20 februari 2018

Wat betekent 48+?

Wat betekent 48+?

Als je naar de verpakking van Kees kijkt, dan staat daar ‘48+’ op. Dat zegt niets over het aantal gaten in Kees, en ook niet over de leeftijd, maar wel een heleboel over het vetgehalte. Dat is namelijk níet 48 gram per 100 gram (wat je misschien wel zou denken). Maar hoeveel vet zit er dan precies in?

Allereerst: ook al is een stuk kaas of Kees een ‘vast’ product, dat je kunt schaven en raspen, er zit toch vrij veel water in. Als je bijvoorbeeld 100 gram jonge 48+ kaas koopt, dan bestaat dit onsje uit 42 gram water en 58 gram vaste, ofwel droge stoffen. Het getal ‘48’ zegt alleen iets over het vetgehalte van de droge stof, water wordt hierbij dus buiten beschouwing gelaten.

De 58 gram droge stof uit dit voorbeeld bevat uiteraard niet alleen vetten, maar ook een scala aan andere voedingsstoffen, namelijk eiwitten, de vitaminen A en D en het mineraal calcium. De droge stof bestaat in dit voorbeeld dus voor 48% uit vet.

De berekening van het vetgehalte van een jonge 48+ kaas is dan als volgt:
48% van 58 gram droge stof = 28 gram vet in 100 gram jonge 48+ kaas.

Niet alleen op Kees, maar op alle kazen vind je een nummer en een plusje (over dat plusje hieronder meer), variërend van 10+ tot wel 60+. Al naar gelang het vetpercentage bevat een kaas dus verschillende vet- en vochtpercentages. In deze tabel zie je een overzicht van een aantal vier weken oude kazen met een verschillend vet- en vochtgehalte:

  Kaassoort water droge stof Vet
  60+ Roomkaas 40 60 36
  48+ Volvette 42 58 28
  45+ Minder vette 43 57 26
  40+ Minder vette 44 56 23
  35+ Vetarme 46 54 19
  30+ Vetarme 47 53 16
  20+ Magere 47 53 11

Bron: Stichting Vakopleiding Melk- en Zuiveldetailhandel, Den Haag

Wat betekent het plusje?

Het plusje duidt op het verschillende vetgehalte tussen een jonge en een oude(re) kaas. Dit komt omdat een oudere kaas langer op de plank ligt te rijpen. Dit rijpen zorgt voor vochtverlies, waardoor relatief gezien het vetgehalte toeneemt. Gemiddeld genomen scheelt dit zo’n 4 gram vet per 100 gram tussen een jonge en een oude kaas.

Kees is beschikbaar is in de varianten gerijpt en extra gerijpt. Kees gerijpt ligt minstens vijftien weken op de plank en Kees extra gerijpt minstens veertig weken. Extra gerijpte Kees bevat hierdoor iets meer vet dan gerijpte Kees: het verschil tussen deze twee varianten is echter minimaal: Kees extra gerijpt bevat 1 gram vet meer dan Kees gerijpt.

Wat is het grote verschil tussen kaas en Kees?

Het vet in een gewone Goudse kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet, terwijl wij Kees maken van magere melk en onverzadigde plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en raapzaadolie.
Hierdoor bevat Kees 50% minder verzadigd vet dan een vergelijkbare 48+ kaas van dezelfde leeftijd. En dat maakt Kees goed voor je cholesterol. In deze tabel zie je het verschil. Zo wil Keesmakers laten zien dat gezond eten mogelijk is met een kleine verandering in je voedingspatroon, oftewel vervang kaas door Kees!

Kees bevat 50% minder verzadigd vet*

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd