9 januari 2018

Gezonde start van het nieuwe jaar

Gezonde start van het nieuwe jaar

De gezellige drukte van de feestdagen is helaas voorbij. De kerstbomen zijn weg, de oliebollen opgegeten en overal verschijnen reclames om je de sportschool in te lokken. Nou kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om jezelf aan het begin van een nieuw jaar een boost te geven. In deze blog geven we je een aantal tips voor een gezonde start van het nieuwe jaar.

Vaak willen we in januari (te) veel: tien kilo eraf, alleen nog maar gezond eten, altijd ontspannen zijn, vier keer in de week sporten… Dergelijke goede voornemens zijn vaak te drastisch en daardoor moeilijk vol te houden. Onze belangrijkste tip is dan ook: wat je ook wilt veranderen, wees eerlijk tegen jezelf en zorg ervoor dat je één of enkele realistische doelen stelt!

Wat zijn bijvoorbeeld realistische doelen?

  • Eet zo gezond mogelijk en kook met verse ingrediënten. Bedenk in het weekend wat je door de week wilt koken en doe je boodschappen op tijd, dan grijp je niet mis en is het ook makkelijker om de verleiding te weerstaan een makkelijke, ongezonde hap met pakjes en zakjes te maken. Voor inspiratie kun je ook kijken bij onze recepten. En onze vier vuistregels kunnen een mooie leidraad zijn om gezonder te eten.
  • Bouw je beweegpatroon rustig op als je meer wilt gaan bewegen, maar niet zo’n sporter bent. Begin bijvoorbeeld met regelmatig fietsen naar je werk of een dagelijkse wandeling tijdens je lunchpauze. En neem je voor om te gaan staan als je met iemand belt. Op termijn kun je je dan aansluiten bij een wandel- of fietsclub of andere sport die je leuk vindt om te doen.
  • Neem een abonnement op de sportschool als je wél een sporter bent. In januari hebben sportclubs vaak aantrekkelijke aanbiedingen!
  • Begin met mediteren. Voor veel mensen dé manier om drukke dagen het hoofd te bieden en minder stress te ervaren. En met deze Calm app maak je het eenvoudiger om regelmatig te mediteren.
  • Ga op tijd naar bed en installeer de F-lux app op je mobiel en computer, dan wordt het blauwe licht van je scherm automatisch aangepast, waardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet wordt geremd.

Kickstart

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon? Hierbij wat kickstart-tips:

Volhouden

Tien dagen gezond eten is natuurlijk een goed begin, het mooiste is natuurlijk als je daarna blijvend een gezonder eet- en leefpatroon volhoudt. Zo kom – en blijf – je op een gezond gewicht en behoud je makkelijker een goede conditie.

Op de site van het Voedingscentrum lees je alles over gezond afvallen en krijg je tips om op gewicht te blijven. Deze filmpjes helpen je alvast op pad:

Ik wil afvallen. Hoe doe je dat?

Hoe blijf je op gewicht? Kom in energiebalans!