6 augustus 2018

8 tips voor een gezonde (en lekkere) vakantie

8 tips voor een gezonde (en lekkere) vakantie

Heerlijk hoor, die vakantie. Lekker lamballen op het strand, een boekje lezen voor de tent of genieten van een drankje op een zonnig terras. Lekkere hapjes, een toastje-worstje-chipje erbij, en even hemels ontspannen.

We genieten er allemaal van. Maar voordat je het weet is de vakantie voorbij en kom je er de eerste werkdag na de vakantie achter dat die ene broek toch echt niet meer dicht gaat. Wat nu?!

Er is hoop! Bij Kees weten we namelijk precies waar je tegenaan loopt; onze focus ligt niet voor niets op een gezonde leefstijl! Het leek ons dan ook een goed moment om je even een beetje op weg te helpen. Gewoon, om ervoor te zorgen dat die broek de eerste werkdag ook nog dicht kan. Met deze 8 geweldige, inspirerende en handige tips kun je optimaal genieten van die welverdiende vakantie: dit keer zonder spijt!

 

 1. Lekker en gezond onderweg

  Tijdens zo’n lange autorit houden wij Nederlanders zo op zijn tijd wel van een lekkere snack. We leggen al gauw een pak roze koeken en een paar zakken chips op de achterbank. Maar waarom zou je de lunchbox niet gewoon vullen met iets lekkers én gezonds? Gezond eten is namelijk net zo smakelijk! Een verfrissend appeltje met kaneel, een lekkere bruine boterham Kees, of huisgemaakte suikervrije brownies. Net zo lekker als die in suiker gedompelde roze koeken.

 2. Doseren kun je leren

  Ben je na die lange reis eindelijk op je vakantiebestemming aangekomen, trek je waarschijnlijk direct een flesje wijn open. Gewoon, gezellig! Helemaal prima natuurlijk. Een lekker glas wijn mag gerust – maar de fles hoeft niet persé leeg. Doseren, kun je leren! Schenk dus gerust een glaasje wijn in, maar zet de fles daarna gewoon weer terug in de koelkast. Een fles wijn op tafel maakt het doseren namelijk een stuk lastiger. Hetzelfde geld voor de snacks: die eet je niet uit de zak, maar uit een klein bakje!

 3. Hap-slik-weg

  Een flinke wandeling naar een leuke eindbestemming heeft natuurlijk een hoog hap-slik-weg gehalte. Je wilt onderweg ook lekker kunnen knabbelen: logisch! Maar laat die droge worst dit keer thuis, en vul de tas met wat verse groenten en fruit zoals appeltjes, een banaan en een paar wortels. Eventueel zelfs van de lokale markt. Zo uit het vuistje!

 4. Water, water, water

  Misschien wel een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen geven is het drinken van voldoende water – en nog een beetje meer. Wat wij vaak als voldoende water zien is namelijk niet altijd wat ons lijf als voldoende water ervaart. De minimale twee liter per dag is op een normale werkdag vaak al moeilijk te behalen, laat staan op vakantie in een land waar de Sangria je maar een euro kost. Dus zet gewoon een lekker grote kan water met ijs op tafel, en ga pas over op de Sangria wanneer die kan helemaal leeg is. Het is namelijk ongelooflijk belangrijk om voldoende water te drinken. Wanneer je vocht binnen krijgt, laat je vocht los – en dit scheelt toch ook echt weer wat in de kilo’s!

 5. De kater komt later

  Het drinken van (teveel) alcohol kan je niet alleen een fikse hoofdpijn opleveren: de echte kater komt nog wat later. Je weet wel, wanneer je thuis bent van vakantie en ‘even’ op de weegschaal gaat staan. Oeps, denkfout! Probeer je drankgebruik te matigen. De suikers in alcohol zijn namelijk agressieve dikmakers. Om zoveel mogelijk katers te voorkomen, kun je na ieder glas alcohol het beste een glas water drinken. Want, punt 4.

 6. Je bent wat je eet

  Your body is your temple, je bent wat je eet, en zo zijn er nog wel een paar inspirerende spreuken te vinden. En nu zeggen ze hiermee niet dat je tijdens je wortel dieet een grote lopende wortel bent, of dat je jouw lichaam iedere dag moet aanbidden. Wat deze inspirerende spreuken wel zeggen, is dat wanneer je gezond eet, je jezelf gezond voelt. Een vette burger van de McDonalds zal er niet voor zorgen dat je jezelf goed voelt. Een lekkere salade Kees met verse, gezonde ingrediënten daarentegen waarschijnlijk wel!

 7. Sharing is caring

  Zonder grapjes. Hoe cliché het ook klinkt, het heeft in dit geval toch echt een kern van waarheid. Heb je een overheerlijk, authentiek Griekse visplateau op het menu zien staan bij dat lokale restaurant, maar heb je net een flink voorgerecht achter je kiezen? Dan mag je dat hoofdgerecht gerust delen. Het risico dat je teveel eet is namelijk groot – zeker op vakantie. “Maar Kees, al die lekkere gerechten op de menukaart vragen er toch om?” Helemaal waar! Maar door de grote gerechten samen te delen voorkom je het risico op overeten, en daarnaast scheelt het je ook weer in de portemonnee!

 8. Ben lief voor jezelf

  Heb je jezelf voor de vakantie een streng wortel dieet voorgeschreven? Dan zal het moeilijk zijn om je tijdens de vakantie in te houden. Ben niet te streng voor jezelf. Bewust bezig zijn met je voeding is ongelooflijk belangrijk, maar er is geen enkele reden om hierin door te slaan. Eet bewust en gevarieerd, en alles komt goed.

 

Fijne vakantie!