Ovenschotel kabeljauw met keesgratin

Ingredienten:

(voor 4 personen)
- 2 bosjes peterselie
- 3 plakken beenham (of 150 g hamlap)
- 50 g halvarine
- 4 kleine (of 2 grote) uien
- 100 g geraspte kees extra gerijpt
- 750 g aardappelen
- sap van ½ citroen
- 500 g kabeljauwfilets
- 150 ml magere yoghurt
- 2 eieren

- 1,5 el mosterd

Voedingswaarden:

Energie: 496 kcal
Eiwit: 41 g
Koolhydraten: 40 g
Vet totaal: 18 g
-waarvan verzadigd: 5 g
Zout: 1,4 g
Natrium: 553 mg
Kalium: 1302 mg

In kees compenseren wij het verlaagde natriumgehalte niet met kalium.

Bereidingswijze:

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van een halve centimeter dik. Snijd de ui in ringen van 3 mm dik.
3. Kook de aardappelen en ui gedurende 6 minuten (of laat ze 15 minuten stomen indien dit mogelijk is).
4. Pers ondertussen het sap uit de citroen en kruid de kabeljauw stevig met peper. Besprenkel met citroensap.
5. Maak de bosjes peterselie schoon en snijd fijn. Voeg 1 bosje toe aan de kabeljauw.
6. Vet de ovenschaal in en leg ⅔ deel van het aardappel-ui mengsel in de ovenschaal. Leg hier de kabeljauw op en eindig met het resterende ⅓ deel.
7. Klop de 100 gram kees, halvarine, melk, eieren en mosterd samen goed door elkaar en kruid met peper. Verdeel gelijkmatig over de ovenschaal.
8. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak 25 minuten. De schotel is klaar wanneer de gratin licht gebruind is.
9. Snijd de ham in kleine stukjes en bak deze in een pan totdat ze krokant zijn. Meng de ham met de resterende peterselie. Haal de visschotel uit de oven en verdeel de ham en peterselie erover.