‘Vervang verzadigde vetten door onverzadigde varianten’ is het advies, want dat is goed voor je cholesterol. Dus braden en wokken we meestal in vloeibare margarine en verdwijnt er vaak zonnebloemolie in een dressing. De keuze aan gezonde oliën is echter veel groter. In deze top 5 zetten we een aantal oliën op een rijtje en geven we tips hoe je ze in de keuken kunt gebruiken:
- Raapzaadolie
- Avocado olie
- Lijnzaadolie
- Walnootolie
- Olijfolie
De koudgeperste versie van raapzaadolie heeft een zachte, nootachtige smaak en is heel geschikt voor dipsauzen en dressings. Er is ook een bakvariant waarin je kunt bakken op hoge temperaturen.
In avocado olie proef je – niet geheel verrassend – een vrij sterke, maar wel zeer aangename avocadosmaak. Alhoewel je wel kunt bakken in avocado olie, is deze wat duurdere olie met name geschikt om bijzondere sauzen mee te maken, denk aan een ‘homemade’ mayonaise.
Lijnzaadolie heeft een vrij typische, pittige smaak. Je hebt er niet veel van nodig om je gerecht heerlijk op smaak te brengen. Roer bijvoorbeeld ’s ochtends een klein lepeltje door je yoghurt met muesli of voeg een scheutje aan je dressing voor je salade. Lijnzaadolie is een bron van omega-3 vetzuren. Deze olie is niet geschikt om in te bakken of frituren.
Walnootolie is eveneens een bron van omega-3 vetzuren, en de smaak van walnoten leent zich prima voor een lekkere, originele salade-dressing. Walnootolie is niet geschikt om in te bakken of frituren.
Last, but not least… in dit rijtje mag olijfolie uiteraard niet ontbreken. De extra vierge variant (uit de eerste koude persing van olijven) is met name geschikt om een dressing, pesto of tapenade mee te maken. Verhitten is zonde, dan gaat de overheerlijke smaak grotendeels verloren (en boven een bepaalde temperatuur is verwarmen zelfs ongezond). Bakken en frituren kan wel prima in de overige soorten ‘gewone’ olijfolie.
Waarom liever niet bakken in ‘harde vetten’?
Roomboter, kokosvet en harde margarine zijn hard op kamertemperatuur (in tegenstelling tot oliën) en bevatten verzadigd vet, waar je maar heel weinig van nodig hebt. Voor je cholesterol is het goed om deze producten te vervangen door bakproducten die rijk zijn aan onverzadigd vet, zoals vloeibare bakproducten, olijf- of zonnebloemolie.
Waarom bevat Kees veel onverzadigde vetten?
In Kees vervangen we alle dierlijke vetten door plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en raapzaadolie. Hierdoor bevat Kees 50% minder verzadigd vet*, en dat is dus goed voor je cholesterol.
* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd
Meer weten over behoud van een gezond cholesterol?
Wil je weten wat je zelf kunt doen om verantwoorde cholesterolwaardes te behouden? Lees dan onze blog Wat is cholesterol nou precies?
Een gezonde én lekkere tip tot slot
Maak je zelf wel eens pesto? Vervang de Parmezaanse kaas dan eens door geraspte Kees. Minstens net zo lekker én gezond: Kees bevat 50% minder verzadigd vet*, en dat is goed voor je cholesterol. Op onze site vind je trouwens nog veel meer lekkere recepten.
* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd