen plaatjes vergelijken! Blijf natuurlijk altijd je verstand gebruiken. Weet je niet zeker of een paddenstoel (of een ander stukje zelfpluk natuur) eetbaar is; dan willen wij met klem benadrukken dit vooral niet te eten!

Dus. Ga jij zaterdagmiddag naar de supermarkt, of toch maar naar het bos?

Let op: in sommige bossen en natuurgebieden is het soms erg druk. Als iedereen gaat wildplukken, dan blijft er niets meer over voor de vogeltjes en andere bosbewoners. Denk dus altijd goed na als je met je mandje het bos in trekt en ga bijvoorbeeld niet te ver van het pad af.