Heb je zin in winterse kost? Met deze makkelijke zuurkoolschotel kun je niet de mist in gaan. Een heerlijke combinatie tussen het zuur van de kool, frisse van de appel, zoete rozijnen en zachte aardappelpuree. Wij vinden hem erg lekker met wat extra komijn, maar ook zonder is het een smakelijke en stevige maaltijd.
Verwarm de oven voor op 200°C en doe de rozijnen in een bakje met lauwwarm water om ze te laten wellen.
Schil de aardappels en kook ze met het bouillonblokje in een pan met ruim water gaar. Snij de ui in kleine stukjes en bak ze met een beetje olie of boter glazig in een grote koekenpan. Snij de appel in kleine stukjes en doe deze bij de ui, voeg vervolgens de (uitgelekte) zuurkool en de rozijnen toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat rustig doorwarmen.
Snij 100 gram van de Kees in kleine blokjes. Haal de aardappels van het vuur en giet ze bijna helemaal af. Bewaar zo’n 150ml van het vocht om de puree goed romig te houden. Stamp de aardappels met het kookvocht tot een mooie puree. Is hij wat droog? Dan kun je extra boter, slagroom of kookvocht toevoegen. Doe de blokjes Kees door de puree en laat ze lekker smelten. Voeg nog een beetje verse nootmuskaat en een snufje peper toe voor de smaak.
Doe het mengsel van de zuurkool in een ingevette ovenschaal. Doe daarbovenop een laag aardappelpuree en strijk het netjes glad. Het mooiste is het als de puree de zuurkool helemaal bedekt. Strooi daarop 50g geraspte Kees en eventueel wat komijnzaadjes en zet het zo’n 20 minuutjes in de oven tot de kaas mooi bruin gebakken is.
Serveer warm met een lekkere lik mosterd. Eet smakelijk!
Postbus 1051
2302 BB LEIDEN
info@keesmakers.nl
071-7630860