Ketogeen dieet in het kort

Een blije mevrouw eet een avocado. De vrucht is erg populair bij een ketogeen dieet!

‘Keto’. Komt deze term je bekend voor? Waarschijnlijk wel. Maar wat het ketogeen dieet nou précies inhoud is soms nog erg verwarrend. In deze blog leggen wij je kort maar krachtig de belangrijkste punten uit. Tenslotte geven we ook nog een antwoord op de belangrijkste vraag: Kan je met dit dieet nog Kees eten?

In het kort: het ketogeen dieet is een dieet waarbij je maar heel weinig koolhydraten eet. Namelijk niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag. Dat betekent dus geen pasta, brood of koek. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat het eten van fruit wordt gelimiteerd?

Nu vraag je je misschien af: ‘Als je geen koolhydraten meer eet, waar haal je dan energie vandaan?’ Uit vetten! Veel delen van het lichaam gebruiken glucose, of makkelijker gezegd suikers, als brandstof voor hun werk. Bij een keto dieet zal de glucose grotendeels vervangen worden voor ketonen. Dit zijn stofjes die vrijkomen bij het verbranden van de vetten. Als je het keto dieet langer volgt komt je lichaam in ‘ketose’ terecht. Het lichaam gebruikt dan voornamelijk ketonen als energie. Een kenmerk van ketose is de ‘aceton adem’. Je lichaam gaat dan (ja écht) naar nagellakremover ruiken. Ketonen maken het bloed namelijk zuurder, met een aceton adem als gevolg.

Een weckpot met amandelen. Amandelen bevatten veel gezonde vetten en vitamines. Het is een geliefd product bij een ketogeen dieet.

Een keto dieet heeft als voordeel dat de meeste mensen op korte termijn afvallen. Op de lange termijn lijkt het echter niet voor meer gewichtsverlies te zorgen dan diëten met meer koolhydraten. Verder kan het keto dieet een positief effect hebben op het verloop van bepaalde ziekten. Namelijk epilepsie en diabetes type II. Bij diabetes type II helpt het met afvallen en het beter verwerken van suikers in het lichaam. Bij epilepsie kan het aanvallen verminderen. Dan is die aceton adem het misschien toch wel waard om het ketogeen dieet uit te proberen 😉.

Een aceton adem is niet niks, maar het keto-dieet heeft ook andere nadelen. Het is logisch dat wanneer je van een bepaalde stof minder eet, je ook de voordelen ervan mist. Koolhydraten, die minder gegeten worden in dit dieet, hebben namelijk zo ook hun positieve kanten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam, vooral de hersenen werken er goed op. Ook bevatten ze belangrijke voedingsstoffen. Voornamelijk B-vitamines, vezels en jodium. Deze kun je veel in granen vinden. Jodium vind je vaak als toevoeging in brood. Daarnaast zorgen veel volkoren producten ook voor een goede stoelgang en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Dat is lekker meegenomen met die volkoren boterham!

Een lekkere bowl vol met kleurrijke groente. Geen rijst natuurlijk, want daar kan je niet teveel van eten in het ketogeen dieet!

Een ander nadeel met dit dieet is dat mensen zich te buiten kunnen gaan doen aan rood vlees, vettige kaassoorten en andere producten met veel verzadigd vet. Deze zorgen juíst voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Het Voedingscentrum raad het dan ook af om er teveel van te eten, iets wat bij het ketodieet soms nog een lastige opgave is. Maar niet getreurd! Mocht je een ketodieet willen uitproberen, dan kan je altijd nog Kees gebruiken in plaats van kaas in je eetpatroon. We kunnen namelijk met trots zeggen dat Kees niet al deze gezondheidsnadelen heeft.

Het ketogeen dieet heeft dus zo zijn voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je niet op jezelf besluit om dit dieet te gaan volgen. Vraag eerst advies aan een arts of diëtist en laat je door hen begeleiden. Mocht je dan dit dieet gaan volgen, dan zouden we het leuk vinden als je ons laat weten of je kaas voor Kees vervangt in je dieet. We zijn benieuwd naar je verhaal 😊.