9 juli 2019

Zó organiseer je een onvergetelijke picknick voor het hele gezin: 5 tips

Zó organiseer je een onvergetelijke picknick voor het hele gezin: 5 tips

Nou dames en heren, het weer liegt er niet om: de zomer is aangebroken! Hoewel we niet iedere dag even vrolijk worden van de warme dagen, zijn de weekenden daarentegen wel ernstig aangenaam. Heerlijk met de familie naar het zwembad, met de honden in de bossen wandelen, een leuke roadtrip of nog leuker: een picknick met het hele gezin!

En laat die picknick nu net hetgene zijn waar ook wij bij Keesmakers helemaal enthousiast van worden. We geven je dan ook met alle liefde (dit keer zonder de warme knuffels) een aantal super leuke tips om die picknick nog gezelliger te maken.

1. De juiste materialen

Bij picknick denk je natuurlijk aan dat gezellige dekentje onder een grote boom waar de hele familie stralend lachend geniet van de versnaperingen in de grote mand. Hoewel het realistischere plaatje waarschijnlijk wat meer zweetdruppels en geschaafde kinderknietjes laat zien, mag dat de pret niet drukken. Dat mandje, dat kleed en die grote boom mogen nog steeds onderdeel zijn van die gezellige picknick!

Een goede picknick begint natuurlijk thuis met al het mooie materiaal:

 • Die grote mand (of linnen tas natuurlijk) is ontzettend handig om alle comfortartikelen in te bewaren.
 • Denk bijvoorbeeld aan een zacht (niet jeukend) kleed waar je met de hele familie op past.
 • Ook de nodige kussentjes en fleecedekens zijn van harte welkom om het allemaal nog net wat comfortabeler te maken.
 • Struin ook zeker de marktplaatsen en tweedehands winkeltjes even af; je vindt hier vaak geweldige picknicksets voor een zacht prijsje.
 • Een koelbox is natuurlijk van harte welkom met het zomerse weer; zo houd je die broodjes Kees met tuinkers lekker vers.
 • Ook bordjes en bekers mogen niet vergeten worden (neem ook meteen wat vuilniszakken en natte doekjes mee om alles later netjes op te ruimen).

2. Het eten en drinken

Een picknick is natuurlijk geen picknick zonder de nodige versnaperingen. Neem zeker genoeg mee; er wordt tijdens een picknick namelijk meer gegeten dan thuis aan de keukentafel. Laat de delicate producten achterwege, of zorg in ieder geval dat deze in stevige verpakkingen meegenomen worden. Denk aan voldoende fruit, lekkere sapjes, wat zoet of zout voor de kleintjes en misschien zelfs een glaasje champagne voor pa en ma. Neem de ingrediënten voor een lekkere salade met Kees en dadels (boordevol voedingswaarden die dadels!), maak thuis een aantal lekkere broodjes Kees en neem natuurlijk een potje huisgemaakte pesto mee om al dat lekkers in te kunnen dippen. Probeer zoveel mogelijk voedingswaren in de koelbox te bewaren zodat ze ook met dit warme weer lekker blijven.

Extra tip: Besluit je een lekkere cake met slagroom mee te nemen? Neem de slagroom dan los mee, en spuit deze er later op. Zo blijft je cake er mooi uit zien, en blijft de slagroom lekker smaken.

3. Houd het lekker koel

Met het warme, zomerse weer is het natuurlijk wel erg fijn om lekker koel te kunnen blijven; ook tijdens een ontspannende picknick. Hoewel je waarschijnlijk geen stopcontact voor de ventilator kunt vinden, zijn een aantal draagbare handwaaiers geen overbodige luxe. Denk natuurlijk ook aan een koelbox zodat die lekkere boterhammetjes Kees geen tosti’s worden.

Extra tip: Wil je nóg meer verkoeling? Vul dan een thermoskan met ijsklontjes om je drankjes (of je nek) even lekker op te frissen. Zo heb je de hele dag koude drankjes en hoef je jezelf geen zorgen te maken over smeltende ijsblokjes. Wat flesjes water en waterpistolen zijn natuurlijk ook hartstikke leuk om de boel wat op te frissen!

 

4. Vind die ene geweldige locatie

Waar je ook woont, er zijn altijd wel locaties in de omgeving waar je heerlijk kunt picknicken. Een lekker plekje in de natuur waar de kinderen kunnen rennen en spelen, terwijl pa en ma stiekem even de ogen sluiten. Waar je op let?

– Zoek naar een rustige plek, het liefst met wat schaduw;
– Ook een goede bereikbaarheid (auto, fiets) is belangrijk;
– Parkeergelegenheid is natuurlijk ook mooi meegenomen;
– Kijk of je lekker weg van de bebouwing kunt gaan zitten en luister goed of de plek niet te rumoerig is – lawaai kan de pret flink bederven;
– Is de afstand van auto naar picknicklocatie te groot? Neem dan een karretje mee om je picknickspullen makkelijk te kunnen vervoeren;
– Zoek een schoon, droog en gezellig plekje – onder een grote boom bijvoorbeeld;
– Het liefste zonder mierenhopen, hondenpoep en die vervelende brandnetels (wel weer erg lekker in de thee trouwens);
– Een restaurant of openbaar toilet in de omgeving kan dingen ook makkelijker maken.

Extra tip: Vind je het niet erg om een stukje te rijden voordat je die toplocatie te pakken hebt? Spreid je kleedje dan uit op één van deze geweldige picknick-plekken:

 • Het Plukbos Kardinge in Groningen;
 • De Baken van de Kobbeduinen in Friesland (in de wind, uit de zon);
 • Het Buursermeertje in Twente (heerlijk zwemmen voor de kids);
 • Het Voorsterbos in Flevoland;
 • De Malpie in Noord Brabant;
 • Het Landgoed Haarzuilens in Utrecht;
 • Op de Hulzenberg in Gelderland (lekker actieve wandeling);
 • De Zeeuwse duinen van Schouwen-Duiveland;
 • De waterleidingduinen van Amsterdam;
 • De Wassenaarse Slag in Zuid-Holland.

 

5. De leukste spelletjes

We gaven je al even een hint: spelletjes en entertainment zijn een echte must om een onvergetelijke picknick neer te zetten. Of je nu romantisch met z’n tweetjes, of gezellig met het hele gezin aan het picknicken gaat: maak het gewoon lekker extra speciaal. Neem oude foto’s mee om samen onder die grote boom een fotoboek te maken. Ben lekker actief en speel een potje badminton of ren als een dolle achter de frisbee aan. Speel een potje Monopoly, leer de kinderen kaarten of schrijf samen een grappig verhaal.

Hoe je de picknick ook inricht, met Kees heb je alle ingrediënten om er een speciale, onvergetelijke dag van te maken!