Wat is kees?

In kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet**vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd bevat. Daarom is kees goed voor je cholesterol. Bovendien bevat kees 25% minder zout**vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd en dat is goed voor je bloeddruk.

Verschillende instanties staan positief ten aanzien van producten die minder verzadigd vet en minder zout bevatten, zoals kees van keesmakers. De Hartstichting en het Voedingscentrum moedigen initiatieven aan die dit bewerkstelligen. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.

50% minder verzadigd vet

kees bevat 50% minder verzadigd vet**vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd dan een 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd, omdat we de melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetten. Zo draagt kees bij aan het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.

Alternatief voor kaas met minder verzadigd vet

Uit de tabel blijkt dat kees in totaal bijna net zoveel vet bevat als traditionele 48+ kaas. Het verschil: kees bevat veel meer onverzadigde vetten. Wat kees overigens wél gemeen heeft met 48+ kaas: dezelfde volle smaak. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.

25% minder zout

kees, een alternatief voor kaas, is met minder zout
Vaak zit er meer zout in ons eten dan we nodig hebben. Dagelijks wordt gemiddeld 4 tot 5 gram meer zout gegeten dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag (1 gram zout komt overeen met 0,4 gram natrium). Een groot deel van onze inname van zout komt uit kaas.
kees bevat 25% minder zout dan een gewone 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd. Minder zout eten is gunstig voor je bloeddruk. Ondanks het verminderen van de hoeveelheid zout, behoudt kees trouwens toch voor de volle 100% een pittige smaak.

Vegetarisch

logo vegetarisch keurmerk

kees heeft het Vegetarisch Keurmerk van de Vegetariërsbond, omdat kees wordt gestremd met vegetarisch stremsel.

Lactosevrij

keurmerk-lactosevrij

kees is lactosevrij: tijdens de rijping van kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Het restpercentage lactose dat overblijft is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0,01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ beide varianten van kees met een gerust hart eten.

Weidemelk

kees wordt gemaakt door DOC kaas in Hoogeveen van magere melk en plantaardige oliën. De koemelk wordt door boeren aan DOC geleverd. DOC is een van de ondertekenaars van het Convenant Weidegang. Daarmee ondersteunen zij de weidegang van de koeien want koeien houden van de buitenlucht. De boeren aangesloten bij DOC kaas worden aangemoedigd om het vee voor tenminste 6 uur per dag, 120 dagen per jaar buiten te laten grazen.