12 januari 2022

10 bijzondere groentesoorten die je waarschijnlijk niet kent

Bijzondere groentensoorten

Heb jij alle groente, van broccoli rijst tot bleekselderij met pindakaas, geprobeerd en ben je toe aan nieuwe manieren om 250 gram groente per dag binnen te krijgen? Wij helpen je graag! Deze lijst bevat 10 bijzondere groente- en fruitsoorten die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt geprobeerd. Laat je verrassen en wie weet ontdek je wel een nieuwe lievelingsgroente.

1. Aardkastanje

De aardkastanje, ook wel bekend als Bunium bulbocastanum, is een bedreigde zeldzame plant en staat daarom op de rode lijst in Nederland. Bunium komt van het Griekse bounias wat knol betekent en bulbocastanum komt van bulbus wat bol betekent. Misschien had je het al geraden: castanum betekent kastanje. Vroeger werd de plant geteeld voor de eetbare wortelknollen. Deze werden zowel rauw als gekookt gegeten. De smaak lijkt op die van gepofte tamme kastanjes. Ook de zaden en bloemen zijn vroeger in de keuken gebruikt als kruiden. 

2. Aardpeer 

De aardpeer wordt ook wel de knolzonnebloem genoemd omdat deze knol familie is van de zonnebloem. Dit kun je goed terugzien aan de gele bloemetjes van de plant. De aardpeer is een neefje van de aardappel. Helaas, omdat de knol iets minder gaaf is en daardoor wat lastiger is om schoon te maken, is hij wat minder populair dan de aardappel. Er zijn vele varianten van de aardpeer. Allemaal zijn ze heerlijk om te verwerken in bijvoorbeeld een ovenschotel of in een salade.

3. Akkerkool

Akkerkool is te herkennen aan de puntjes aan de rand van de bladeren en de kleine gele bloementjes. Het jonge, malse blad van de akkerkool plant is lekker in een salade of kort uit de roerbak of pan als een variant op spinazie. De smaak is pittig als radijs en ook een beetje bitter. De akkerkool plant heeft, behalve de naam, niets te maken met kool. Om verwarring te verminderen wordt de Akkerkool daarom ook wel Zoomsla genoemd.

4. Alsempeer

De alsempeer is een tropische klimplant waar knobbelige vruchten aan groeien. De alsempeer is ook wel bekend onder een andere naam, namelijk de Bittermeloen. Wanneer de vruchten rijp zijn krullen ze open zodat je de mooie oranje binnenkant kan zien. De vrucht heeft een zacht bittere smaak en is veel te vinden in de Surinaamse en Indische keuken.

5. Crosne 

Deze, op z’n minst gezegd bijzonder uitziende, knolletjes zijn een vooral in Azië bekende groente. De crosne wordt ook wel de Japanse aardappel genoemd. De knolletjes hebben een nootachtige smaak. De knolletjes zijn lastig te schillen waardoor je ze beter met een doek en wat grof zeezout schoon kan wrijven. Crosne is lekker in de wok en uit de frituur maar ook rauw zijn ze erg lekker. Ze hebben dan iets weg van een radijsje. In Azië is het gebruik om crosne in te leggen in azijn. 

6. Eeuwig moes

Eeuwig moes is een koolsoort die in vergetelheid is geraakt. De Romeinen hebben dit groene blad naar Nederland gebracht waar het groeide als kool. Zoals de naam van de kool al aangeeft, kan de groente eeuwig doorgroeien door een stukje stengel in de aarde te steken. Een andere naam voor deze oude koolsoort is splijtkool. De jonge bladeren passen goed in een salade en de iets donkerdere bladeren zijn heerlijk verwerkt in een stampot of in een hartige taart. Van de stengels maak je een winterse soep.

7. Kardoen

De kardoen is familie van de artisjok. Dit kun je goed terugzien aan de knop van de kardoen waar mooie paarse bloemen uit bloeien. Het bijzondere is dat de enzymen uit kardoen gebruikt worden als vegetarisch stremsel bij het maken van kaas. Op deze wijze wordt Queijo de Nisa, een Portugese kaas gemaakt. Kees wordt ook gemaakt van vegetarisch stremsel. Hier vertellen we je daar meer over! van De olie uit de zaden van kardoen kan gebruikt worden als biodiesel. Een bijzonder plantje dus! De stengels of bladstelen van de plant zijn heerlijk. Kook ze kort en serveer ze met een Keesssausje. 

8. Maca

Maca is een knolgewas uit Peru. Deze bijzondere knol groeit op grote hoogte van 4000 meter groeit in het Andesgebergte. Maca behoort tot de kruisbloemfamilie net als broccoli en bloemkool. De knol kan rood, geel of zwart zijn. Maca staat bekend om haar bijzondere gezondheidsvoordelen. Zo heeft de knol een hoog eiwitgehalte, wat goed is voor de spieropbouw. Ook bevat maca omega-3-vetzuren, welke essentieel zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Ten slotte bevat maca ijzer, jodium, mangaan, fosfor, zwavel en zink. Een knol waar je blij van wordt!  

9. Rammenas

Rammenas is een wortelknol. Het knolgewas groeit onder de grond. Er zijn verschillende rammenas soorten. De meeste soorten hebben een zwarte schil en helderwit vruchtvlees. Dit zorgt voor een mooi contrast. Er zijn ook soorten die helemaal wit zijn. Deze zijn meestal langwerpig en worden ook wel rettich genoemd. Rammenas heeft een licht pittige smaak en is iets milder dan zijn neefje de radijs. Je kunt heerlijk snacken van rammenas door ze in dunne plakjes te snijden of er een rauwkostsalade van te maken. Je kunt rammenas van september tot februari bij de groenteboer vinden. Door zijn opvallende uiterlijk is het cht een bijzondere groentesoort!

 10. Zuring

Hoewel zuring eruitziet als een bladgroente, is het eigenlijk een kruid. De blaadjes kunnen mooi groen of dieprood zijn. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zon de plant heeft gehad. Je vindt wilde zuring gewoon langs de weg en in de winkel of bij de groenteboer kan je de gekweekte versie kopen. Een andere naam voor zuring is zurkel. Zoals de naam al suggereert is de smaak van zuring friszuur en heeft het iets weg van citroen. Het kruid is heerlijk in een salade of als stamppot.

Klik hier om onze heerlijke recepten te ontdekken of neem een kijkje op onze Instagram pagina.