Kerststokjes met Kees

Bereidingswijze

Maak dit recept voor hartige broodstokjes met Kees gezellig samen op kerstavond. Zo heb je tijdens de feestdagen altijd wat lekkers in huis en een unieke versiering voor in de kerstboom!

Combineer in een deegkom de bloem en gist, en roer goed door. Doe daarna de olijfolie erbij en voeg het water toe. Kneed het geheel voor minimaal 10 minuten tot een glad en veerkrachtig deeg.

Deel het deeg in twee gelijke delen. Neem één van de delen en doe er de paprikapoeder en een theelepel rode kleurstof bij. Kneed alles goed door tot het deeg egaal rood kleurt. Voor een fellere kleur kun je er meer kleurstof bij doen. Zet het deeg weg in een kom op een warme plek met een theedoek erover.

Neem het andere deel van het deeg, ris de tijm van het takje en meng dit met de Kees. Kneed alles goed door en zet weg in een tweede kom met wederom een theedoek erover. Laat het deeg een uurtje rijzen.

Verwarm de over voor op 180 graden. Als het deeg is gerezen kun je van iedere kleur een kleine hap deeg pakken met het formaat van een golfbal. Rol elke bal uit tot een egale streng. Leg beide strengen naast elkaar er rol de ene kant van je weg, terwijl je de andere stevig vasthoudt. Dit kun je een aantal keer herhalen tot de deegspiraal netjes gedraaid is. Herhaal dit met de andere stokjes tot het deeg op is.

Leg de deegspiralen op een bakplaat met bakpapier en buig het bovenste stukje om zodat het een wandelstokje vormt. Bak deze stokjes voor zo’n 20 minuten tot ze iets bruin en een beetje knapperig zijn geworden. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen.

Tip:

De broodstokjes zijn erg lekker om te dippen, om zo te eten of om de kerstboom mee te versieren! Deel vooral je creatie met ons via Instagram door ons te taggen met: @keesmakersnl.

Ingrediënten

(10 kerststokjes)
– 400 gram bloem
– 5 gram gist
– 2 eetlepels olijfolie
– 250ml water
– 2 theelepels gerookte rode paprikapoeder
– 80 gram Kees rasp
– 3 takjes tijm
– rode kleurstof

Voedingswaarden

Energie: 256
Eiwit: 10,0
Koolhydraten: 37,8
Vet totaal: 6,8
– waarvan verzadigd: 1,6
Zout: 0,0
Natrium: 2,2
Vezels: 2,2

Vergelijkbare recepten: