13 maart 2017

kaas met minder zout, oftewel kees… een goed idee!

Ongemerkt eten we in Nederland gemiddeld te veel zout: gemiddeld genomen een kilo te veel per jaar. Veel zout zit helaas verborgen in producten zoals kaas. Minder zout eten (zoals kaas met minder zout…) helpt je bij het behoud van een normale bloeddruk.

Hoeveel gram zout per dag is goed voor je?

Het is niet zo dat je zout helemaal moet mijden: je lichaam heeft een beetje zout nodig voor het regelen van de hoeveelheid vocht in je lijf. Maar daar is dus niet zoveel voor nodig, vandaar dat de maximaal aanbevolen hoeveelheid 6 gram zout per dag is. Helaas blijft uit cijfers dat we gemiddeld genomen meer zout eten: mannen 9,9 gram zout en vrouwen 7,5 gram per dag.

Verborgen zout…

Je kunt zelf natuurlijk minder zout op het menu zetten door bijvoorbeeld niet te kwistig met de zoutpot te strooien tijdens het koken of over je maaltijd aan tafel. Het lastige is echter dat het meeste zout ‘verborgen’ zit in bewerkte producten, waardoor we ongemerkt (te) veel zout binnenkrijgen.

…vooral in kaas

Helaas komt een groot deel van die verborgen inname van zout uit kaas: reden dus om te kiezen voor kaas met minder zout, zoals kees! kees bevat ruim 25% minder zout dan traditionele 48+ kaas. Tel uit je winst met je dagelijkse boterham kaas, euh, kees!

* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Tips voor minder zout op je menu:

  • Met stip de belangrijkste tip, maar meteen ook de tijdrovendste: ga zelf de keuken in voor je sauzen, soepen, marinades en dressings, want dan bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt.
  • Toch een pakje of zakje uit de supermarkt nodig? Kijk dan goed op de etiketten op de verpakking en kies voor varianten die minder zout bevatten.
  • Verse of gedroogde kruiden zijn gezonde smaakmakers en een prima vervanger van zout. Inspiratie nodig? Bestel de Kruidenwijzer, of kijk op www.spicewise.nu.
  • Gun jezelf trouwens de tijd om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak: gemiddeld genomen duurt een smaakverandering zo’n elf dagen!
  • Handige tool: check je zoutinname met de Zoutmeter

Wakker schudden van de industrie

Via zelfregulering zijn fabrikanten momenteel bezig om de hoeveelheid zout in hun producten te verminderen, maar dit gaat volgens de Consumentenbond veel te langzaam. Daarom wil de Consumentenbond dat zoutverlaging in bewerkte producten verplicht wordt.