22 september 2021

De beste toepassingen voor zout (zonder het te eten)

Grote zoutkorrels

In Nederland eten we al snel teveel zout. Een te hoge zout en natrium inname kan ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt en dat de nieren schade kunnen oplopen. Dit kan nare ziekten als gevolg hebben zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en botontkalking. Een makkelijke manier om minder zout te eten, is het niet over je eten te strooien. Maar wat moet je met je voorraad keukenzout als je het niet gebruikt om te eten? Wij zetten een aantal tips op een rij!

Zout in het huishouden

Tegen geurtjes

Zout verwijdert vieze geurtjes. Heb je knoflook of vis bereidt? Wrijf wat zout met azijn over je handen en je ruikt het al een stuk minder. Bovendien zorgt het schuren van de korreltjes er ook voor dat je handen babyzacht worden.

Maak je houten snijplank schoon

Je kunt het zout ook meteen gebruiken om je houten snijplank schoon te maken! Smeer de plank in met citroensap, strooi het zout erbovenop en wrijf de plank goed in. Laat een tijdje intrekken en spoel de plank goed af met koud (!) water. Zo is je plank sprankelend schoon.

Schone gootsteen en pannen

Zout en schoonmaken is eigenlijk een gouden combinatie. Niet alleen handig voor je handen en de snijplanken, maar ook bijvoorbeeld om het afvoerputje in de gootsteen schoon te houden. Gooi wat zout en warm water door het putje en je zal minder last hebben van vet aanslag. Aangekoekte pannen kun je ook met zout schoonmaken. Doe een beetje zout en water in de pan, breng het even aan de kook, en de aangekoekte resten laten los.

Tegen vlekken

Als je kinderen hebt is deze tip zeker handig om te weten: Met zout kan je groene grasvlekken op kleren verwijderen. Breng wat citroensap en zout aan op de vlek, wrijf het in, en het zou er na uitspoelen al veel beter uit moeten zien.

Liep de borrel uit de hand? Met als resultaat wijnvlekken op het tapijt? Geen nood, zelfs dit probleem kan zout oplossen. Gooi direct na het morsen een beetje water over de vlek. Laat het even intrekken en strooi er dan wat tafelzout over. Wacht 10 minuten, en wrijf de vlek dan grondig uit. Het zout neemt de gemorste drank op en je kunt het makkelijk opscheppen of wegzuigen. Crisis afgewend!

Is je eitje vers?

Zout kun je gebruiken om te checken of je eieren nog vers zijn! Doe twee theelepels zout in een kopje water en doe er een ei in. Zinkt het ei? Dan is hij vers? Zweeft hij? Dan is het het ei al wat ouder. En als hij drijft kan je hem maar beter weggooien. Deze truc werkt ook zonder zout, maar het zout zorgt ervoor dat het nog nét wat preciezer wordt omdat de dichtheid van het water hoger wordt.

Zout als cosmetica

Natuurlijk golvend haar

Misschien heb je het al wel eens gemerkt: nadat je een duik in de zee hebt genomen, droogt je haar op tot prachtige golven. Goed nieuws! Hoewel het als het kouder wordt minder leuk is een duik in de zee te nemen, kan jij nog altijd heel simpel een golvende coupe thuis creëren. Meng 200 ml warm water met 3 eetlepels zeezout en eventueel een eetlepel kokosolie om uitdroging te voorkomen. Spuit het op je haar, even laten drogen, en tada! het is net alsof je op een surfboard hebt gestaan. 

Tegen roos

Iedereen heeft er een hekel aan: roos. Gelukkig is er een makkelijk manier om van al die overtollige huidschilfers tenminste tijdelijk verlost te raken. Geef je hoofdhuid een 5 -minuten massage met wat zout voordat je het wast met shampoo. (zorg er wel voor dat je haar al nat is) Niet alleen verlos je jezelf van die nare schilfers, je masseert ook nog eens je hoofd en behoudt zo een gezondere huid.

Lekker scrubben

Zout is ook een bijzonder goed ingrediënt voor een lekkere scrub. Neem twee zout en en meng deze met 2 of meerdere lepels olie (dit hangt er vanaf hoe jij graag de textuur van de scrub wil hebben) Als extraatje kan je nog een eetlepel honing toevoegen. Honing heeft namelijk een verzachtend effect. Een andere optie is de scrub mengen met wat geurende essentiële olie. Breng de scrub aan op de huid en wrijf hem voorzichtig met ronddraaiende bewegingen in. Begin wel zachtjes en gebruik geen zoutscrub na het scheren, dit kan namelijk erg gaan prikken!

Frisse tanden

Soms overkomt het je gewoon: geen tandpasta of mondspoeling in huis, en de supermarkten zijn al dicht. Wat doe je dan? Natuurlijke mondspoeling maken! Los een halve theelepel zout en een halve theelepel bakpoeder in een kwart kopje water op. Spoel de oplossing rond in je mond en spoel daarna uit met water.

Zoutmasker

Heb je zin om jezelf even te verwennen? Zout kan ook een goed ingrediënt zijn voor een gezichtsmasker. Voor één maskertje meng je twee theelepels fijn gemalen zeezout met vier theelepels rauwe honing. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Vervolgens kan je met een warm vochtig washandje de pasta met ronddraaiende bewegingen in de huid masseren en vervolgens afspoelen. Het zorgt voor een lekker zachte en gereinigde huid. 

Andere toepassingen van zout

Je neus spoelen

Soms moet je je neus spoelen met een zoutoplossing. Dit houdt je bijholten netjes schoon. Je kunt ze kopen als zakjes, maar je kunt je neus ook spoelen met een zelfgemaakte zoutoplossing. Je hebt wel zo’n speciale neusdouche nodig, maar de mix maak je makkelijk zelf. Doe een theelepeltje keukenzout in een mok lauwwarm kraanwater en laat het rustig oplossen.

Zout op je nieuwe piercing

Niet alleen in je neus is zout goed voor je, ook kleine wondjes kunnen baat hebben bij een zoutbehandeling. Vooral bij bijvoorbeeld nieuwe piercings. Een glas met water en een theelepel zeezout is voldoende. De grootste truc is je piercing voor een aantal minuten in je zoutoplossing hangen. Als je een stoere ring in je navel hebt laten zetten moet je tocht even lenig voorover hangen om het glas vacuum te laten trekken op je buik. Houdt altijd een handdoek paraat voor een eventuele lekkage.

Zilver poetsen met zout

Heb je zilveren sieraden of een klassieke zilvere bestekset (we zijn jaloers)? Je kunt deze makkelijk reinigen in een bak met water, zout en een stukje aluminiumfolie. Doe ongeveer Laat het even weken in lauwwarm water met een flinke schep zout en poets netjes schoon.

Strooien! Keukenzout op je oprit

Als je écht snel van al je zout af wilt komen, dan kun je het in de winter gewoon rondstrooien op je oprit. Het zout wat Rijkswaterstaat gebruikt is iets anders dan keukenzout, maar het heeft dezelfde werking. Hou er wel rekening mee dat zout niet echt goed is voor de bodem en je plantjes. Het beste kun je dus één van de andere tips gebruiken. Aan de andere kant: zo ben je er wel helemaal vanaf!

Hopelijk heb je nu meer dan genoeg tips om van je zout af te komen! Wil je weten hoe je lekker kunt koken zonder zout of met weinig zout? Kijk dan eens bij onze recepten! Wil je weten hoe het komt dat Kees 25% minder zout bevat dan een gewone 48+ kaas? Kijk dan eens bij ‘Wat is Kees?’.