Kees en diabetes

Bezoek je deze pagina vanwege de Diabetes winactie? Deze is helaas afgelopen.

Diabetes is een vervelende aandoening. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je als je deze ziekte hebt flink op je voeding letten. Dit gaat niet alleen om suiker: ook je vetinname is belangrijk. Door het eten van kees krijg je meer onverzadigde en minder verzadigde vetten binnen dan wanneer je een gewone 48+ kaas eet. Wat dat voor je doet, leggen we hier uit!

Vet kun je in ruwweg twee soorten verdelen: verzadigd vet en onverzadigd vet. Simpel gezegd zorgt verzadigd vet voor een verhoging van je slechte cholesterol (LDL) en onverzadigd vet voor een laag cholesterol. Wil je meer weten over hoe het precies zit met cholesterol? Lees dan hier verder.

Er zijn veel onderzoeken die aan hebben getoond dat een hoog cholesterol samenhangt met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarom is het advies van diverse organisaties zoals het Voedingscentrum, de Hartstichting en het Diabetesfonds om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten.

Als je diabetes hebt dan heb je een hogere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De verstoorde aanmaak van insuline kan ook zorgen voor een hoger LDL-cholesterol. Nog meer dan anders is het een goed idee om op je vetinname te letten en verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Daar komt kees om de hoek kijken!

In Nederland eten we gemiddeld tot 20 kilo kaas per persoon. Dat is niet niks! Gelukkig is kaas heel gezond: eiwitten, calcium en mineralen zorgen ervoor dat kaas veel voordelen met zich meebrengt. Alleen kaas is vaak ook erg vet. Daarmee is dit een grote bron van verzadigde vetten. In kees vervangen we deze dierlijke verzadigde vetten door plantaardige oliën. Daarom bevat kees 50% minder verzadigd vet dan een gewone 48+ kaas van dezelfde leeftijd. Dat draagt bij aan het behoud van een goed cholesterol!

Hiernaast bevat kees 25% minder zout dan een normale 48+ kaas. Om het af te maken is kees lactosevrij en vegetarisch gestremd. Of je nu diabetes hebt of niet: het is een mooie vervanging voor kaas!

Is kees ook lekker? Nou en of! Het smelt als kaas, schaaft als kaas, raspt als kaas en smaakt verrukkelijk. Daarom willen we graag 10 mensen de kans geven een keesfeestje te organiseren om het aan veel mensen te laten proeven. Benieuwd naar wat je kan maken met kees? Bekijk dan ook de recepten met kees.