10 maart 2017

Is kees een lactosevrije kaas?

Vaak krijgen we de vraag van consumenten: Ik ben lactose-intolerant, kan ik kees dan toch gewoon eten? Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, meestal wel, omdat kees een lactosevrije kaas-variant is. Maar dit korte antwoord vraagt natuurlijk om wat meer uitleg!

Wat is lactose eigenlijk precies? En waar zit het in?

Lactose heet ook wel melksuiker en komt voor in melk van zoogdieren en in melkproducten als (karne)melk, chocolademelk, geiten-, schapen- en paardenmelk en smeer-, smelt, geiten- en schapenkaas. In ‘harde’ kaas, met name de gerijpte(re) soorten, zit echter geen lactose meer. kees gerijpt en extra gerijpt zijn in geval van lactose-intolerantie dus een goede keuze!

Hoe komt het dat kees lactosevrij is?

We maken kees van magere melk en plantaardige oliën. Deze melk bevat aan het begin van het bereidingsproces nog lactose/melksuiker. Maar tijdens de rijping neemt het
lactosegehalte van kees geleidelijk af, omdat melkzuurbacteriën de lactose uit de melk omzetten in melkzuren. Zo blijft er uiteindelijk minder dan 0,01 g lactose per 100 gram kees over. Om die reden mogen wij kees een lactosevrije kaas noemen.

Wat betekent lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie betekent dat je niet goed tegen lactose kunt, en dat je spijsverteringsklachten kunt krijgen van melk(producten). Hierbij speelt het enzym lactase een rol: als je te weinig van dit enzym kan aanmaken, dan kun je lactose niet makkelijk verteren.

Een verminderde productie van lactase kan om allerlei redenen plaatsvinden. Wil je meer hierover weten? Kijk dan bij het Voedingscentrum.

Tot slot…
Wij raden iedereen met (een vermoeden van) een lactose-intolerantie aan om eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen en daarna vooral lekker te genieten van kees!