Over Keesmakers

Met Keesmakers willen wij het verschil maken voor mensen die gezonder willen eten. Wij laten zien dat je met een kleine aanpassing gezond kunt eten. Dit doen we door het maken van Kees!

Vanuit ons hoofdkwartier in Leiden werken we met een klein team vol passie aan dit doel. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen: we werken samen met grote & kleine (inter)nationale partners. Keesmakers is volledig onafhankelijk en geen onderdeel van een grotere multinational.

De geschiedenis van Keesmakers

De bedenker van Kees, Marc van Wanroij, is een flink aantal jaren bezig geweest met het ontwikkelen van Kees. Samen met Gijs Jansen staat hij aan de wieg van Keesmakers.

Bij zijn ouders aan tafel werd Marc van Wanroij voor het eerst met zijn neus op de feiten gedrukt. Zijn ouders moesten om gezondheidsredenen opletten met verzadigd vet en zout in hun menu. Marc: “Kaas werd resoluut uit de koelkast verbannen, net als roomboter bijvoorbeeld. Zo realiseerde ik mij dat kaas ondanks alle eiwitten, vitaminen en mineralen ook wat minder fijne stoffen bevat. Zoals verzadigd vet en zout.”

Marc van Wanroij is voedingsmiddelentechnoloog en werkte op dat moment bij een producent in plantaardige oliën. Marc: “Ik was dagelijks met plantaardige oliën in de weer en begon me af te vragen of je met deze plantaardige onverzadigde vetten ook kaas zou kunnen maken.”

Hij legde zijn idee voor aan zijn werkgever en enkele onderzoekscentra. Die waren enthousiast en wilden wel meewerken. Alleen iedere keer als je een aanpassing maakt aan je recept, moet je weer maanden wachten tot de Kees rijp is. Dit hele proces duurde een jaar of vijf en gaandeweg werd het geduld van Marc beloond, want langzaamaan werd de Kees steeds lekkerder.

Ondertussen had Marc ook studievriend en overbuurman Gijs Jansen enthousiast gemaakt. Al snel zat Gijs ook in de avonduren op de zolder van Marc om mee te denken over Kees.

Begin 2010 werd de zolder verruild voor een echt kantoor en startten Marc en Gijs met een test in kaasspeciaalzaken in Leiden en omgeving. Gijs: “De resultaten waren zo goed dat we hebben besloten om Kees bij alle kaasspeciaalzaken in Nederland te introduceren.”

Enkele jaren later zijn ook de supermarkten aan de beurt. Bovendien wordt Kees ook in de zorg en catering geïntroduceerd. In 2019 hebben Marc en Gijs de operatie van Keesmakers overgedragen aan een nieuwe generatie: Daan Rijntjes neemt als Algemeen Directeur het roer van ze over. Marc en Gijs zijn nog steeds flink betrokken bij Keesmakers en zijn nog regelmatig bij het Leidse bedrijf te vinden.