20 maart 2018

Negen prachtige eetbare bloemen

Negen prachtige eetbare bloemen

We noemden het al de leukste foodtrend van dit jaar : eetbare bloemen op je bord. Gebruik ze als garnering, om je gerecht te kruiden, je salade op te vrolijken, of – minder voor de hand liggend – als toevoeging aan je thee, toetje of taart. Hierbij onze top negen eetbare bloemen, met onderaan wat extra tips en weetjes.

Oost-Indische kers

Van deze sierlijke (klim)plant is alles – behalve de wortel dan – te eten: de bloemen en bladeren zijn een pittige toevoeging in een salade en de zaadjes kun je inmaken als kappertjes. De smaak doet trouwens denken aan de smaak van tuinkers, ze horen dan ook tot dezelfde plantenfamilie.

Viooltjes

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie van salades of desserts. Slechts enkele variëteiten verspreiden ook een heerlijke geur, waaronder het maarts viooltje (Viola odorata). De blaadjes van het viooltje kun je aan de sla toevoegen, maar ook meekoken in een groentesoep.

Korenbloemen

De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde variëteiten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.

Lavendel

Lavendel heeft een sterke geur en smaak, toevoeging aan gerechten moet dan ook subtiel gebeuren. Er zijn veel soorten, in de keuken kun je het beste de Engelse soorten gebruiken. Je kunt de bloemen vers of gedroogd toevoegen. Meng bijvoorbeeld eens een eetlepel gedroogde lavendel door een halve kilo kristalsuiker en laat dit mengsel vier weken staan. Deze lavendelsuiker kun je gebruiken als garnering, of meebakken als ‘gewone’ suiker in een cake.

Roos

Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur, zoals de Damascus roos. Vermijd uiteraard bespoten rozen, zoals uit een gekocht boeket. Met rozenblaadjes kun je een heerlijke rozenthee maken. Ook kun je de blaadjes suikeren en serveren als snoepje of decoratie van een toetje of taart.

Orchidee

De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.

Vlierbloesem

Vlierbloesem ruikt muskusachtig, en die geur is ook goed merkbaar in dranken en gerechten met deze prachtige witte bloemetjes. Voeg de bloesems toe aan romige toetjes, taarten en beignets. In de herfst zijn de bloesems trouwens veranderd in besjes, waar je een heerlijke siroop mee kunt maken.

Goudsbloem

De losse bloemblaadjes – van geel tot oranje – kun je toevoegen aan je salade, toetje of – als kleurstof – aan rijst. De blaadjes zullen hun kleurstof afgeven. De smaak is licht peperig, maar niet dominant. Deze bloem wordt ook verwerkt in calendulazalf of –olie, die bedoeld zijn om je huid te verzorgen.

Daglelie

Tot slot de favoriet van onze marketingman: de daglelie. Vooral de lichtgekleurde bloemen zijn fris en knapperig, denk aan ijsbergsla. De donkere bloemen zijn behoorlijk pittig. Net als orchideeën kun je de bloem vullen, bijvoorbeeld met een zachte vismousse. De bloem is overigens niet verwant aan de lelie en heet daglelie, omdat een bloem maar één dag bloeit.

Tips en weetjes

  • Er is nog veel meer!
    Wist je dat alle bloemen van groenten en kruiden eetbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van bieslook, daslook, borage (ofwel komkommerkruid, en ja, bloemetjes smaken inderdaad naar komkommer), courgette, pompoen en broccoli. Dus: heb je bieslook in je tuin staan, eet dan ook rustig de paarse bloemetjes!
  • Daslook
    Daslook is familie van bieslook, en is een beschermde plant, die je niet in het wild mag plukken. Door ‘m in je eigen tuin te planten help je meteen het natuurbehoud een handje! En de blaadjes van de daslook zijn een originele, pittige aanvulling in je salade.
  • Broccoli in een vaas
    Ook leuk: zet eens een stronk broccoli met grote knoppen in een vaasje. Na een tijdje zullen de knoppen opengaan en kleine, gele bloemetjes geven. Wel regelmatig het water verversen en de stronk opnieuw aansnijden.
  • Volop gezonde stofjes
    Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, ze bevatten ook nog eens veel gezonde stofjes, zoals diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  • Hoe kom je aan eetbare bloemen?
    Je kunt eetbare bloemen uiteraard kopen in de winkel, gewoon in de supermarkt of vaak ook bij je groenteboer. Daarnaast kun je ze zelf zaaien. Zaden zijn online of bij een tuincentrum te koop. Kies in dat geval voor biologische zaden (en biologische potgrond), dan weet je zeker dat ze niet allerlei gifstoffen, maar juist nóg meer gezonde stofjes bevatten.
  • Kijk uit met wildplukken…
    Hoe leuk ook, zo maar in het wilde weg bloemen plukken is risicovol (en in het geval van daslook dus zelfs verboden). Ga liever onder begeleiding het veld in, zodat je zeker weet dat wat je plukt eetbaar is (en niet bevuild is door verkeer of honden).
  • Tot slot enkele praktische tips
    • Bij de rozen is het al even genoemd, maar koop alleen onbespoten bloemen, die speciaal voor consumptie zijn bedoeld (pluk dus niet wat blaadjes uit je gekochte boeket).
    • Eetbare bloemen zijn inmiddels een echte trend, dus online kun je allerlei lekkere recepten vinden.
    • Bewaar eetbare bloemen in de koelkast, was ze niet en eet bij voorkeur alleen de bloembaadjes…