De bedenker van Kees, Marc van Wanroij, is een flink aantal jaren bezig geweest met het ontwikkelen van Kees. Samen met Gijs Jansen staat hij aan de wieg van Keesmakers.
Bij zijn ouders aan tafel werd Marc van Wanroij voor het eerst met zijn neus op de feiten gedrukt. Zijn ouders moesten om gezondheidsredenen opletten met verzadigd vet en zout in hun menu. Marc: “Kaas werd resoluut uit de koelkast verbannen, net als roomboter bijvoorbeeld. Zo realiseerde ik mij dat kaas ondanks alle eiwitten, vitaminen en mineralen ook wat minder fijne stoffen bevat. Zoals verzadigd vet en zout.”
Marc van Wanroij is voedingsmiddelentechnoloog en werkte op dat moment bij een producent in plantaardige oliën. Marc: “Ik was dagelijks met plantaardige oliën in de weer en begon me af te vragen of je met deze plantaardige onverzadigde vetten ook kaas zou kunnen maken.”
Hij legde zijn idee voor aan zijn werkgever en enkele onderzoekscentra. Die waren enthousiast en wilden wel meewerken. Alleen iedere keer als je een aanpassing maakt aan je recept, moet je weer maanden wachten tot de Kees rijp is. Dit hele proces duurde een jaar of vijf en gaandeweg werd het geduld van Marc beloond, want langzaamaan werd de Kees steeds lekkerder.