10 maart 2020

Insecten eten voor de beginner: zo doe je dat! Plus: 3 recepten met insecten.

insecten-eten-voor-beginners

Insecten eten: het is duurzaam, goed voor de spijsvertering en zal vast en zeker een deel van je schijf-van-vijf voor de dag vullen. En wie wordt er nu niet vrolijk van een lekkere meelworm salade, een broodje Kees met sprinkhaan of een lekkere klassieke pesto met een snufje kakkerlak? Insecten eten is nu eenmaal helemaal hip!

Maar welke insecten zijn nu eigenlijk het knapperigst, waar haal je ze, wat doen ze voor je gezondheid en hoe bereid je ze? We hebben het natuurlijk met liefde en plezier voor je uitgezocht (en onze marketingmanager Matthijs heeft alle recepten natuurlijk voor je voorgeproefd én ons van geweldige foto’s voorzien)!

Welke insecten kun je eten?

Naast de Nederlandse huis kakkerlak en tuinmier zijn er een totaal van ruim 1.900 insectensoorten die wereldwijd gegeten worden. Denk hierbij aan sprinkhanen, rupsen en kevers, maar ook aan wespen, termieten en zelfs vlinders (ahw). Sterker nog: niet alleen de volwassen insecten zijn eetbaar, ook de larven kunnen gewoon lekker door de salade gedaan worden.

Hoewel er duizenden verschillende eetbare insecten te vinden zijn, kun je in Nederland vooral sprinkhanen, meelwormen en kevers kopen. Poten en vleugels verwijderen, het pannetje in, en genieten maar!

Is insecten eten gezond?

De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren. Hoewel het eten van insecten in Nederland nog niet zo heel populair is, zijn er in de rest van de wereld ruim 2 miljard mensen die de biefstuk zonder problemen omruilen voor een aantal knapperige sprinkhanen. Die sprinkhanen (en andere insecten trouwens ook) zitten dan ook bomvol gezonde eiwitten, vitamines, mineralen en vetten.

De hoeveelheid specifieke voedingsstoffen hangt natuurlijk af van het insect. Zo zijn meelwormen met een vetpercentage van 43% natuurlijk wel heel vet, maar bevat de stinksprinkhaan bijvoorbeeld maar een kleine 9% vet (perfect voor dat Sonja Bakker dieet).

Maakt dat ieder insect even gezond? Helaas niet. Zo bevat de Nederlandse huisvlieg bijvoorbeeld maar heel weinig gezonde voedingsstoffen (zoals B12 bijvoorbeeld). Hoewel je deze nog altijd van de mepper rechtstreeks in de pan kunt gooien, doe je er in dit geval wel verstandig aan om je vitaminen en mineralen ergens anders vandaan te halen (uit een lekkere kabeljauw ovenschotel met Keesgratin bijvoorbeeld).

Hoe smaken insecten?

Maar hoe smaken die insecten dan? Volgens velen is de smaak vergelijkbaar met de smaak van noten. Wist je trouwens dat we al regelmatig insecten (vooruit, delen van) eten? Veel van de bekende E-nummers vinden hun oorsprong namelijk bij een insect. De rode kleurstof E120 komt bijvoorbeeld uit de schildluis, E904 is een uitscheidingsproduct van Indiase luizen en E901 is een uitscheidingsproduct van bijen!

Is insecten eten veilig?

Wanneer je ze goed afgesloten in de koelkast bewaart (vergelijk het met vlees en vis) en ze altijd goed bereid zou het eten van insecten veilig moeten zijn. Wel brengt het risico’s met zich mee voor mensen met bijvoorbeeld een schaal- of schelpdieren allergie, een huismijt allergie of een allergie voor specifieke insecten (wie had dat nou gedacht?). Sommige mensen letten wel op dat ze niet meer dan 45 gram per keer. Insecten bevatten namelijk chitine; een stof die in grote hoeveelheden licht giftig kan zijn.

Waar kun je insecten kopen?

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden en wil je vanavond wel een portie sprinkhaan op je bord? Je hebt de meeste kans van slagen bij kleine (eco)supermarkten, de Sligro, bepaalde AH of Jumbo vestigingen of verschillende webwinkels (Delibugs en Ruig bijvoorbeeld).

Waar kun je insecten eten?

Wil je graag eens insecten eten, maar zie je het niet zitten om ze zelf in de pan te leggen? Dan zijn er door heel Nederland heen verschillende leuke workshops en insectenproeverijen te boeken. Of je boekt natuurlijk een vliegticket naar Afrika, China of Japan om daar op authentieke wijze van deze delicatesse te kunnen genieten!

Koekenpan met gebakken meelwormen

Insecten recepten

En dan zoals beloofd: een aantal geweldig leuke recepten waarin verschillende insecten de hoofdrol spelen!

  1. Gefrituurde sprinkhanen met knoflookboter
    Ingrediënten:
    – 125 gram boter
    – een paar teentjes knoflook
    – een bakje schoongemaakte sprinkhanen

    Smelt de boter in een pan op gemiddeld tot laag vuur en voeg de gesneden teentjes knoflook toe. Bak de knoflook voor zo’n vijf minuten, en voeg vervolgens de schoongemaakte sprinkhanen toe. Laat het geheel nog zo’n 10 tot 15 minuten bakken en vergeet niet af en toe te roeren. Sprinkhanen klaar? Genieten maar!

  2. Meelworm Risotto
    Ingrediënten:
    – 200 gram risotto rijst
    – een ui
    – een paar teentjes knoflook
    – 200 gram meelwormen
    – zakje geraspte Kees

    Was de rijst en snijd de ui en de teentjes knoflook fijn. Verhit wat olie (of boter) in een pan en bak de ui en knoflook een kleine 5 minuten op gemiddeld tot laag vuur. Voeg vervolgens de gewassen rijst toe, en laat het nog een paar minuutjes doorsudderen. Vul de pan vervolgens scheutje per scheutje met een lekkere groentebouillon, om vervolgens de geblancheerde meelwormen in een aparte pan met wat olie krokant te bakken. Meelwormen klaar? Dan mogen ze meegenomen worden in de risotto. Garneer het geheel af met wat heerlijke geraspte oude Kees, en tijd om aan tafel te gaan!

  3. Roerbak Meelwormen
    Ingrediënten:
    – sesamolie
    – 200 gram meelwormen
    – zakje geraspte Kees
    – een ui
    – zakje roerbakgroenten
    – oestersaus
    – rijst

    Verhit de sesamolie in een wok (of pan) en fruit een fijngesnipperd uitje aan. Voeg na een paar minuten de meelwormen toe, en bak deze lekker bruin. Draai het vuur wat hoger en voeg de roerbakgroenten toe. Breng het geheel op smaak met wat heerlijke oestersaus, serveer met rijst of mihoen en maak het helemaal af met wat lekkere geraspte Kees.

Vervang jij de biefstuk dit weekend door een handjevol sprinkhanen, of roerbak jij komende week wat meelwormen mee in je risotto? We horen je ervaringen (en zien de foto’s) graag!