2 oktober 2017

Cholesterol & voeding

Cholesterol & voeding

Wil jij op je cholesterol letten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een menu met meer onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten. Verder kun je het beste voorzichtig zijn met de inname van cholesterolrijke producten.

Met de tips in deze blog kies je voor cholesterolvriendelijke voedingsmiddelen die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

Kies voor voeding die rijk is aan onverzadigde vetten

  • Onverzadigde vetten vind je vooral in plantaardige producten, zoals noten, zaden, avocado en (olijf)olie. Verder kun je ook kiezen voor vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes en makreel) en – uiteraard! – Kees.
  • Gebruik op de boterham vooral zachte margarine en bak in vloeibare bak- en braadproducten, in plaats van harde vetten, zoals roomboter, kokosolie en harde margarine.

Ben matig met voeding met veel verzadigde vetten

  • Vervang bijvoorbeeld volle zuivelproducten met veel verzadigd vet door magere of halfvolle varianten.
  • Laat klant- en klare producten, zoals koekjes, gebak, chocolade chips, bewerkte vleesproducten, zoveel mogelijk staan: ook hier zitten veel verzadigde vetten in verborgen. En hiervan kun je maar beter zo min mogelijk eten.

Kijk op het etiket!

In de supermarkt kun je op het etiket zien hoeveel vet een product per 100 gram bevat. Op het etiket is bovendien een onderverdeling gemaakt in verzadigde en onverzadigde vetten.
Bekijk onderstaand filmpje van het Voedingscentrum:

Volg de Schijf van Vijf

Check regelmatig de Schijf van Vijf, hierin staan veel producten die gezond zijn, denk aan fruit, groenten, volkoren brood, haver en andere volkoren producten en peulvruchten. Vooral de vezels uit volkoren producten en fruit zijn goed voor je cholesterol.

Beperk cholesterolrijke voeding

Orgaanvlees, garnalen, en paling kun je beter niet te vaak op het menu zetten, omdat die van nature rijk zijn aan cholesterol. Ook eieren bevatten cholesterol. Vandaar dat het Voedingscentrum adviseert om maximaal twee à drie eieren per week te eten.

Vuistregel

Duizelt het je een beetje met deze adviezen? De richtlijnen voor goede voeding zijn door het Voedingscentrum in één regel samengevat, en dit is een mooie vuistregel voor de dagelijkse keuzes voor je menu:

Eet onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel

 

Tot slot: lees meer over cholesterol in onze blog Wat is nou cholesterol?