25 januari 2018

Nu ook glutenvrije keestosti’s

Nu ook glutenvrije keestosti’s

Primeur: begin februari serveert Keesmakers zijn eerste glutenvrije tosti’s op de Nationale GezondheidsBeurs. Daarnaast zijn uiteraard ook ‘gewone’ Keestosti’s te koop. Al is het niet zomaar een tosti Kees: er zit ook tapenade, tomaat en rucola op. Maar waarom glutenvrije Keestosti’s?

Keesmakers serveert glutenvrije tosti’s omdat de Nationale GezondheidsBeurs dit jaar is uitgebreid met de AllergieBeurs. En zo kunnen wij ook bezoekers met bijvoorbeeld coeliakie of glutensensitiviteit een lekkere lunch aanbieden. Het glutenvrije brood komt overigens van een specialist in glutenvrije producten: Schär.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten in verschillende soorten granen. Gluten geven een luchtige structuur aan deeg en zorgen daarnaast voor stevigheid aan bijvoorbeeld pasta. Vanwege die eigenschappen worden gluten aan veel producten als bindmiddel toegevoegd, zoals soepen, sauzen en worsten.

Waar zitten gluten in?

Niet alle granen bevatten gluten, hierbij een overzicht van granen met en zonder gluten:

  • Granen met gluten: tarwe, spelt, gerst, kamut en rogge.
  • Glutenvrije granen: boekweit, rijst, gierst, haver (kan wel besmet zijn met gluten), maïs, rijst, amarant, quinoa (dit is eigenlijk een zaad, maar wordt vaak tot de granen gerekend).

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘ziekte van de darm’. Als je coeliakie hebt verdragen je darmen écht geen enkele gluut: er is sprake van glutenintolerantie. Gluten maken dan je darmvlokken stuk, waardoor je uiteenlopende klachten ervaart. In dit geval is het noodzakelijk om blijvend een strikt glutenvrij eetpatroon te volgen. Ongeveer 1 procent van alle Nederlanders heeft coeliakie. Wil je zeker weten of een product glutenvrij is? Let dan op het hier afgebeelde logo, dat aangeeft dat een product geen gluten bevat.

Tip: in het kader van variatie kun je door de dag heen verschillende granen op je menu zetten. Denk aan havermout of roggebrood voor je ontbijt, een salade met quinoa of boekweitpannenkoek als lunch en ’s avonds een gerecht met speltpasta of zilvervliesrijst.

Ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft geen coeliakie, maar ervaart wel klachten bij het eten van producten met gluten: je hebt dan last van glutensensitiviteit. Mogelijk hebben tegenwoordig meer mensen hier last van omdat ons voedingspatroon behoorlijk tarwerijk – en hiermee glutenrijk – is geworden.

Gaan we je zien?

De GezondheidsBeurs gaat natuurlijk over véél meer dan gluten! Het is de meest informatieve beurs in Nederland en dé plek om te investeren in je gezondheid: er zijn lezingen en workshops over uiteenlopende onderwerpen en je kunt allerlei gezondheidstesten doen.

Hopelijk zien we je tussendoor bij onze foodtruck voor een al dan niet glutenvrije Keestosti. Die overigens ook nog eens vegetarisch én lactosevrij. Lukt het je niet om te komen? Maak onze tosti dan lekker thuis.

Meer informatie

Wil je meer weten over coeliakie of glutensensitiviteit? Leestips: dit artikel op het allergieplatform, en deze informatie op de site van het voedingscentrum.

Tot slot: neem in geval van een vermoeden van coeliakie altijd contact op met je huisarts of diëtist voordat je je menu aanpast.