Is kaas gezond?

is_kaas_gezond

Om de vraag, is kaas gezond, te beantwoorden moeten we kijken uit welke ingrediënten kaas bestaat.

Kaas bevat eiwitten en calcium die goed voor je zijn. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Tevens bevat kaas geen koolhydraten.

 

Vet
De aanduiding 10+, 20+, 30+, 40+ ,45+, 48+, 50+, 60+ op de kaas geeft het vetgehalte aan. Magere (10+, 20+ en 30+) kaas, bevat minder vetten en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in gewone kaas bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet. kees bevat minder verzadigde vetten**vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd en is rijk aan onverzadigde vetten en dat is goed voor je cholesterol.

 

Zout
In kaas zit zout. Dit komt doordat tijdens het pekelproces de kazen een aantal dagen in een zoutbad liggen.  Minder zout eten is gunstig voor je bloeddruk. Het meeste zout (ongeveer 70%) krijgen we binnen door bewerkte of industrieel bereide voedingsmiddelen. In bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden zit vaak veel zout, maar ook in vlees(waren), soepen en kaas.
kees bevat 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd. Door kees minder lang in het zoutbad te leggen, bereiken we dit lagere zoutpercentage. Ondanks het verminderen van de hoeveelheid zout, behoudt kees toch voor de volle 100% die lekkere pittige smaak zoals bij een 48+ kaas.
Bekijk de website van het Voedingscentrum voor meer tips over het minderen in zoutgebruik.

 

Lactosevrijlactosevrij_kees
Bij het maken van kaas en kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuur. Harde kazen bevatten daarom nagenoeg geen lactose meer. Het restpercentage lactose dat overblijft is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0,01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ alle varianten van kees met een gerust hart eten. Bij twijfel over lactose-intolerantie raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen.

 

Vegetarisch
kees heeft het Vegetarisch Keurmerk van de Vegetariërsbond vegetarisch_keurmerk_keesmakersomdat kees wordt gestremd met vegetarisch stremsel.