Heb je een vraag over Kees? Van de voedingswaarden van Kees tot allergenen: vind hier je antwoord. Staat je vraag er toch niet bij? Neem dan contact met ons op!
Ja, Kees smelt als de beste dankzij de plantaardige oliën. Kees smaakt, raspt en smelt als een Goudse kaas.
Kees is een gezonde variant op kaas, gemaakt van magere melk en plantaardige oliën. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Kijk hier voor meer informatie over Kees en hoe het wordt gemaakt.
Je kunt Kees prima in de vriezer bewaren, maar de raden dat toch af. Bij bevriezing verandert de structuur en de smaak van Kees. Het lekkerste is het om het in de koelkast te bewaren.
Kees is er voor alle kaaseters die op hun voeding en gezondheid letten. Of je nu bezig bent met je cholesterol, sport op topniveau, minder zout binnen wilt krijgen, lactosevrij wilt eten, een vegetarische kaas zoekt of gewoon houdt van de goede smaak van kaas: Kees is er voor jou!
Als je verpakking nog dicht zit, kun je op de achterkant zien tot wanneer je Kees houdbaar is. Heb je een open verpakking of Kees uit de kaaswinkel? Dan is Kees beperkt houdbaar. Als je je Kees goed inpakt en koud bewaart, kun je het prima enkele dagen in de koelkast bewaren.
Wij geven een gezonde draai aan kaas, daarom zijn de aa’s van Kees omgedraaid. Keesmakers heeft deze naam bedacht omdat we volgens de EU richtlijnen ons product geen kaas mogen noemen. Ondanks dat het productieproces vrijwel gelijk is met dat van Goudse kaas, mogen we dankzij het toevoegen van de plantaardige oliën geen kaas heten.
In Oude Kees ontstaan door de rijping kleine witte puntjes. Veel mensen denken dat dit zoutkristallen zijn, maar dat klopt niet. De witte puntjes in Kees zijn eiwitkristallen. Je kunt deze dus gewoon eten. Twijfel je toch of je Kees wel goed is? Je kunt altijd contact met ons opnemen!
Kees wordt gemaakt zoals Goudse kaas, op twee belangrijke punten na. Ten eerste halen we alle dierlijke vetten uit de melk die we gebruiken. Hier doen we plantaardige oliën voor in de plaats. Vervolgens gaat Kees maar kort het zoutbad in. Hierdoor bevat Kees 50% minder verzadigd vet en 25% minder zout dan een 48+ kaas van dezelfde leeftijd.
In Oude Kees ontstaan door de rijping kleine witte puntjes. Veel mensen denken dat dit zoutkristallen zijn, maar dat klopt niet. De witte puntjes in Kees zijn eiwitkristallen. Je kunt deze dus gewoon eten. Twijfel je toch of je Kees wel goed is? Je kunt altijd contact met ons opnemen!
Kees is bedacht voor Marc van Wanroij. Marc is voedingsmiddelentechnoloog en wilde een gezond alternatief voor kaas ontwikkelen. Samen met Gijs Jansen is hij Keesmakers gestart. Lees hier meer over de geschiedenis van Keesmakers.
Jong belegen Kees ligt gemiddeld 15 weken te rijpen. Oude Kees rijpt zo’n 40 weken. Door kaas te laten rijpen komt het op smaak. Dit geldt ook voor Kees. Wij leveren onze producten altijd uit op smaak: daarom kan Kees soms een weekje ouder of jonger zijn.
Kees bevat 50% minder verzadigd vet en 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas van dezelfde leeftijd. 50% minder verzadigd vet draagt bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte. 25% minder zout is goed voor de bloeddruk. Kees bevat wel veel eiwit. Daarom staat Kees in de Schijf van Vijf en hebben diverse universitaire ziekenhuizen Kees in het assortiment.
We maken Kees bij DOC kaas in Hoogeveen. Dit is één van de beste kaasfabrikanten van Europa. Daarna rijpt Kees in traditionele Nederlandse kaaspakhuizen.
Kaas bevat een hoop belangrijke voedingsstoffen: eiwit, calcium en vitamine B. Helaas bevat kaas ook veel verzadigd vet en zout. Omdat kaas in Nederland een belangrijk onderdeel van het gemiddelde dieet is, kun je door vet te vervangen en zout te beperken flink wat gezondheidswinst maken.
Kees bevat 50% minder verzadigd vet en 25% minder zout dan een 48+ kaas van dezelfde leeftijd, terwijl het wel de voordelen van gewone kaas behoud. Kees heeft zelfs wat extra eiwit ten opzichte van een gewone kaas.
Nee, onder nepkaas of ‘pizzakaas’ verstaan wij analoge kaas. Analoge kaas wordt gemaakt van ingrediënten zoals zetmeel, plantaardig vet en smaakstoffen met als doel een goedkoper alternatief voor kaas te bieden, bijvoorbeeld voor op de pizza. Met Kees hebben we vrijwel hetzelfde productieproces als bij gewone kaas.
Kees wordt gemaakt van magere koemelk (net zoals kaas) met behulp van stremsel en zuursels. Vervolgens rijpt Kees op dezelfde wijze als kaas. In Kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën en daarom bevat Kees 50% minder verzadigd vet.
Ja, Kees heeft evenveel vetten als een normale 48+ kaas. In Kees vervangen we deze dierlijke vetten door plantaardige vetten. Hierdoor heeft Kees wel de volle romige smaak, maar 50% minder verzadigd vet dan een normale 48+ kaas.
Net als alle andere kazen is Kees een natuurproduct en liggen deze een aantal maanden te rijpen. Tijdens het rijpen ontstaat aan de buitenkant van de Kees een indroograndje: dit is een extra geconcentreerd stukje Kees. Je kunt het gewoon eten! Sommige mensen vinden dit het lekkerste, anderen houden er juist niet van.
Nee, in een light-kaas wordt minder vet gebruikt. Hierdoor krijg je minder vet binnen, maar zijn de vetten die je binnen krijgt nog steeds dierlijke verzadigde vetten. In Kees gebruiken we *ander* vet: we vervangen de dierlijke vetten door plantaardige oliën. Daarmee heb je wel de volle romige smaak van een 48+ kaas, zonder alle verzadigde vetten.
Kaas bestaat uit water en ‘droge stof’. Het + cijfer achter de kaas geeft aan wat het vetgehalte is in de kaas in droge vorm. Hoe hoger het getal, hoe meer vet de kaas bevat. Omdat een Kees bij het rijpen indroogt, wordt niet van een percentage gesproken: dat zou namelijk iedere week anders zijn. Kijk voor een uitgebreide uitleg over 48+ op deze pagina.
Nee, in een 30+ kaas wordt minder vet gebruikt. Hierdoor krijg je minder vet binnen, maar zijn de vetten die je binnen krijgt nog steeds dierlijke verzadigde vetten. In Kees gebruiken we *ander* vet: we vervangen de dierlijke vetten door plantaardige oliën. Daarmee heb je wel de volle romige smaak van een 48+ kaas, zonder alle verzadigde vetten.
Nee, Kees is gemaakt van magere koemelk en daarom niet veganistisch. Wel is Kees vegetarisch gestremd: we gebruiken geen dierlijk stremsel.
Nee, in een 20+ kaas wordt minder vet gebruikt. Hierdoor krijg je minder vet binnen, maar zijn de vetten die je binnen krijgt nog steeds dierlijke verzadigde vetten. In Kees gebruiken we *ander* vet: we vervangen de dierlijke vetten door plantaardige oliën. Daarmee heb je wel de volle romige smaak van een 48+ kaas, zonder alle verzadigde vetten.
Kees smaakt als een gewone 48+ kaas. Onze Jong belegen smaakt lekker romig en zacht. Oude Kees heeft een hartige en pittige smaak. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen Kees net zo lekker (of lekkerder) vinden als een gewone kaas.
Kees bevat 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas, maar door de lange rijping heeft Kees een volle en stevige kaassmaak. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen niet proeven dat er minder zout in Kees zit.
Ja, Kees raspt als de beste dankzij de plantaardige oliën. Kees smaakt, raspt en smelt als een Goudse kaas.
Ja, Kees smelt als de beste dankzij de plantaardige oliën. Kees smaakt, raspt en smelt als een Goudse kaas.
Wij willen het verschil maken voor mensen die gezonder willen eten. Dit doen we door te laten zien dat je met een kleine aanpassing gezond eten makkelijk kunt maken. Wij beloven goede eigenschappen én een goede smaak!
Er zijn veel verschillende visies op wat gezonde voeding is. Het is soms lastig tussen alle onderzoeken en stromingen te bepalen wat goed voor je is. Wij van Keesmakers houden ons aan de adviezen van officiële instanties zoals de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Ook kijken we naar goede doelen als de Hartstichting en de Nierstichting. Zij staan bijvoorbeeld positief tegenover het vervangen van dierlijke en verzadigde vetten door plantaardige en onverzadigde vetten en tegenover het beperken van zout in het dieet.
Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Naast gezonde voeding staat een gezonde leefstijl. Of je nu een kleine wandeling maakt of keihard sport: bewegen is altijd een goed idee.
Wij vinden duurzaamheid belangrijk en doen ons best om onze productie zo duurzaam mogelijk te maken. Wij gooien zo min mogelijk (rest)producten weg en proberen de impact op onze omgeving te beperken. Zo is onze palmolie gecertificeerd, doen wij ons best om onze verpakking recyclebaar te maken en gebruiken we zoveel mogelijk van de Kees. Ook zijn wij aangesloten bij TooGoodToGo om voedselverspilling te beperken.
Het is moeilijk te zeggen of Kees duurzamer is dan gewone kaas. Wij vinden duurzaamheid belangrijk en doen ons best om onze productie zo duurzaam mogelijk te maken. Wij gooien zo min mogelijk (rest)producten weg en proberen de impact op onze omgeving te beperken. Zo is onze palmolie gecertificeerd, doen wij ons best om onze verpakking recyclebaar te maken en gebruiken we zoveel mogelijk van de Kees. Ook zijn wij aangesloten bij TooGoodToGo om voedselverspilling te beperken.
We zijn altijd op zoek naar duurzame innovaties, daarom zouden we graag op termijn een biologische Kees introduceren. Op dit moment is dat nog lastig. Biologische melk is namelijk flink duurder dan gewone melk. Hetzelfde geld voor de olie die wij gebruiken. We vinden het belangrijk dat Kees niet te duur wordt: iedereen moet gezond kunnen eten.
Onze huidige vacatures vind je hier. Keesmakers is een kleine organisatie en daarom hebben we niet altijd plek voor nieuwe medewerkers.
Onze huidige vacatures vind je hier. Staat er geen vacature bij? Je kunt altijd contact met ons opnemen en laten weten waar je naar op zoek bent. Keesmakers is een kleine organisatie en daarom hebben we niet altijd plek voor nieuwe stagiairs, maar we kijken graag of we een mooi project voor je kunnen vinden.
Kees is te koop in veel supermarkten en in kaasspeciaalzaken. Ook vind je Kees in de zorg en catering. Kijk hier voor de verkrijgbaarheid van jouw favoriet.
Kees is in veel supermarkten te koop. Kijk voor de actuele verkrijgbaarheid bij onze verkrijgbaarheid. Hou er rekening mee dat sommige winkels er voor kiezen om Kees niet op voorraad te hebben. Wil je zeker weten of ze Kees hebben in jouw lokale winkel? Dan kun je het beste even bellen. Kun je nergens in de buurt Kees vinden? Soms helpt het om er om te vragen bij de servicebalie of door de klantenservice van jouw winkel te bellen. Je kunt Kees ook bestellen via internet.
Kees is bij diverse kaasspeciaalzaken en kaasboeren verkrijgbaar. Helaas is het voor ons niet mogelijk om goed bij te houden welke winkel Kees in het assortiment heeft. Wil je zeker weten dat ze Kees hebben liggen in jouw winkel? Dan adviseren we vooraf even te bellen. Vaak kun je Kees ook laten bestellen.
Ja, je kunt Kees online bestellen. Je kunt natuurlijk bij de webshop van je supermarkt terecht, maar je kunt Kees ook vers van het mes bestellen. Daarvoor verwijzen we je graag naar de online winkels die Kees in het assortiment hebben. Kijk voor meer informatie bij verkrijgbaarheid.
Niet iederen winkel neemt een product uit het assortiment op voorraad. Daarom kan het gebeuren dat een (kleine) winkel geen Kees op voorraad heeft. Ook kan het zijn dat ze niet alle varianten hebben liggen. Je kunt altijd contact opnemen met de klantenservice van jouw winkel om te vragen of ze daar wat aan kunnen doen. Wil je vooraf zeker weten dat Kees beschikbaar is? Dan kun je het beste even met je winkel bellen.
De prijs van Kees verschilt waar je het haalt. In het algemeen is de prijs van Kees vergelijkbaar met die van andere bijzondere kazen, bijvoorbeeld eentje die extra oud is.
De prijs van Kees verschilt waar je het haalt. In het algemeen is de prijs van Kees vergelijkbaar met die van andere bijzondere kazen, bijvoorbeeld eentje die extra oud is.
In Kees zit een klein beetje palmolie. Zonder het geheime recept prijs te geven, kunnen we zeggen dat de hoeveelheid erg laag is. We zijn altijd bezig met ons recept te verbeteren. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om Kees zonder palmolie te maken.
De palmolie die wij gebruiken is RSPO-gecertificeerd. Deze organisatie zorgt ervoor dat de palmolie die wij gebruiken duurzaam en eerlijk geproduceerd wordt: zowel voor de natuurlijk als de bevolking.
Omdat we Kees op verschillende leeftijden uitleveren, is er niet één lijst met voedingswaarden voor Kees te maken. Je kunt voor de uitgebreide voedingswaarden van Kees het beste kijken op de pagina van jouw product:
Kees plakken jong belegen
Kees plakken oud
Kees gerijpt
Kees extra gerijpt
Helaas, je kunt geen kaas (en ook geen Kees) maken met olijfolie.
Magere koemelk, plantaardige oliën (zonnebloempit, raapzaad, palm, sheanoot, suikerriet), zout, zuursel, vegetarisch stremsel en kleurstof (carotenen).
Voor zover bekend kun je gewoon Kees eten als je een notenallergie hebt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert specifiek op het eiwit dat in 1 of meerdere soorten noten (zoals walnoten, amandelen, hazelnoten) zit. In Kees zit olie van de sheanoot. Uit onderzoek blijkt dat de sheanoot dit eiwit niet bevat, deze noot leidt dus voor zover bekend niet tot allergische reacties.
Caroteen is eigenlijk niets anders dan wortelsap. Wij gebruiken dit als natuurlijke kleurstof. In Kees zit kleurstof om de kleur van het product te stabiliseren. In principe is kaas/Kees die met zomermelk wordt gemaakt namelijk geler van kleur dan kaas die gemaakt wordt van wintermelk. Dat komt omdat koeien in de zomer buiten lopen en vers gras eten. Voor alle kaasfabrikanten is het dus gebruikelijk om dit verschil in ‘zomer- en winterkleur’ in kazen te standaardiseren door het toevoegen van kleurstof, in ons geval carotenen.
Voor zover bekend niet. Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert specifiek op het eiwit dat in 1 of meerdere soorten noten (zoals walnoten, amandelen, hazelnoten) zit. Uit onderzoek blijkt dat de sheanoot dit eiwit niet bevat, deze noot leidt dus voor zover bekend niet tot allergische reacties.
Wij gebruiken caroteen (wortelsap) als natuurlijke kleurstof. In Kees zit kleurstof om de kleur van het product te stabiliseren. In principe is kaas/Kees die met zomermelk wordt gemaakt namelijk geler van kleur dan kaas die gemaakt wordt van wintermelk. Dat komt omdat koeien in de zomer buiten lopen en vers gras eten. Voor alle kaasfabrikanten is het dus gebruikelijk om dit verschil in ‘zomer- en winterkleur’ in kazen te standaardiseren door het toevoegen van kleurstof, in ons geval carotenen.
Omdat in Kees de melkvetten zijn vervangen door plantaardige oliën, behouden we in Kees alleen de in water oplosbare vitamines B. Hiervan hebben wij B12 gespecificeerd: in Kees zit vanaf 2,4 microgram (µg) vitamine B12.
Nee, Kees wordt gemaakt van magere melk en plantaardige oliën. Dit maakt Kees dus ongeschikt voor mensen met een koemelkallergie.
Kalium wordt vaak gebruikt als zoutvervanger. Wij hebben het zoutgehalte verlaagd zonder kalium toe te voegen.
Nee, in Kees zit geen soja(melk) maar magere koemelk. De dierlijke melkvetten zijn uit de melk gehaald, waaraan plantaardige oliën zijn toegevoegd.
Proteïne is een ander woord voor eiwit. Kees bevat iets meer eiwit dan een gewone 48+ kaas: vanaf 28 gram per 100 gram.
Ja, zowel Kees gerijpt als extra gerijpt zijn lactosevrij. Tijdens de productie gaat het grootste deel van de lactose al uit Kees, de rest verdwijnt tijdens de rijping. Na veertien dagen rijping zijn nog slechts sporen lactose aanwezig in Kees: minder dan 0,01 g per 100 gram.
Ja, in Kees zit histamine. Histamine komt veel voor in melk. Omdat Kees wordt gemaakt van magere melk bevat Kees histamine. Overigens komt er meer histamine voor in oude dan in jonge Kees.
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon Kees eten. Dat komt doordat het lactosegehalte tijdens de rijping afneemt. Kees bevat minder dan 0,01 g lactose per 100 gram, en daarmee lactosevrij. Bij twijfel over allergie voor lactose raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen.
Ja, in Kees zit tyramine. Het komt in de meeste gerijpte kaassoorten voor en wordt gevormd door de afbraak van tyrosine tijdens het fermentatieproces. Bij twijfel over allergie voor tyramine raden wij iedereen aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen.
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon Kees eten. Dat komt doordat het lactosegehalte tijdens de rijping afneemt. Kees bevat minder dan 0,01 g lactose per 100 gram, en daarmee lactosevrij. Bij twijfel over allergie voor lactose raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen.
Caseïne is een soort eiwit dat in melk voor komt. Kees is gemaakt van magere melk en bevat daarom caseïne.
Nee, Kees bevat geen galactose. Wij gaan hiervan uit op basis van de receptuur van Kees en de wijze van produceren van Kees. Het type zuursel dat we gebruiken voor het kaasmaak proces van Kees zet zowel de restsuikers lactose als galactose om. Daarom nemen wij aan dat indien er ook geen lactose meer is er ook geen galactose aanwezig zal zijn. Dit wordt echter niet bij elke batch gecontroleerd en bevestigd door analysegegevens. We adviseren om bij twijfel altijd te overleggen met je diëtist of voedingsdeskundige.
Ja, Kees bevat fosfaat. Fosfaat is een vorm fosfor.
Ja, Kees is vegetarisch omdat het gemaakt wordt met vegetarisch stremsel. Stremsel is gedurende het proces van kaasmaken nodig om de melk dik te maken. Stremsel bestaat voor een groot deel uit chymosine, een enzym dat meestal uit de lebmaag van geslachte kalveren komt. Sommige vegetariërs eten geen kaas met dierlijk stremsel. Een alternatief is om vegetarisch stremsel te gebruiken, zoals gebeurt bij het maken van Kees. Omdat Kees met vegetarisch stremsel wordt gemaakt mag Keesmakers van de Vegetariërsbond het Vegetarisch Keurmerk voeren.
We gebruiken vrijwel geen E-nummers in de productie van Kees. Alleen het caroteen is Kees is ook als E-nummer terug te vinden, al staat het zo niet op onze ingrediëntendeclaratie. Kees gebruikt geen natriumnitraat, op een enkele plek (internet) staat dit foutief nog in de ingrediëntenlijst.
Keesmakers gebruikt in Kees een vegetarisch non-gmo-stremsel, dat wil zeggen dat in Kees geen genetisch gemodificeerd organisme wordt gebruikt. Ons microbieel stremsel is ontstaan uit de fermentatie van plantenextract.
Het voor Kees speciaal bereide vetmengsel is 100% plantaardig. De hoofdbestanddelen van het mengsel zijn zonnebloemolie en raapzaadolie. Wij hebben gekozen voor zonnebloem- en raapzaadolie, omdat beide oliën weinig verzadigd vet bevatten. Aan het vetmengsel zijn geen transvetzuren toegevoegd, het vetmengsel is niet gehydrogeneerd (gehard) en is niet afkomstig van genetisch gemodificeerde organismen.
Overige oliën in Kees zijn sheanootolie, palmolie en suikerrietolie.
Wij hebben gekozen voor zonnebloem- en raapzaadolie, omdat beide oliën weinig verzadigd vet bevatten, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld kokosolie (90% verzadigd vet), olijfolie (15% verzadigd vet). Ter vergelijking: zonnebloemolie (10% verzadigd vet) en raapzaadolie (7% verzadigd vet).
Wij hebben gekozen voor zonnebloem- en raapzaadolie, omdat beide oliën weinig verzadigd vet bevatten, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld kokosolie (90% verzadigd vet), olijfolie (15% verzadigd vet). Ter vergelijking: zonnebloemolie (10% verzadigd vet) en raapzaadolie (7% verzadigd vet).
Postbus 13
1270 AA HUIZEN
info@westland-kaas.nl
0800-6227526