9 oktober 2018

De ‘r’ in de maand: feiten, fabels en 5 manieren om je natuurlijke weerstand te verhogen

De 'r' in de maand: feiten, fabels en 5 manieren om je natuurlijke weerstand te verhogen

Ja dames en heren, de ‘r’ zit weer in de maand. De meeste Nederlanders weten natuurlijk precies wat dit betekent. Niet alleen is het mosselseizoen aangebroken (super yes!); het is ook tijd om de vitaminen weer uit de kast te halen en wat extra aan onze weerstand te werken. Hoe je dat doet, en wanneer je daar het beste mee kan beginnen, leggen we je met liefde en plezier uit!

De ‘r’ van oudscher

Vroeger (lees: jaaaaren geleden) betekende de ‘r’ in de maand dat er minder verse groenten en fruit beschikbaar waren. Dit leverde een gebrek aan vitamine C op: de vitamine die de werking heeft van een antioxidant en je weerstand op peil houdt. Daarnaast waren het vaak de koudere maanden waarin de temperaturen van heerlijk zomers, naar winters fris daalden. Dit maakte ‘de Nederlanders van oudscher’ vatbaarder voor griepjes, snotneuzen en de gevreesde koortslippen. Om de snotneuzen zoveel mogelijk te voorkomen werden dan ook extra vitaminen ingenomen om de invloed van het gebrek aan verse groenten en fruit wat minder hevig te maken.

Het hele jaar vers

Nu leven we inmiddels in 2020, en zijn de verse groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar. Onze groenten en fruit bevatten tegenwoordig ook meer vitaminen en mineralen dan dat ze dat vroeger deden. Doordat ze na de oogst direct ingevroren worden blijven de meeste vitaminen behouden, en krijgen we met een gezonde voeding, dus ook tijdens de herfst en wintermaanden gewoon alle benodigde vitaminen binnen. Toch betekent dit niet dat de ‘r’ in de maand zijn waarschuwingskracht zou moeten verliezen. Want hoewel het zonnetje nu nog regelmatig schijnt: Winter is coming. Hoe je het ook wend of keert betekent dit dat we wat gewoon wat beter voor onszelf moeten zorgen.

Zo verhoog je jouw weerstand

Ieder jaar worden veel Nederlanders namelijk getroffen door een ernstige griep, en de weersverwachting ziet er ook steeds minder positief uit. Dit betekent dat we ook met verse groenten en fruit, zomaar eens een griepje tegen het lijf kunnen lopen. Ook met het oog op Corona is het niet gek je weerstand op peil te houden! Tijd om de handen uit de mouwen te steken en onze natuurlijke weerstand een handje te helpen.

  • 1. Gezonde voeding

    Het is natuurlijk belangrijk om het hele jaar door gezond en gevarieerd te eten, maar wanneer het om je weerstand gaat zijn er nog een aantal zaken van belang. Voedingsstoffen die lastig te verteren zijn vormen een extra belasting voor ons immuunsysteem. Voel je jezelf dus al wat ziek/zwak/misselijk? Probeer dan moeilijk verteerbare voedingsstoffen zoals zuivel, gluten en lactose (hier vind je tips voor lactose-vrije voeding) zoveel mogelijk te vermijden.Vervang de muesli dus met een appeltje en een gezonde bruine boterham Kees.

  • 2. Vermijd stress

    Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in een vlucht-of-vecht situatie komt. Alle focus van het lichaam gaat naar de mogelijke vlucht-of-vecht reactie en dit zorgt ervoor dat alle andere functies wat achterblijven. Zo zorgt langdurige stress ervoor dat er minder zuurstof in het bloed komt, maar ook dat het immuunsysteem minder kans heeft om het lichaam tegen boze indringers te beschermen. Het is niet voor niets dat we sneller ziek worden wanneer we emotioneel niet lekker (en gestresst) in ons vel zitten. Met deze tips kun je stress zoveel mogelijk vermijden.

  • 3. Vitamine C

    Zoals we eerder al aangaven is vitamine C van groot belang tijdens de koude maanden. Het antioxidant zorgt ervoor dat onze weerstand op peil blijft, en ons lichaam indringers van buitenaf aan kan vallen. Wanneer het lichaam ziek wordt, stijgt de behoefte aan vitamine C dan ook enorm.

  • 4. Vitamine D

    Maar naast vitamine C, is ook vitamine D van groot belang. Vitamine D (deze vitamine halen we normaliter uit de zon) versterkt namelijk het immuunsysteem en verlaagt de kans op virale en bacteriële infecties; en dus ook de winterse griepjes. Het gebrek aan vitamine D (en dus het gebrek aan zon) moet tijdens de wintermaanden opgevangen worden met de hulp van bijvoorbeeld vitamine D tabletten.

  • 5. Was je handen

    Het is één van de bekendste manieren om het immuunsysteem te versterken; en wordt dan ook al eeuwen gebruikt. Geen tabletjes, geen supplementen en geen grote veranderingen in het levenspatroon: gewoon simpel, regelmatig je handen wassen. Het wassen van je handen is namelijk nog altijd de beste manier om een verkoudheid te voorkomen.