aardappel-wortel gratin met kees

Aardappel-wortel gratin

Ingredienten:

(voor 4 personen)
- 750 g aardappelen (vastkokend)
- 2 uien
- 2 slavinken
- 500 g winterpeen (geschild)
- 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- 1 el paprikapoeder
- 200 ml halfvolle melk
- 100 g geraspte kees

Voedingswaarden:

Energie: 523 kcal
Eiwit: 25 g
Koolhydraten: 51 g
Vet totaal: 22 g
-waarvan verzadigd: 8 g
Zout: 1,5 g
Natrium: 597 mg
Kalium: 1523 mg
Vezels: 9 g

In kees compenseren wij het verlaagde natriumgehalte niet met kalium.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze met schil en al in dunne plakjes. Snijd de ui in ringen en de geschilde winterpeen en slavinken in plakjes. Pers de tenen knoflook. Klop de eieren los met de knoflook, de paprikapoeder, de melk en de kees.

Verdeel de helft van de aardappelen, de ui en de wortel in laagjes in de ingevette ovenschaal. Schenk hier de helft van het eimengsel over. Beweeg de schaal heen en weer, zodat het eimengsel evenredig wordt verdeeld. Leg de rest van de aardappelen, de ui en de wortel in laagjes erop en schenk de rest van het eimengsel erover. Strooi de rest van de kees erover en leg de plakjes slavink erop.

Schuif de schaal in de oven en laat de gratin in 50-60 minuten gaar worden en de bovenkant goudbruin kleuren.