De ultieme kaas bewaren gids

shutterstock_530989540
Na productie worden kaaswielen vaak bewaard op grote houten planken. Zo kunnen ze nog even rijpen!

Weet jij hoe kaas ontdekt is? Waarschijnlijk door nomaden. Men denkt dat zij de melk bewaarden in de organen van dieren. Op hun tochten werd de melk meegenomen in de magen van varkens en runderen. Door de bewegingen van het rijdier werd de melk flink door elkaar geschud, wat uiteindelijk mogelijk geleid heeft tot de ontdekking van kaas! Leuk en aardig denk je nu misschien, maar ik ga mijn kaas dus niet in een varkensmaag bewaren. Geen probleem! In deze blog geven wij jou een compact overzicht van de meer griezel-proof opties. In korte tijd ben jij een meester in het bewaren van kaas en Kees!

Etiketten

Voordat we beginnen, is het misschien handig om een kort lesje etiketten lezen te geven. We gaan op twee termen in. De TGT en THT datums. THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot en TGT voor Te Gebruiken Tot. THT staat op producten die niet snel bederven. Denk aan producten uit blik, pasta’s, bloem, snoep, koffie, et cetera. Onder THT vallen soms ook producten die gekoeld bewaard moeten. Zoals melk en yoghurt. Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.

TGT gaat om producten die wel snel bederven. Denk aan verse producten, zoals groente, fruit, vlees, vis, sapjes, et cetera. De TGT datum is de datum waarna het product niet meer veilig is om te eten. Wel kan je de producten voor deze tijd invriezen om de houdbaarheid te verlengen.

Koelkast

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de koelkast de standaard plek is om je kaas te bewaren. Maar hoelang blijft de kaas goed in de koelkast? Dat hangt onder andere van de kaas zelf af. De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum.  Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!

Vriezer

Misschien verbaast het je, maar kaas kan je ook in de vriezer bewaren! Ze zijn bij een temperatuur van -18 graden ongeveer 2 tot 4 maanden houdbaar. De smaak van de kaas kan wel minder worden.

Vacuüm

Soms heb je kazen die vacuüm verpakt zijn. Zoals onze Kees per post! Deze kazen zijn extra beschermd in hun verpakking. Als je ze in de verpakking houdt zijn ze 1 tot 2 maanden goed. Daarna moet je letten op de THT datum.

Plakken en geraspte kaas

Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten. Voorkom onnodige verspilling!

Waar in de koelkast bewaren

Sommige mensen bewaren de kaas op de plek in de koelkast die het dichtst bij de vriezer ligt. Doe dat niet! Kaas houdt niet van te koude temperaturen. Het gedijt het best bij temperaturen tussen de 4 en 10 graden Celsius.

Schimmel

Als er schimmel ontstaat op je kaas terwijl je hem aan het bewaren bent hoeft dat niet meteen te betekenen dat je de kaas niet meer kan gebruiken. Vaak is de kaas nog prima te eten als je de schimmel met ruim een centimeter wegsnijd. Wel geld dit alleen voor harde kazen, zoals Goudse en Edammer.

Buiten de koelkast

Het spreekt voor zicht dat kaas buiten de koelkast minder goed te bewaren is. Je hebt het vast weleens gemerkt als je per ongeluk de kaas te lang op tafel liet staan in de zomer: zweetkaas. Boven temperaturen van 20 graden gaat de kaas zweten. Dit effect is erger naarmate het vetgehalte in de kaas hoger is. Sommige kazen kun je wel buiten de koelkast bewaren bij een lage kamertemperatuur. Rond de 8 tot 15 graden. Dit geld wel alleen voor harde kazen, zoals Parmezaanse kaas. Zachte kazen kan je beter in de koelkast laten.

Bewaren in folie

Veel mensen wikkelen hun kaas in folie om het te bewaren. Maar eigenlijk werkt het niet zo goed. Kaas ademt en plastic folie voorkomt dat. Dit kan voor bacteriën zorgen en een ammoniak-achtige smaak. Bovendien kan het plastic stofjes bevatten, waaronder weekmakers, die de kaas kan opnemen. Weekmakers houden kunststof zacht en flexibel, maar kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig gelden er strenge regels voor het gebruik van weekmakers, maar voor de zekerheid is het misschien handig om je kaas er niet in te bewaren 😉. In ieder geval komt het de smaak en houdbaarheid van kaas zeker niet ten goede.

Bewaren in een doos

Kaas in een plastic bewaardoos bewaren. Klinkt als een goed idee toch? Blijkbaar niet! Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.

Bewaren in kaaspapier

Het klinkt natuurlijk ook gewoon heel erg logisch: kaaspapier gebruiken om kaas in te bewaren. Kaaspapier heeft namelijk een soort laagje aan de binnenkant die de kaas beschermt tegen uitdroging, zweten en smaakverlies. Vaak kan je kaaspapier vinden in delicatessen winkels of online. Wij leveren gratis kaaspapier bij onze Kees per post service. Het gebruik van zo een kaaspapiertje is erg simpel, wikkel de kaas er goed in en klaar!

Kaaspapier alternatieven

Kaaspapier? Dat heb ik toch helemaal niet! Niet iedereen heeft inderdaad kaaspapier in huis. Maar niet getreurd! Er zijn alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld de kaas in bakpapier wikkelen met vervolgens een laagje aluminiumfolie om de kaas smeuïg te houden.

Kaasstolp

Kaas bewaren op een manier die ook nog eens je keuken decor mooier maakt? Jazeker! Het is mogelijk! Namelijk met een kaasstolp. Je legt de kaas op een soort plank waar je bovenop een passende glazen ‘deksel’ plaatst. De kaas blijft dan in zijn eigen atmosfeer en het ziet er ook nog eens leuk uit. Zet de kaasstolp wel op een koele plek.

Azijn

Wij weten niet zeker of het werkt, maar volgens verschillende bronnen is het gebruiken van azijn bij het bewaren van kaas de moeite waard. Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard. Geen zorgen, het blijkt de kaas geen azijnsmaak te geven.

Suikerklontje

Het lijkt ons een stuk makkelijker om je kaas gewoon in kaaspapier of bakpapier te rollen, maar blijkbaar hebben mensen ook goede ervaringen met suikerklontjes. Het klinkt een beetje als een truc uit oma’s doos, maar het leek ons toch leuk om deze even te vermelden. Zoals al eerder gezegd werd, nemen plastic bewaardozen vaak condens op. Om dit te voorkomen gebruiken mensen suikerklontjes. Deze leggen ze bij de kaas onderin het bakje zodat de suiker het condens vocht opneemt. Vergeet hem wel niet af en toe te vervangen.

Kaasrestjes

Geraspte kaas is minder lang houdbaar dan andere kazen. Heb je net een borrel gehad en nog veel stukjes kaas over en geen idee wat je er mee moet? Geen zorgen! Gooi de kaas niet weg en verspil je moeite niet door elk blokje weer opnieuw netjes op te bergen. Verwerk de kaas in een lekker recept :D. Wat dacht je van een snelle macaroni schotel of een lekkere tosti wrap voor de lunch? Voor wat inspiratie kan je terecht op onze website.

Kaas presenteren

Als je kaas gaat gebruiken, wil je natuurlijk dat het op zijn best smaakt. Wat veel mensen niet weten, is dat kaas het lekkerst smaakt als het op kamertemperatuur is. Als je een tosti maakt of een pizza in de oven wil gooien is het natuurlijk niet zo belangrijk om de kaas op kamertemperatuur te brengen, het zal toch gaan smelten. Maar als jij bijvoorbeeld van plan bent om te gaan borrelen en een lekker kaasplankje neer te zetten, is het wel beter om de kaas eerder uit de koelkast te halen. Let wel op dat het niet te warm is buiten de koelkast. Namelijk hoger dan 2o graden, dan gaat de kaas zweten.

Dit overzicht laat maar eens zien dat er veel creatieve manieren zijn om kaas vers en smaakvol te houden. Heb jij nog een bewaartip die wij hier niet vermeld hebben? Laat het ons weten via onze socials!