6 oktober 2017

Keesmakers gebruikt vegetarisch stremsel

Keesmakers gebruikt vegetarisch stremsel

Veel mensen denken dat alle kaas vegetarisch is. Dat is niet altijd het geval, omdat veel kaasmakers stremsel gebruiken dat uit de maag van kalfjes komt. Onlangs was er een uitzending van Keuringsdienst van Waarde over stremsel, wat zij ‘het belangrijkste ingrediënt van kaas’ noemden. Wat is stremsel precies? Waarom komt het soms wel en soms niet uit de maag van een kalf? En waarom kiest Keesmakers voor vegetarisch stremsel?

Je kunt inderdaad stellen dat stremsel heel belangrijk is voor het maken van kaas: stremsel zorgt er namelijk – samen met zuursel – voor dat je melk dik kunt maken, waardoor er wrongel ontstaat. Wrongel is dus niets anders dan gestremde, uitgelekte melk. En je krijgt mooie ronde kazen door die wrongel samen te persen in een rond vat. (lees hier meer over het maken Kees).

Hoe maakt stremsel de melk dik?

Stremsel bestaat uit spijsverteringsenzymen, die voorkomen in de lebmaag van een kalf. In slachterijen (waar de Keuringsdienst van Waarde op bezoek was) wordt dit stremsel uit de magen van kalveren gehaald. De meeste kazen worden met dit stremsel bereid, maar sommige kazen – én Kees – dus niet!

Marijn Frank is op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van kaas. In een slachterij? Ja, waarom zie je donderdag 20:25 uur op NPO3.

Geplaatst door Keuringsdienst van Waarde op maandag 18 september 2017

Welke soorten stremsel zijn er?

  • Dierlijk stremsel (dat dus uit de lebmaag van een kalf komt).
  • Plantaardig stremsel (gewonnen uit planten, dit is niet geschikt voor het maken van een ‘gewone’ Goudse kaas of Kees).
  • Vegetarisch stremsel (micro-organismen maken enzymen die dezelfde werking hebben als dierlijk stremsel).

Keesmakers heeft er dus voor gekozen om Kees met vegetarisch stremsel te maken. Dat heeft geen invloed op de smaak, en maakt Kees geschikt voor vegetariërs, dat vinden wij belangrijk!

Kees is een lekkere gezonde variant op kaas, die je veel voordelen biedt:

  1. Kees is goed voor je cholesterol, want het bevat 50% minder verzadigd vet*
  2. Kees is goed voor je bloeddruk, want het bevat 25% minder zout*
  3. Kees is lactosevrij
  4. Kees is geschikt voor vegetariërs, want we gebruiken vegetarisch stremsel. Lees meer over vegetarisch eten in onze blog.
  5. En misschien wel het belangrijkst: Kees is niet alleen gezond, maar ook heel lekker! Kijk snel bij onze recepten en ga met Kees de keuken in!

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd