6 november 2017

Smaakvolle tips om lactosevrij te eten

Smaakvolle tips om lactosevrij te eten

Het kan best onhandig zijn als je last hebt van lactose-intolerantie en zuivelproducten beter kan laten staan. Gelukkig zijn hiervoor inmiddels veel lekkere lactosevrije alternatieven op de markt. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Best veel keuze, toch?

Lactosevrije producten zijn te vinden in het zuivelschap, naast de melk, yoghurt en kwark. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Alpro en Abbot Kinney’s. Deze producten zijn trouwens vaak plantaardig en hierdoor dus ook nog eens een duurzame keuze! Gezond voor jou én je omgeving!

Met lactose Lactosevrij alternatieven
Koemelk, karnemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. ‘Melk’ uit amandelen of cashewnoten. En verder alternatieve dranken uit soja, rijst, haver of kokosnoten.
Zachte geiten- en schapenkaas, smeltkaas, smeerkaas, verse kaas, Hüttenkäse of cottage cheese. Nederlandse harde kazen, bijvoorbeeld Goudse kaas, en Kees! Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. Lees hier meer over in onze blog: Is Kees een lactosevrije kaas? Ja dus!
Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken (denk aan Rivella bijvoorbeeld). Soja- of amandeldranken met een smaakje.
Een goed alternatief voor Rivella is natuurlijk ook gewoon water met een natuurlijk smaakje van verse munt, verse gember of een stukje fruit.
Yoghurt, kwark, kefir vla, pap, pudding en mousse. Plantaardige variaties op yoghurt en kwark, naturel of met een smaakje. Gemaakt van soja, amandelen, haver of kokos.
Slagroom, zure room en crème fraîche. Er zijn allerlei plantaardige variaties op room gemaakt van soja, rijst of kokos (de laatste bevat wel veel verzadigde vetten, niet te vaak en te veel eten dus!).

Wat is lactose precies?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en komt in de melk van alle zoogdieren voor. Lactose-intolerantie betekent dat je niet goed tegen lactose kunt en hiervan spijsverteringsklachten kunt krijgen. Je kunt dan te weinig van het enzym lactase aanmaken om de lactose te verteren. Lees er meer over in deze blog.

Tot slot…

Wij raden iedereen met (een vermoeden van) een lactose-intolerantie aan om eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen en daarna vooral lekker te genieten van Kees!