De Gezondheidsraad en Voedingscentrum bevelen ons aan om meer plantaardig te eten. Ook Kees bereiden we zo plantaardig mogelijk, zónder op de smaak in te leveren. Maar hoe doet Keesmakers dat?
Allereerst: kaas komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht – of uit de koe – vallen. Het produceren van dit goudgele Hollandse zuivelproduct gaat volgens een prachtig, al eeuwenoud proces. Kort samengevat: de melk wordt (meestal) verhit, gestremd, geperst en gepekeld, en rijpt vervolgens totdat de kaas op smaak is.
En of het nu gaat om een kleine boerenkaasmakerij, of een grote fabriek (die trouwens vaak in eigendom is van vele boeren): dit bereidingsproces gaat overal op precies dezelfde wijze. Alleen is de schaal in een fabriek vanzelfsprekend wel wat anders dan op een boerderij. Bovendien is de charme van een boerenkaas dat de smaak en textuur per boer en per seizoen kunnen verschillen, terwijl het mooie aan een fabriekskaas juist is dat een constante smaak en kwaliteit kunnen worden bereikt.
Maar gaat de bereiding van Kees dan niet heel anders?
Nee, we bereiden Kees op precies dezelfde wijze als de meeste ‘gewone’ kaas: in een oer-Hollandse kaasfabriek in het noorden van ons land. Maar wat is dan het verschil met gewone kaas? Want dat verschil is er uiteraard wel!
- Vervanging van melkvetten door plantaardige oliën
Het verschil zit ‘m allereerst in de ingrediënten. Van de koemelk die we voor Kees gebruiken, vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën (vooral zonnebloempit- en raapzaadolie). Dit gebeurt tijdens de melkbereiding voordat de melk – met vegetarisch stremsel! – wordt gestremd. Daarna vervolgen we het gebruikelijke kaasmaakproces. - 50% minder verzadigde vetten
Zodoende bevat Kees 50% minder verzadigde vetten* en dat helpt bij het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. - 25% minder zout
Bovendien – en dat is een ander verschil met ‘gewone kaas’ – laten we Kees wat minder lang in het pekelbad liggen. Hierdoor bevat Kees ook nog eens 25% minder zout*. Ook dat levert natuurlijk gezondheidswinst op, want Kees draagt zo bij aan een menu met minder zout en dat is goed voor je bloeddruk.
Lekker en gezond
Als Keesmakers hebben we een missie: we willen het verschil maken voor mensen die gezonder willen eten. Door een kleine aanpassing (vervang kaas door Kees!) maken wij dit makkelijk, want Kees is lekker én goed voor je cholesterol! Zo kan een kleine aanpassing in je dagelijks menu een grote winst betekenen voor je gezondheid! Tot slot: op onze site vind je ter inspiratie allerlei lekkere recepten.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd