5 november 2019

De 7 mooiste herfstwandelingen in Nederland

De 7 mooiste herfstwandelingen in Nederland

De dagen worden korter, de nachten langer, de blaadjes vallen van de bomen en heel Nederland ziet er weer geweldig mooi uit. Wij houden van de herfst!

Hoewel de herfst natuurlijk geweldig fijn is om lekker met een Keessoepje op de bank te kruipen, is het ook een prachtig seizoen voor mooie wandelingen. Lekker met het hele gezin (of gewoon lekker alleen) de bossen in, paddestoelen zoeken, verse ingrediënten voor je nieuwe recepten plukken en door de honderden gevallen bladeren heen schuifelen. Heerlijk!

Maar waar maken we die wandeling? Horen we je vragen. Het antwoord, dat vind je natuurlijk hier! Wij hebben de 7 mooiste herfstwandelingen in Nederland gewoon voor je op een rijtje gezet!

1. Het Groesbeekse bos
Midden in het Rijk van Nijmegen vind je het plaatsje Groesbeek; een lekker a-typisch Nederlandse omgeving. Het plaatsje ligt niet alleen omringd door heuvels en rivieren, maar ook door geweldig mooie bossen. Heb je zin in een pittige route en mogen de beenspieren wel wat verzuren? Dan wandel je door de Groesbeekse bossen. Een mooie route met oude beukenlanen, rododendrons en af en toe een flinke klim. Maar die klim is het uiteindelijk meer dan waard: op het hoogste punt (de Mookerheide) staat je een prachtig uitzicht over het Maasdal en het stadje Cuijk te wachten!Ook leuk: je komt onderweg allerlei leuke plekjes tegen met mooie uitzichten waar je heerlijk kunt picknicken!

2. De Reuselse Moeren
In het mooie Brabant vind je het plaatsje Reusel: hartstikke gezellig om lekker wat te eten, maar ook net zo bekend om het mooie hoogveengebied. De Reuselse Moeren is één van de laatste hoogveengebieden van Nederland! Een mooie wandelroute voert je door bossen, weilanden en langs moerassen: en dat allemaal op het randje van de Belgische grens. Een makkelijke wandeling, leuk met het hele gezin en ideaal om niet alleen paddenstoelen maar ook het beschermde veenmos te bewonderen!

Ook leuk: zodra je de bossen binnenwandelt kom je na het klaphek direct een aantal ‘wilde’ runderen tegen!

3. Het Amsterdamse Bos
Lekker centraal in ons koude kikkerlandje vind je het lekker grote Amsterdamse Bos. Een welgetelde 22 keer groter dan het Vondelpark en 3 keer groter dan Central Park in New York! Je wandelt er heerlijk tussen de duizenden bomen door, bewondert de prachtig mooie moerasbossen, bezoekt de geweldig leuke geitenboerderij én komt er een welgetelde 116 bruggen tegen. Wat wil je nog meer?

Ook leuk: zo’n groot bos komt natuurlijk met de nodige pitstops. Zo vind je niet alleen een zevental kiosken in het Amsterdamse Bos, maar ook twee kinderbaden. Een mooi moment om even te gaan zitten en te genieten van dat broodje Kees met tuinkers!

4. Het Speulder- en Sprielderbos
Niet alleen heeft het Speulder- en Sprielderbos in Ermelo een super leuke naam; ook is het één van de oudste bossen van Nederland. Staatsbosbeheer heeft het dan ook niet voor niets uitgeroepen tot het mooiste bos van Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen en kunt er ook nog eens roofvogels, herten en wilde zwijnen tegenkomen. Lekker toch?!

5. Het Purmerbos
In Purmerend vind je het Purmerbos; een bos met geweldig leuke slingerende struin paadjes waar je heerlijk kunt wandelen. Een echt ‘bos-bos’ zullen we maar zeggen! Dit bos is perfect voor een mooie herfstwandeling met de kinderen. Je vindt er namelijk een leuk speelbos met een eiland, touwbrug en volop losliggende takken om samen een toffe hut te bouwen.

Ook leuk: het grootste gedeelte van dit bos is hondenlosloopgebied en je vindt er zelfs een zwembad voor honden. Neem die viervoeter dus maar gerust mee en rust samen even uit met een lekker mexicaans tomatensoepje (kan gewoon mee in de thermoskan)!

6. De Grebbeberg

Heb je wel zin in een uitdaging? Beklim dan de Grebbeberg in Rhenen (Utrecht). Na zo’n 200 traptreden kun je echt wel zeggen dat je een ‘flinke wandeling’ gemaakt hebt. Het is de klim ook echt wel waard; je wordt er namelijk beloond met een geweldig mooi uitzicht over natuurgebied de Blauwe Kamer (waar je trouwens ook heerlijk kunt wandelen). Je vindt vooral eikenbomen in het bos rondom de Grebbeberg, maar wanneer je iets verder wandelt kom je in natuurgebied Laarsenberg uit waar je volop loof- en naaldbossen kunt bewonderen.

7. De Brunssummerheide
In het prachtig mooie Limburg vind je de Brunssummerheide; ideaal voor een mooie herfstwandeling met het hele gezin. Onderdeel van de Brunssummerheide is Park het Plateau, waar je vier toffe klimroutes kunt vinden waar de kids hun energie lekker kwijt kunnen.

Ook leuk: Afhankelijk van de route die je kiest kun je bij Park het Plateau touwladders, houten wiebelbruggen en ziplines tot wel 7 meter hoog vinden. Misschien willen papa en mama ook wel een keer over die wiebelbrug wandelen?

Heb jij nou nog geweldig mooie herfstwandelingen in Nederland die wij gemist hebben? Laat het ons dan vooral weten!