Cholesterol

cholesterol-verlagen-voedingCholesterol wordt voor een groot deel door de lever zelf aangemaakt, maar ook in ons voedsel zelf zit cholesterol. In het meest gunstige geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Er kan door het lichaam ook te veel cholesterol aangemaakt worden. Daarmee kan een cholesterolgehalte ontstaan waar een cholesterolarm voedingspatroon passend is.

Een belangrijke stap om een gezond cholesterolgehalte te behouden is, naast voldoende beweging, gezonde voeding met minder verzadigde vetten. Het vervangen van verzadigd vet met onverzadigde vetten past in een cholesterolverlagend voedingspatroon.

…en daar kan kees een rol in spelen!

kees wordt gemaakt van melk waarvan de veelal verzadigde dierlijke vetzuren zijn vervangen met onverzadigde plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en raapzaadolie. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetten draagt bij aan het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. In kees zitten géén dierlijke vetten maar alleen plantaardige oliën. Deze oliën zijn rijk aan onverzadigde oliën en het vervangen van verzadigde vetten met plantaardige onverzadigde vetten is…

goed voor je cholesterol…

Wat kan ik nog meer doen voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte?

Dat kan door bijvoorbeeld harde vetten te vervangen voor vloeibare bak- en braadolie,  en zachte margarine.
Het cholesterol in orgaanvlees, garnalen en paling past minder goed in een cholesterolarme keuken. Zorg er verder voor dat de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk is en eet, in plaats van verzadigde vetten, vooral voedingsmiddelen die onverzadigde vetten bevatten.

cholesterol_bewust
Vaak wordt bij het boodschappen doen pas de keuze voor gezond eten gemaakt.

Door informatie op de etiketten van de producten eenvoudig onderling met elkaar te vergelijken wordt de keuze voor gezond eten eenvoudiger.  De voedingswaarden van de producten worden vaak per 100 gram vermeld. Zo wordt snel duidelijk hoeveel vet er in een product zit, met de onderverdeling in de hoeveelheid verzadigd en onverzadigd vet.

Wist je overigens, dat kees in de schijf van vijf past? In de hoofdgroep zuivel is een subcategorie: kaasvervanger op basis van plantaardige ingrediënten. kees  voldoet aan de voorwaarden van deze subcategorie.