Het brooddieet, het sherrydieet, een leven lang fit… veel diëten zijn korte of langere tijd een hype geweest, om dan weer van de radar te verdwijnen. Sommige afvalmethodes blijven wel lang in zwang en hebben vaak een bekend boegbeeld, zoals Sonja Bakker of dokter Frank. Welke diëten zijn inmiddels achterhaald, en waarom? We hebben een top vijf voor je samengesteld. We eindigen met algemene afvaltips, die nooit uit de mode raken.
1. Het brooddieet
In de jaren tachtig was het brooddieet erg populair: om de dag eet je alleen maar volkoren brood, zonder beleg of boter. Op andere dagen eet je een normaal, gevarieerd menu. Verder drink je minimaal twee liter vocht erbij, maar dan alleen in de vorm van water, koffie/thee zonder suiker en melk en heldere bouillon.
Waarom achterhaald? Het is begrijpelijk dat dit dieet in zwang was, want je raakt er snel veel kilo’s mee kwijt. Toch kun je beter niet langer dan zes weken om de dag droog brood eten, anders krijg je op termijn te weinig voedingsstoffen binnen. Plus: zodra je stopt, kom je makkelijk weer aan, omdat je geen nieuw eetpatroon hebt ontwikkeld.
2. Het sherrydieet
Naar verluid viel koningin Juliana in de jaren zeventig succesvol af met het sherrydieet. De richtlijnen van het sherrydieet zijn vrij simpel: je eet de helft van wat je normaal eet, en bij elke hoofdmaaltijd drink je 1 tot 2 glazen sherry, dus ook al ’s ochtends. Verder mag je sterke, zwarte koffie drinken, zonder suiker en melk uiteraard.
Waarom achterhaald? Alhoewel het makkelijk is vol te houden om een tijdje precies de helft te eten van wat je normaal eet en je er zeker ook van afvalt, is het natuurlijk een onzinnig advies om per dag drie tot zes glazen sherry te nuttigen. Op termijn is zoveel alcohol echt niet gezond.
3. Montignac
Bij het dieet van de Fransman Montignac gaat het niet om caloriebeperking, maar allereerst om het scheiden van koolhydraten en vetten in één maaltijd. Daarnaast krijg je het advies om ‘slechte, snelle’ koolhydraten te mijden en te kiezen voor ‘goede/langzame’ koolhydraten.
Langzame koolhydraten vind je vooral in volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Snelle koolhydraten zitten onder andere in wit brood, witte pasta, rijst, bewerkte graanproducten (zoals koekjes), snoep, frisdrank en vruchtensap. (Lees meer over snelle en langzame koolhydraten in onze blog).
Waarom is ‘montignaccen’ achterhaald? Doordat je een aantal dingen niet mag eten en koolhydraten en vetten scheidt, ga je vanzelf wat minder eten, en val je af. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het scheiden van vetten en koolhydraten werkt. Bovendien is het in de praktijk lastig vol te houden als je geen boterham met Kees of maaltijd met groente, vlees en aardappelen mag. Tot slot leveren veel producten – zoals ons dagelijks brood – zowel koolhydraten als vet.
4. Leven lang fit
Een ander dieet dat het scheiden van voedingsstoffen propageert is het Leven lang fit-dieet: in dit geval wordt aangeraden om eiwitten en koolhydraten apart te eten. Verder krijg je het advies om geen melk te drinken en fruit zonder andere producten te eten. Hierdoor kan het lichaam de voeding veel efficiënter gebruiken, zouden er zich geen gifstoffen ophopen en kun je overgewicht voorkomen.
Waarom is een Leven lang fit achterhaald? De theorieën waarop deze methode is gebaseerd kloppen niet met wat er bekend is over de werking van het lichaam. Je valt niet af door het vermijden van gifstoffen. Bovendien is het samenstellen van een maaltijd – net als bij Montignac – erg ingewikkeld, want veel maaltijden bevatten zowel eiwitten als koolhydraten.
5. Sapkuren
Een snelle en ook wel makkelijke, snelle manier om af te vallen: alleen vruchtensappen drinken en/of zelfs alleen water en thee. De kilo’s vliegen er vanaf door het gebrek aan inname van calorieën.
Waarom achterhaald? Een paar dagen sapkuren kan geen kwaad, maar op langere termijn krijgt je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen. Bovendien zal je lichaam bij een langdurige sapkuur spierweefsel afbreken om de hersenen van voldoende energie te kunnen voorzien.
Een aantal afvaltips die altijd een goed idee zijn
Welk dieet je ook volgt, uiteindelijk kun je stellen dat een paar simpele tips je het beste helpen om af te vallen:
- Of je nou sapkuurt, montignact of koolhydraten en eiwitten gescheiden van elkaar eet, je valt af omdat je dagelijks minder calorieën eet dan je verbruikt, zó werkt je lichaam.
- Als je wilt afvallen, doe dan geen crashdieet (met dagelijks minder dan 1.000 kcal), dat geeft een groot risico op terugval; het bekende jo-jo’en.
- Bovendien hebben we dagelijks minimaal 1.500 kcal nodig om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen; elk dieet dat dagelijks minder dan 1.500 kcal bevat leidt op termijn tot een tekort aan met name vezels, vitaminen en mineralen.
Wil je afvallen? Doe dit dan bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist of gewichtsconsulent bij jou in de buurt. De kans is dan het grootst dat je succesvol afvalt, en dat je blijvend een gezond eetpatroon aanleert, waardoor de kilo’s er ook vanaf blijven.
Bron:
Veel informatie in deze blog komt van de site van het Voedingscentrum.