17 januari 2019

Wat doen tegen je winterdip? De 5 beste, bewezen anti-winterdip tips

Wat doen tegen je winterdip? De 5 beste, bewezen anti-winterdip tips

We hebben er allemaal wel eens last van: de winterdip. De dagen zijn korter, de lucht is grijzer en dat fijne warme zonnetje laat zich steeds minder vaak zien. En dat maakt ons mensen gewoon net iets minder aangenaam dan dat we normaal zijn. We klagen wat meer, hebben minder energie, en zitten over het algemeen gewoon wat minder lekker in ons vel. Hoewel dat Keesje en worstje op de bank met een knapperend haardvuur zeker zijn charme heeft, is dit toch niet altijd genoeg om de winterdip geheel tegen te gaan. Deze handige tips daarentegen wel!

 

1. Ga lekker naar buiten

We weten het… Het is koud, nat en helemaal niet ‘lekker’ fris. Maar toch is de frisse buitenlucht het beste medicijn tegen die winterdip. Trek die laarzen aan, maak een lekker broodje gegrilde groenten, zet een muts op je hoofd en lekker wandelen. Neem de hond mee, of leen de hond van de buurman, en maak een lekker lange boswandeling. Het geeft je namelijk nieuwe energie, en dat is niet zomaar iets ‘wat ze zeggen’. Die frisse blauwe lucht (zeker in de vroege middaguren) remt de productie van melatonine – het hormoon dat je zo slaperig maakt – en hierdoor krijg je dus écht energie van een wandeling in de buitenlucht.

2. Doe iets sportiefs

Hoewel we maar al te graag onder een dekentje op de bank ploffen, is deze periode juist bedoeld om extra te bewegen. Hoe meer je beweegt, hoe minder last je zult hebben van die vervelende winterdip. Zoals je waarschijnlijk wel weet maak je tijdens het actief bewegen endorfine aan; en endorfine is natuurlijk het beste feel good stofje dat ons lichaam ons te bieden heeft. Daarnaast zit je emotioneel lekkerder in je vel, wanneer je fysiek ook (letterlijk) goed in je vel zit. Of je nu fervent hardloper bent, of liever een paar uurtjes per week in de sportschool zwoegt: sportiviteit wordt op allerlei vlakken beloond met goeds. Dus, die hardloopschoenen aan, en gaan met die banaan!

3. Help jezelf met vitamine D

Tijdens de koude, donkere maanden hebben we minder vaak de mogelijkheid om van het zonnetje te genieten. En dat zonnetje is niet alleen lekker warm, maar geeft ons lichaam ook alle vitamine D die we nodig hebben. Gelukkig kunnen we die vitamine D ook uit andere dingen halen: en dat is natuurlijk precies wat je moet doen om die winterdip tegen te gaan. Laat het nu toevallig ook zo zijn dat, naast vis, sinaasappelsap en eigeel, er ook in Kees vitamine D zit. Zet deze week dus een lekkere pastasalade met tonijn en Kees op tafel!

4. Eet gezond en gevarieerd

In de zomer is het natuurlijk makkelijk om gezond te eten: met dat warme weer hebben we helemaal niet zoveel behoefte aan een vette hap. Maar de winterdip zorgt juist voor het tegenovergestelde – de behoefte aan ongezonde en zware maaltijden wordt groter. Het is dus zeker belangrijk om juist nu op je voedingspatroon te letten, en zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Dit betekent minder zout en vet, en meer groenten en fruit! Heb je even geen inspiratie om een gezonde maaltijd op tafel te toveren? Neus dan gewoon even door onze recepten heen.

5. Mindfulness en meditatie

Als kers op de taart is het belangrijk om naast het fysieke, ook het mentale deel van ons menszijn te stimuleren. En hoe kun je dit beter doen dan door mindfulness en meditatie te beoefenen? Schrijf bijvoorbeeld iedere ochtend een drietal dingen op waar je dankbaar voor bent, en herhaal deze regelmatig gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat je in een hogere, positieve energiestroming komt, en jezelf een stuk gelukkiger voelt. Pak ook regelmatig een momentje om even te mediteren. Of dit nu in lotushouding op de yogamat is, of even tien minuutjes stilte en bewustzijn wanneer je de was ophangt. Heb je nu geen flauw idee hoe je dat mediteren aan moet pakken, gebruik dan een handige app zoals Headspace. Met deze app wordt je stap voor stap door het meditatie proces genomen, en leer je iedere keer weer wat meer. Een echte aanrader!

 

Heb jij nu nog meer geweldige tips of recepten waar je ons mee uit de winterdip helpt? Deel ze dan met ons! Stuur ons een mailtje en wie weet belonen we jou met een leuke Kees-verrassing!