Kabeljauw gratin met pesto en kees

Kabeljauw gratin met pesto en kees

Ingredienten:

(voor 4 personen):
- 480 g kabeljauw, of een andere witvis, zoals pangafilet
- 500 gram cherrytomaatjes of kerstomaatjes
- 100 g ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 courgette (middelgroot)
- 100 gram zwarte olijven
- handje verse basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- 80 g pesto met kees
- 50 g kees extra gerijpt geraspt
- peper en zout naar smaak

Voedingswaarden:

Energie: 407 kcal
Eiwit: 42 gr
Koolhydraten: 13 gr
- waarvan suikers: 10 gr
Vet totaal: 24 gr
- waarvan verzadigd: 5 gr
Natrium: 370 mg
Vezels: 7 gr


In kees compenseren wij het verlaagde natriumgehalte niet met kalium.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de ui en courgette in stukjes. Fruit de ui met de geperste knoflook in een koekenpan met olijfolie. Voeg de courgette en verse basilicum wat later toe. Op een laag pitje mogen de tomaatjes er ook nog even bij, evenals de in schijfjes gesneden olijven.
Vet de ovenschaal in met wat olijfolie en schep de helft van het groentemengsel hierin. Leg hierboven op de vis en besmeer deze met de zelfgemaakte pesto en eventueel peper en zout.
Voeg de rest van het groentemengsel toe en strooi de geraspte kees erover heen.
Zet de ovenschaal ongeveer een kwartier in de oven, of totdat de vis gaar is.