1 maart 2019

Bewust winkelen in de supermarkt: 7 tips

Bewust winkelen in de supermarkt: 7 tips

Bewust leven, wonen, werken én koken is ook in 2019 weer helemaal hot. We worden ons steeds bewuster van wie we zijn, wat we doen, en wat onze impact is op de wereld om ons heen. Hoewel we lang niet altijd heilige boontjes zijn, zit het ‘m gelukkig vaak juist in de kleine dingen. De auto laten staan, en even lekker fietsen. De oude gloeilampen de deur uit, en duurzame LED lampjes in de plaats. Zonnepanelen, waterputten, irrigatiesystemen, windmolens, bamboe sokken, recycling, slimme elektronica systemen – en ga zo nog maar even door. We dragen maar al te graag ons steentje bij. Dus deze maand, met veel liefde, een aantal handige tips om ook het boodschappenlijstje een tikkie bewuster én gezonder te maken. Laten we er samen wat moois van maken!

 

1. Koop het keurmerk

Keurmerken zijn op dit moment dé manier om de bewuste, gezonde producten te onderscheiden van de gangbare producten. Keurmerken als Max Havelaar, Beter Leven, Planet Proof, MSC en het V-Label sieren tegenwoordig steeds meer producten in de schappen van de supermarkt. Alle producten (en producenten) die dit keurmerk krijgen, hebben dit dan ook meer dan verdiend. Het ontvangen van een keurmerk betekent namelijk dat ze alles op alles zetten binnen de categorie van hun keurmerk. Bewust winkelen begint dus bij het kopen van producten met dit keurmerk. Om het wat makkelijker maken kun je de handige Keurmerkenwijzer app van Milieu Centraal downloaden!

Extra tip: Zeker wanneer het om tropische producten als koffie, thee en cacao gaat is het belangrijk om op het keurmerk te letten. De landbouw in deze landen kent namelijk problemen als erosie, het kappen van bos en het verlies van biodiversiteit. In sommige geval wordt er zelfs onverantwoord omgegaan met bestrijdingsmiddelen, werken mensen onder slechte arbeidsomstandigheden en zie je er regelmatig kinderarbeid.

2. Weet wat je eet

Eerlijk is eerlijk, over het algemeen trekken we bijna altijd dezelfde producten uit de schappen. Want ja; dat ene merk kennen we en we weten precies hoe we het moeten bereiden. Maar heb je de labels eigenlijk wel ooit gelezen? Nu vertellen we je niet dat je op iedere verpakking e-nummers moet gaan checken, maar het is wél goed om te weten of er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van plantaardige vervangers in plaats van dierlijke producten.

 

3. Stick with the season

Sinaasappels, aardbeien, broccoli en sla; je vindt ze het hele jaar door gewoon in de supermarkt. De vele importmogelijkheden in Nederland zorgen ervoor dat we het hele jaar door van onze sinaasappeltjes kunnen genieten. En toch is het beter om voor seizoensproducten te kiezen. Niet alleen zijn ze zo altijd (heeeeerlijk) vers, je krijgt ook veel meer voedingsstoffen binnen. Het sinaasappeltje hoeft namelijk minder ver te reizen, en dat zorgt weer voor minder transport, minder brandstof en dus ook minder uitstoot. Daarnaast heeft dat seizoen sinaasappeltje alle voedingsstoffen in zich dat het seizoen geboden heeft. De sinaasappeltjes van buiten het seizoen bevatten nu gewoon net wat minder voedingsstoffen.

 

4. Adopteer de ongewenste banaantjes

En meteen door naar de bananen, de noten, en de peertjes. Of eigenlijk alle producten die in de kliko gekiepert worden zodra ze een ander vormpje hebben dan normaal. De ongewenste producten die hun plekje in de schappen helaas niet behalen, kunnen via de app Too Good To alsnog gekocht worden. Op die manier voorkomen we voedselverspilling, en geven we ook die arme ‘misvormde’ paprikaatjes een kans.

 

5. Sta stil bij plastic

De meeste producten in onze supermarkten komen in een plastic verpakking – en dit is niet voor niets. Plastic is namelijk bij uitstek het beste materiaal om producten in te bewaren. Het is betrouwbaar, bestand tegen invloeden van buitenaf, duurzaam en gemakkelijk te recyclen. Zo blijft onze Kees ook extra lang goed in de verpakking. Ook dat kan duurzaam zijn.

Gezien de hoeveelheid plastic die in onze oceanen terecht komt, wordt er daarentegen wel steeds vaker rekening gehouden met de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt om producten te verpakken. En hier kan ook jij je steentje aan bijdragen. Neem je eigen (katoenen) tassie mee, en die appeltjes hoeven natuurlijk ook helemaal niet in dat plastic zakje mee naar huis; die mag gewoon lekker in de supermarkt blijven.

 

6. Zaterdag kliekjesdag

Het is natuurlijk ontzettend zonde om eten weg te gooien. Al die kleine (en grote) beetjes komen namelijk neer op een 40 kilo weggegooid voedsel per jaar; en die 40 kilo scheelt je zo’n €140 in de portemonnee. Gelukkig kun je dit bedrag makkelijk besparen. Zo zijn producten met een houdbaarheidsdatum over het algemeen nog een paar dagen tot ná deze datum hartstikke lekker, doe je de boodschappen bewuster met een lijstje en blijven producten langer goed wanneer je deze goed bewaard. En heb jij nou ook altijd de neiging om teveel te koken? Dan ben jij onze held van de dag! Al die heerlijke restjes kunnen aan het einde van de week weer een heerlijk gerecht maken.

 

7. Meer vis, minder vlees

Hoewel we graag vlees eten, en dit vlees ons veel gezonde eiwitten geeft, zijn er meer milieuvriendelijke producten die ons precies geven wat we nodig hebben. Een milieuvriendelijke dieet is dus niet alleen erg gezond, maar ook milieuvriendelijk (en lekker!). Wekelijks steak voor het hele gezin zorgt op jaarbasis namelijk voor bijna evenveel CO2-uitstoot als het volledige stroomgebruik in een gemiddeld huishouden – en dat is nogal wat. De productie van vlees zorgt nu eenmaal voor veel meer milieuschade dan andere eiwitproducten zoals peulvruchten, noten en groenteproducten. Daarnaast mag ook de vrijdag-visdag gerust ook op maandag- en woensdag ingevoerd worden. Door stil te staan bij je keuzes wanneer het gaat om eiwitrijke producten kun je een flink verschil maken!

 

Wat doe jij al om bewuster en gezonder te eten en winkelen? We horen je tips graag!!