Uiensoep

Ingredienten:

(4 personen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 uien
- 2 eetlepels bloem
- 2 theelepels suiker
- 100 ml witte wijn
- 750 ml natriumarme groentebouillon
- 1 volkoren stokbrood
- 100 g geraspte kees
- 1 laurierblaadje
- peper naar smaak

Voedingswaarden:

Energie: 363 kcal
Eiwit: 15 g
Koolhydraten: 40 g
-waarvan suikers: 12 g
Vet totaal: 11 g
-waarvan verzadigd: 3 g
Zout: 2 g
Natrium: 760 mg
Vezels: 3 g

In kees compenseren wij het verlaagde natriumgehalte niet met kalium.

Bereidingswijze:

Snijd de uien in halve ringen. Verwarm in een pan de olie en fruit hierin de uien even aan, voeg de suiker toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens de bloem toe en roer alles goed door elkaar, voeg wat peper toe. Bak de bloem even mee op laag vuur, zodat de bloem gaar kan worden en niet te veel verkleurt. Blus het geheel af met wijn. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat het samen met het laurierblaadje zo’n 20 minuten op een laag vuur koken.
Zorg ervoor dat de gril van de oven warm is. Snijd het stokbrood in schuine plakken (zodat je grote plakken krijgt).
Schep de soepkommen vol met de uiensoep, leg een stokbroodje in de soep, strooi de geraspte kees over het broodje en zet de soepkommen onder de gril. Wanneer de kees is gesmolten en een mooi kleurtje heeft gekregen kun je aan tafel.