Voedingswaarde kaas

alternatief_voor_kaas_KeesmakersWij van Keesmakers geloven dat gezond en lekker eten hand in hand gaan. We maken kees van goede plantaardige oliën en de lekkerste melk van Nederlandse koeien. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet**vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd bevat en dat maakt kees goed voor je cholesterol.

De ingredienten van kees
Magere koemelk, plantaardige oliën (zonnebloempit, raapzaad, palm, sheanoot, suikerriet), zout, zuursel, vegetarisch stremsel en kleurstof (carotenen).

De voedingswaarde van kees

  kees gerijpt* kees extra gerijpt*
Energie (kcal) 396 403
Eiwitten (g) 27 29
Koolhydraten (g) 0 0
Waarvan suikers (g) 0 0
Vet (g) 32 33
Waarvan verzadigd (g) 9,6 9,9
Waarvan onverzadigd (g) 22,4 21,7
Voedingsvezels (g) 0 0
Natrium (mg) 560 600
Zout (g) 1,4 1,5
Calcium (mg) 1050 1160

* per 100 gram

 

Welk vetmengsel gebruiken wij?
Het voor kees speciaal bereide vetmengsel is 100% plantaardig. Tijdens de rijping wordt de smaakontwikkeling niet beïnvloed door dit plantaardige vetmengsel. Het vetmengsel is non-trans en niet gehydrogeneerd (gehard). De hoofdbestanddelen van het mengsel zijn onder andere zonnebloemolie en raapzaadolie.

 

Hoe zit het met het kaliumgehalte in kees?
In kees compenseren wij het verlaagde natriumgehalte niet met kalium.

 

Is kees lactosevrij?
Ja, kees is lactosevrij. Tijdens de rijping van kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Het restpercentage lactose is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0,01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ kees gerijpt en extra gerijpt met een gerust hart eten. Bij twijfel over allergie voor lactose raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen. kees bevat minder dan 0,01 g lactose per 100 gram.

Omdat kees gewoon van magere koemelk wordt gemaakt bevat kees onder andere essentiële eiwitten en calcium.
kees is een lekker en verantwoord alternatief voor kaas gemaakt van magere melk en plantaardige oliën. Dit zijn voornamelijk zonnebloemolie en raapzaadolie.
kees bevat weinig  verzadigde vetten en is dan weer rijk aan ‘goede’ onverzadigde vetten. Ook bevat kees minder zout.

 

Welke kaas mag ik eten bij een eiwitbeperkt voedingspatroon?
Het beste is om in dat geval helemaal geen kaas te eten. Aangezien kees ook van koemelk wordt gemaakt past ook kees niet in een eiwitbeperkt voedingspatroon.

 

Hoeveel vet bevat kees?
De aanduidingen 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit; het gaat hier om productomschrijvingen volgens de Warenwet. De vuistregel is: voor Goudse kaas neem je twee derde van de +-aanduiding om het totale vetpercentage te schatten (dus 48+ =32% vet, 30+ =20% vet). Kees is 45+ wat inhoudt dat het per 100 g ongeveer 30g vet bevat. De vetten in kees zijn van plantaardige origine en zijn rijk aan onverzadigde, goede vetten.

 

Ik ben zwanger. Mag ik kees eten?
De meeste Boerenkazen kun je beter niet eten tijdens zwangerschap. Deze zijn namelijk met rauwe melk bereid of bereid met gethermiseerde melk (melk verwarmd tussen de 40 en 72℃).
kees mag je daarentegen wél gewoon eten als je zwanger bent, alle kees is bereid met gepasteuriseerde melk.

 

Is kees geschikt voor mensen met lactose-intolerantie?
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kees eten. Dat komt doordat het lactosegehalte tijdens de rijping afneemt. Bij twijfel over allergie voor lactose raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen. kees bevat minder dan 0,01 g lactose per 100 gram.