Kaas en zout

kees bevat 25% minder zout

kees_minder_zout
Uit de tabel blijkt dat kees ruim 25% minder zout bevat dan de traditionele 48+ kaas.
zout
Vaak zit er veel meer zout in ons eten dan we nodig hebben. Dagelijks wordt gemiddeld 4 tot 5 gram meer zout gegeten dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram  per dag. Minder zout eten is gunstig voor je bloeddruk, maar wat nu als je een fervent kaasliefhebber bent?

Zout minderen is voor veel mensen niet altijd even gemakkelijk. Een stapsgewijze aanpak is belangrijk, elke gram minder telt. Daar kan een product als kees bij helpen.

Traditioneel wordt kaas in zoutbaden gelegd. Het zoutbad onttrekt water aan de kaas en dat zorgt voor een langer houdbaar product. Het zouten vertraagt de activiteiten van de startbacterie zonder deze geheel tot stilstand te brengen. De manier van zouten verschilt sterk per soort kaas, zo wordt bijvoorbeeld de Griekse feta zo sterk gezouten dat alle microbiologische activiteit stopgezet wordt en hierdoor dus geen rijpingsfase kent. Parmezaanse kaas wordt gezouten door de buitenzijde met zout in te wrijven.

zoutbad_kaas

 

kees, onze variant op kaas, bevat 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd. Dit bereiken we door kees minder lang in het zoutbad te leggen. De normale houdbaarheid blijft in ons proces gegarandeerd. Ondanks het verminderen van de hoeveelheid zout, behoudt kees toch voor de volle 100% die lekkere pittige smaak zoals bij een 48+ kaas.

Wij krijgen regelmatig de vraag of we ons niet vergist hebben in de opgaaf van de hoeveelheid zout dat onze extra-gerijpte kees bevat. De witte puntjes of bleekwitte korrels in de kaas worden dan aangezien voor zoutkristallen. Toch is dit niet het zout! Het zijn eiwitkristallen die tijdens de rijping ontstaan. Deze stoffen ondersteunen de hartige smaak van de kees.

kaas_kristallen_zijn_geen_zout

 

Kruidenwijzer
Een goed alternatief voor zout zijn kruiden en specerijen. Ze geven geur, kleur en smaak aan je gerecht. Een kant-en-klare mix of zelf nog zout toevoegen hoeft dan niet meer. Kijk eens op de website van Spicewise voor allerlei tips en recepten!