12 april 2017

Is raapzaadolie gezond?

Is raapzaadolie gezond?

Kees maken we met een mengsel van plantaardige oliën, waarvan de belangrijkste zonnebloem- en raapzaadolie zijn. Zonnebloemolie is natuurlijk heel bekend, raapzaadolie wat minder. Veel mensen vragen zich dan ook af of raapzaadolie gezond is.

Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte

Keesmakers heeft ervoor gekozen om voor Kees vooral zonnebloem- en raapzaadolie te gebruiken omdat beide oliën weinig verzadigd vet bevatten en rijk zijn aan onverzadigde vetten, zeker als je deze oliën vergelijkt met andere oliën:

  • Kokosolie: 90% verzadigd vet, 10% onverzadigd vet
  • Olijfolie: 15% verzadigd vet, 85% onverzadigd vet
  • Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet
  • Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet

Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol. Bovendien is in raapzaadolie de verhouding van de onverzadigde vetzuren omega-3 en omega-6 heel gunstig, waardoor Kees ook een goede verhouding tussen deze twee belangrijke onverzadigde vetzuren heeft. En ook dat is belangrijk voor je gezondheid.

Milde verwarming van de oliën

Misschien ben je ook benieuwd of Kees ook transvet bevat, maar dat is niet het geval. Wij gebruiken voor Kees uitsluitend ongeharde oliën, die wij op een milde wijze raffineren (ongeveer 200 graden Celsius), waardoor de transvetzuurvorming verwaarloosbaar is.

Raapzaad- en koolzaadolie hetzelfde product?

Tot slot: raapzaad wordt vaak verward met koolzaad, en dat is begrijpelijk, want het zaad van beide soorten wordt in de praktijk door elkaar gebruikt voor het maken van deze olie, waardoor raapzaadolie en koolzaadolie in feite dezelfde producten zijn.
De verschillen zijn ook erg klein, zeker wat betreft hoeveelheid calorieën en soort vet. Maar het is dus wel zo dat het om twee verschillende plantjes gaat: de Latijnse naam voor raapzaad is Brassica Rapa en voor koolzaad is Brassica Napus. Als je hier meer over wilt weten dan kun je kijken op soortenbank.nl.
Raapzaadolie is trouwens ook in een fles verkrijgbaar. De koudgeperste versie is geschikt voor dipsauzen en dressings, en heeft een zachte, nootachtige smaak. En er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.

Geniet van Kees met raapzaadolie

In Kees vervangen we de melkvetten dus door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet en raapzaadolie is hier een belangrijk bestanddeel van. Hierdoor bevat Kees 50% minder verzadigd vet en dat is goed voor je cholesterol. Voor nu: geniet vooral van de gezonde eigenschappen van Kees met gezonde raapzaadolie… Bekijk onze lekkere recepten en Kees smakelijk!