13 maart 2020

Zelf hondenkoekjes maken met Kees! Drie makkelijke recepten.

Bak met hondenkoekjes en zakje Kees

Met Kees kun je alle kanten op: van een lekkere Keesfondue tijdens de feestdagen tot een knapperig broodje Kees gezond tijdens een fijne wandeling. En terwijl Kees onze maagjes al jaren lekker vult, staat die trouwe viervoeter altijd maar verdrietig naar je te staren wanneer jij weer zo’n overheerlijk blokje Kees in je mond steekt. De meeste honden zijn gek van Kees, en een Kees-koekje gaat er bij hen ook goed in. Dat ook zij de komende weken maar mogen genieten van een lekkere Kees verrassing!

Weet wat je hond eet

Er zijn meer dan genoeg verschillende soorten hondenkoekjes,- beloningen,- en lekkernijen in de supermarkten te verkrijgen: en iedere viervoeter heeft zo zijn eigen voorkeuren. Maar wat zit er nu eigenlijk in deze lekkere hapjes die jij de harige rakker voorschotelt? Over het algemeen hebben we geen flauw idee. Daarnaast kan het voor de kieskeurige dieren vaak lastig zijn om snacks te vinden waar jullie beiden tevreden over zijn. 

Zelf hondenkoekjes maken: de leukste recepten

Maar niet gevreesd: de oplossing is nabij! Je kunt namelijk ook gewoon zelf aan de slag om jouw trouwe viervoeter te voorzien van allerlei lekkere en vooral ook gezonde snacks waar zowel dier als baasje helemaal gelukkig van worden. We hebben de leukste recepten dan ook gewoon even voor je op een rijtje gezet. Kun je vanaf morgen (de snacks moeten natuurlijk wel een dagje afkoelen) samen genieten van een lekkere Keessnack!

Havermout hondenkoekjes met Kees

Het is een mond vol, maar gelukkig wel een mond vol waar die trouwe viervoeter heel gelukkig mee gaat zijn: de havermoutKeeskoekjes (zeg dat maar eens vijf keer heel snel achter elkaar!). Deze Keessnacks zijn niet alleen super lekker, maar ook nog eens erg gezond. Je hebt er de volgende ingrediënten voor nodig:

– 300 gram volkorenbloem
– 200 gram havermout
– 1 groot ei (of 2 kleine)
– 150 ml (rundvlees) bouillon
– een blokje oude Kees of rasp

Laat de havermout even lekker in de bouillon weken totdat al het vocht is opgenomen en verwarm ondertussen de oven vast voor op 180 graden. Je kunt zelf kijken welke bouillon je gebruikt: iedere hond heeft zo natuurlijk zijn eigen voorkeur. Voeg vervolgens de volkorenbloem, het ei en de geperste knoflook aan het mengsel toe. Snijd het blokje oude Kees in kleine stukjes (als je het je hond vraagt: hoe meer hoe beter) en voeg ook deze aan het mengsel toe. Kneed alles vervolgens lekker samen zodat er een stevig deeg ontstaat. Rol dit deeg uit totdat het zo’n 2 centimeter dik is en snijd er je vormpjes uit.

Even 20 minuutjes bakken op 180 graden, een nachtje laten afkoelen, en klaar is Kees!

Wortelcakes met Kees (in botjesvorm)

Wortelen voor de hond? Jazeker! Als je ‘m zo een rauwe wortel voor zijn neus houdt zal hij er waarschijnlijk de lip bij optrekken, maar wanneer je ze in deze heerlijke Keessnacks verwerkt begint die staart gegarandeerd te kwispelen. De koekjes zijn makkelijk te maken en kunnen in no-time door zowel hond als baasje (!) weggesmikkelt worden. Je hebt er de volgende ingrediënten voor nodig:

– 250 gram volkorenbloem
– 1 zakje bakpoeder
– 125 gram (mag natuurlijk ook meer zijn) geraspte Kees
– 125 gram geraspte wortelen
– 2 eieren
– 1 kopje melk
– een beetje zonnebloemolie

Meng de volkorenbloem met het bakpoeder en de geraspte Kees en verwarm ondertussen de oven vast voor op 150 graden. Klop de eieren los in een aparte kom en meng deze met de melk en wat plantaardige olie. Meng dit goedje vervolgens met de volkorenbloem en Kees en klopt het lekker door totdat er een mooi mengsel ontstaat. Haal wat bakvormpjes uit de keukenlade, vet deze even in en giet hier vervolgens het mengsel in. Let op: vul de bakvormen voor niet meer dan driekwart zodat ze wat kunnen stijgen. Extra leuk: gebruik botjesvormen of hondenpootjes.

Even 20 minuutjes bakken op 150 graden, een nachtje af laten koelen, in hapklare stukjes snijden en smikkelen maar! Let op: voor grote honden is één wortelKeescake per dag voldoende, voor kleine honden is een half koekje per dag genoeg.

Hondenkoekjes met vis en Kees

Een super glanzende vacht en meer dan genoeg oliën om de huid gezond te houden: dat is wat een dagelijkse portie vis voor jouw trouwe viervoeter kan doen. Maar je hond iedere dag een verse haring voeren kan wat lastig zijn. Deze super gezonde visKeeskoekjes zijn daarentegen wél super populair! Je hebt er de volgende ingrediënten voor nodig:

– 100 gram havermout
– 100 gram polenta
– 140 vis (uit blik, of restjes. Let wel goed op de graatjes)
– een snufje bakpoeder
– 160 ml water
– geraspte Kees
– een beetje plantaardige olie

Meng de havermout, polenta en het bakpoeder in een grote kom, en verwarm ondertussen de oven vast voor op 175 graden. Pak er een andere kom bij, pureer de vis uit blik (zalm is erg populair, maar ook andere vissoorten mogen) en meng deze met de geraspte Kees, een scheutje olie en het water. Giet je vismengsel vervolgens in de kom met droge ingrediënten, en kneed het lekker totdat er een mooie deegbal ontstaat. Rol het deeg uit totdat je een dikke lap van iets minder dan een centimeter dik hebt, en snijd je vormpjes eruit (leuke kerstboompjes voor de feestdagen bijvoorbeeld).

Plaats je creatief uitgesneden vormpjes in de voorverwarmde oven, laat ze even 20 minuutjes bakken, een nachtje afkoelen en bewaar ze vervolgens (tot twee weken) in de koelkast of (tot vier maanden) in de vriezer!