6 december 2017

Hoe ga je succesvol met stress om?

Hoe ga je succesvol met stress om?

Kloppend hart, versnelde ademhaling, transpireren… We weten allemaal hoe het voelt als de adrenaline door je lichaam giert. En dat kan zijn omdat je ergens van schrikt, maar evengoed omdat je – met plezier – in een achtbaan op de kermis zit. Even stressen is helemaal niet erg, zolang je maar weer op tijd ontstresst. In deze blog een aantal (voedings)tips om succesvol met stress om te gaan.

Onze reactie op stress stamt uit een ver verleden, en het is nog altijd zinvol om snel te kunnen reageren op een gevaarlijke situatie. In het verleden bestond het gevaar natuurlijk eerder uit een leeuw of ander roofdier op je pad, terwijl je tegenwoordig bijvoorbeeld moet denken aan een gevaarlijke situatie in het verkeer.

Hoe ziet een stressreactie eruit?

Bij een stressreactie schiet het adrenalinepeil in je lijf omhoog. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, je alert wordt en de energie naar je spieren gaat. Oftewel: alles in je lijf wordt in het werk gezet zodat je – afhankelijk van de situatie – succesvol kunt reageren: de klassieke fight or flight-reactie.

Dit stress-systeem is zelfregulerend, want – even kort door de bocht – zorgt je lichaam er zelf voor dat de lichamelijke reacties weer uitdoven, zodra de acute stressor is verdwenen.

Waar gaat het bij stress dan mis?

Het antwoord is: als de stressreactie niet uitdooft, en je lijf in de ‘stress-stand’ blijft staan. Dit kan uiteraard gebeuren doordat je te lang te veel onder druk staat op je werk. Maar – en dat is misschien onverwachter – dit kan ook door te weinig lichaamsbeweging komen of een voedingspatroon met te veel suikers, zout en alcohol. Je merkt het dat je last houdt van stress als je bijvoorbeeld niet meer goed kunt ontspannen of niet meer lekker kunt slapen.

Wat kun jij doen zelf doen?

Een aantal leefstijltips kan je helpen om de stress niet te hoog op te laten lopen en tijdig succesvol af te bouwen:

  • Zorg tijdens je werk of studie regelmatig voor een taakwissel. Dus: ga even lopen als je lang achter je computer hebt gezeten, en hou je overleg met een collega staand of lopend.
  • Beweeg dagelijks minstens een half uur (denk aan wandelen of fietsen) en zorg dat je twee tot drie keer in week lekker sport.
  • Bedenk waar jij van ontspant: dat kan voor de één yoga of mindfulnesss zijn en voor de ander een potje schaken of voetbal met vrienden.
  • Een avondje doorzakken is uiteraard ook ontspannend, maar ga in de regel op tijd naar bed en zorg ervoor dat je 7 a 8 uur per nacht slaapt. Nummer 5 uit onze top tien gezondheid apps kan je hierbij ook helpen.
  • En last but not least, als Keesmakers vinden wij dit natuurlijk een hele belangrijke tip: eet gezond en gevarieerd. In onze blog vind je vier vuistregels voor een gezond voedingspatroon.