Archief

geschiedenis van het kaasmaken - Keesmakers

Geschiedenis van Nederland kaasland

In Nederland zijn we dol op kaas. Wie belegt er nou niet dagelijks een boterham met dit goudgele zuivelproduct? Maar hoe lang bestaat kaas eigenlijk al? En hoe ontdekten mensen dat je van melk kaas kon maken? In deze blog duiken we in de geschiedenis van kaas.

Mensen maken al heel lang kaas. Waarschijnlijk ontdekten nomaden zo’n zesduizend jaar geleden bij toeval hoe melk kaas kon worden. Melk werd in die tijd namelijk vaak bewaard in kalvermagen, en op reis schudde deze melk heen en weer in de maag. Van nature bevat de maagwand van een kalf enzymen, die de zure melk tijdens de reis veranderde in een vast (de wrongel, ofwel kaas) en vloeibaar (wei) gedeelte. En zo kreeg je onderweg een zuivelproduct dat je kon bewaren én eten natuurlijk!

Zelfs Julius Caesar viel het op

In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. Julius Caesar viel het trouwens ook op dat er in deze contreien weinig akkerbouw was en dat er veel kaas, melk en vlees op het menu stonden. Dat heeft hij in 57 voor Christus in zijn dagboek geschreven.

Door de eeuwen heen: Nederland kaasland

Vanwege de natte bodem zijn vooral de provincies Friesland, Noord- en Zuid-Holland door de eeuwen heen het meest geschikt geweest voor het houden van melkvee. De boeren maakten de kaas meestal zelf op de boerderij en verkochten deze dan vaak in de stad.

In de middeleeuwen verscheepten de Nederlanders al kaas naar het buitenland, bijvoorbeeld vanaf de nog altijd beroemde Waag in Alkmaar. Vanaf de Gouden Eeuw kun je zeggen dat we in het buitenland bekend stonden als een écht kaasland, en sinds een aantal jaar zijn we uiteraard ook een keesland!

Leuke weetjes

 • Per persoon eten we in Nederland zo’n 21 kilo kaas per jaar.
 • In 2016 produceerden we in Nederland bijna 900 miljoen kilo kaas, waarvan we zo’n 800 miljoen kilo exporteren naar het buitenland.
 • Al zijn we wereldwijd een van de grootste exporteurs van kaas, qua consumptie zijn we níet de grootste kaaskoppen (wat je misschien wel zou verwachten…): in Frankrijk en in Duitsland staat kaas in alle soorten nog veel vaker op het menu dan in Nederland.
 • Wil je meer weten over het proces van kaasmaken, kijk dan bij ‘Hoe maken wij kees?’ (namelijk op dezelfde manier als kaas!).

Bronnen: wikipedia en zuivelonline.nl

4 vuistregels om gezonder te eten Keesmakers

Vier vuistregels om gezonder te eten

Zie je soms door de bomen het bos niet meer wat betreft gezond eten? Raak je in de war van alle tegenstrijdige adviezen? Gelukkig kunnen enkele vuistregels je al helpen om thuis, in de winkel of het restaurant een gezonde keuze te maken!

1. Eet gevarieerd

Het blijft met stip tip nummer 1: eet gevarieerd, en dat geldt voor je ontbijt, lunch en avondeten. Zo weet je dat je de meeste gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vind je het lastig om te variëren? Misschien helpt het je om op een vast tijdstip een week vooruit te plannen wat je (ongeveer) gaat eten, en wissel hierbij maaltijden met vlees, vis en peulvruchten af. Ook handig als leidraad: woensdag is (vegetarisch) gehaktdag, en vrijdag eet je altijd iets met vis.

2. Kies voor onbewerkte producten

Met vuistregel nummer twee kies je meteen voor producten met meer voedingswaarde. Dus ga vooral zelf de keuken in en verwerk je groenten, fruit, vlees, etc. zélf.

Natuurlijk zijn veel producten (een beetje) bewerkt, alleen al om ze langer houdbaar te maken. En dat is uiteraard geen probleem. Laat echter bij voorkeur de ‘ultra-processed foods’ staan (zoals zoete en zoute snacks en voorverpakte maaltijden): die bevatten vaak veel calorieën, verzadigd vet, suiker en zout, en nog weinig vitamines, mineralen en vezels.

3. Meer plantaardig

Helemaal hip: steeds meer mensen kiezen ervoor om (af en toe) vlees of vis te laten staan. Redenen zijn vaak de eigen gezondheid, het dierenwelzijn en/of duurzaamheid. Het Voedingscentrum brengt plantaardig eten momenteel zelfs onder de aandacht met de campagne Vaker Vega!

Gelukkig zijn gerechten met veel groenten, granen, peulvruchten, soja, noten, pitten en eieren ook heel lekker en voedzaam. In onze blog Af en toe vegetarisch eten hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten als je weinig of geen vlees meer eet.

4. Met mate

Het is een open deur – eet met mate – maar uiteraard wel belangrijk om bijvoorbeeld op een gezond gewicht te blijven. Richtlijn voor volwassenen: vrouwen ongeveer 2.000 kcal. en mannen ongeveer 2.500 per dag (kijk bij het Voedingscentrum voor meer informatie)

Wat kan je helpen om met mate te eten:

 • Proef bewust de smaak van je maaltijd.
 • Weet dat het twintig minuten duurt voordat je hersenen een seintje geven dat je genoeg gegeten hebt. Wacht dus nog even met nog een keer opscheppen.
 • Kies voor verzadigende voeding: eiwitten (uit vlees, vis of eieren) bij je maaltijd, vezels (uit groenten, fruit, peulvruchten) en een beetje onverzadigde vetten helpen je een gevoel van verzadiging te geven.
smaakvolle tips om lactosevrij te eten keesmakers

Smaakvolle tips om lactosevrij te eten

Het kan best onhandig zijn als je last hebt van lactose-intolerantie en zuivelproducten beter kan laten staan. Gelukkig zijn hiervoor inmiddels veel lekkere lactosevrije alternatieven op de markt. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Best veel keuze, toch?

Lactosevrije producten zijn te vinden in het zuivelschap, naast de melk, yoghurt en kwark. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Alpro en Abbot Kinney’s. Deze producten zijn trouwens vaak plantaardig en hierdoor dus ook nog eens een duurzame keuze! Gezond voor jou én je omgeving!

Met lactose Lactosevrij alternatieven
Koemelk, karnemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. ‘Melk’ uit amandelen of cashewnoten. En verder alternatieve dranken uit soja, rijst, haver of kokosnoten.
Zachte geiten- en schapenkaas, smeltkaas, smeerkaas, verse kaas, Hüttenkäse of cottage cheese. Nederlandse harde kazen, bijvoorbeeld Goudse kaas, en kees! Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. Lees hier meer over in onze blog: Is kees een lactosevrije kaas? Ja dus!
Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken (denk aan Rivella bijvoorbeeld). Soja- of amandeldranken met een smaakje.
Een goed alternatief voor Rivella is natuurlijk ook gewoon water met een natuurlijk smaakje van verse munt, verse gember of een stukje fruit.
Yoghurt, kwark, kefir vla, pap, pudding en mousse. Plantaardige variaties op yoghurt en kwark, naturel of met een smaakje. Gemaakt van soja, amandelen, haver of kokos.
Slagroom, zure room en crème fraîche. Er zijn allerlei plantaardige variaties op room gemaakt van soja, rijst of kokos (de laatste bevat wel veel verzadigde vetten, niet te vaak en te veel eten dus!).

Wat is lactose precies?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en komt in de melk van alle zoogdieren voor. Lactose-intolerantie betekent dat je niet goed tegen lactose kunt en hiervan spijsverteringsklachten kunt krijgen. Je kunt dan te weinig van het enzym lactase aanmaken om de lactose te verteren. Lees er meer over in deze blog.

Tot slot…

Wij raden iedereen met (een vermoeden van) een lactose-intolerantie aan om eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen en daarna vooral lekker te genieten van kees!

kees: natuurlijk gerijpt

kees: natuurlijk gerijpt

Kun je een oude kaas nog wel oud noemen als de rijping is versneld? De Keuringsdienst van Waarde besteedde een aflevering aan het beantwoorden van deze vraag. En hoe doen we dat bij Keesmakers? Hoe rijpt onze kees?

Allereerst iets meer over het proces van rijpen: als je een kaas maakt, dan is deze na het pekelbad nog wat slap van structuur en heeft bovendien nog maar weinig smaak. Door de kaas te laten rijpen wordt hij steviger. Bovendien: hoe langer een kaas rijpt, hoe meer aroma’s er worden gevormd. Oftewel: hoe smakelijker de kaas wordt. Dat geldt uiteraard ook voor kees, dat hetzelfde rijpingsproces doorloopt.

Hoe lang duurt de rijping?

De rijping kan in vier weken gepiept zijn, maar ook meer dan een jaar duren. En zoals gezegd: hoe langer een kaas rijpt, hoe meer smaak deze zal hebben. Bij een bepaalde rijpingstijd horen bepaalde termen om de kaas te omschrijven:

Benaming Rijpingstijd Producten van Keesmakers
Jonge kaas 4 weken
Jong belegen 8-10 weken
Belegen 16-18 weken kees gerijpt en kees komijn
Extra belegen 7-8 maanden kees extra gerijpt
Oude kaas 10-12 maanden
Overjarig 12 maanden of meer

De varianten van kees komen dus qua rijpingstijd overeen met een belegen en extra belegen kaas.

Hij komt niet uit Amsterdam en oud is 'ie ook niet. Waar duidt de naam Old Amsterdam dan op? Vanavond om 20:25 op NPO3

Geplaatst door Keuringsdienst van Waarde op woensdag 11 oktober 2017

Versnelde rijping

In deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde komt de reporter erachter dat kazen met een trucje veel sneller kunnen rijpen. Daardoor koop je als consument een product dat wel smaakt als een oude kaas, maar in feite dus veel minder lang op de plank heeft gelegen dan bij een oude kaas ‘hoort’.

Hoe rijpt een kaas sneller?

Je kunt de rijping van een kaas versnellen door een ander soort zuursel toe te voegen. Bij Keesmakers doen we dit niet, wij kiezen voor een traditionele rijping van kees. Wij zijn van mening dat hoe langer kees rijpt, hoe beter de smaak. Daarom rijpt kees ook lekker lang op houten planken: kees gerijpt zestien tot achttien weken en kees extra gerijpt zeven tot acht maanden. Zonder versnellingstrucjes!

Kristallen geven hartige smaak tijdens rijping

keesfans vragen ons regelmatig of kees extra gerijpt toch niet meer zout bevat dan wij zeggen (25% minder zout*), omdat deze variant witte puntjes bevat. De witte puntjes of bleekwitte korrels zijn echter geen zoutkristallen, dit zijn eiwitkristallen die tijdens de rijping ontstaan. Hierdoor krijgt kees extra gerijpt zijn volle, hartige smaak.

Wil je meer weten over de bereiding van kees? Kijk dan op onze site bij ‘Hoe maken wij kees?

En benieuwd wat Keuringsdienst van Waarde heeft uitgezocht over dierlijk en vegetarisch stremsel? Lees hiervoor onze blog over stremsel.

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd.

keesmakers gebruikt vegetarisch stremsel

Keesmakers gebruikt vegetarisch stremsel

Veel mensen denken dat alle kaas vegetarisch is. Dat is niet altijd het geval, omdat veel kaasmakers stremsel gebruiken dat uit de maag van kalfjes komt. Onlangs was er een uitzending van Keuringsdienst van Waarde over stremsel, wat zij ‘het belangrijkste ingrediënt van kaas’ noemden. Wat is stremsel precies? Waarom komt het soms wel en soms niet uit de maag van een kalf? En waarom kiest Keesmakers voor vegetarisch stremsel?

Je kunt inderdaad stellen dat stremsel heel belangrijk is voor het maken van kaas: stremsel zorgt er namelijk – samen met zuursel – voor dat je melk dik kunt maken, waardoor er wrongel ontstaat. Wrongel is dus niets anders dan gestremde, uitgelekte melk. En je krijgt mooie ronde kazen door die wrongel samen te persen in een rond vat. (lees hier meer over het maken kees).

Hoe maakt stremsel de melk dik?

Stremsel bestaat uit spijsverteringsenzymen, die voorkomen in de lebmaag van een kalf. In slachterijen (waar de Keuringsdienst van Waarde op bezoek was) wordt dit stremsel uit de magen van kalveren gehaald. De meeste kazen worden met dit stremsel bereid, maar sommige kazen – én kees – dus niet!

Marijn Frank is op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van kaas. In een slachterij? Ja, waarom zie je donderdag 20:25 uur op NPO3.

Geplaatst door Keuringsdienst van Waarde op maandag 18 september 2017

Welke soorten stremsel zijn er?

 • Dierlijk stremsel (dat dus uit de lebmaag van een kalf komt).
 • Plantaardig stremsel (gewonnen uit planten, dit is niet geschikt voor het maken van een ‘gewone’ Goudse kaas of kees).
 • Vegetarisch stremsel (micro-organismen maken enzymen die dezelfde werking hebben als dierlijk stremsel).

Keesmakers heeft er dus voor gekozen om kees met vegetarisch stremsel te maken. Dat heeft geen invloed op de smaak, en maakt kees geschikt voor vegetariërs, dat vinden wij belangrijk!

kees is een lekkere gezonde variant op kaas, die je veel voordelen biedt:

 1. kees is goed voor je cholesterol, want het bevat 50% minder verzadigd vet*
 2. kees is goed voor je bloeddruk, want het bevat 25% minder zout*
 3. kees is lactosevrij
 4. kees is geschikt voor vegetariërs, want we gebruiken vegetarisch stremsel. Lees meer over vegetarisch eten in onze blog.
 5. En misschien wel het belangrijkst: kees is niet alleen gezond, maar ook heel lekker! Kijk snel bij onze recepten en ga met kees de keuken in!

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Top 5 gezonde olien Keesmakers

Top 5 gezonde olien

‘Vervang verzadigde vetten door onverzadigde varianten’ is het advies, want dat is goed voor je cholesterol. Dus braden en wokken we meestal in vloeibare margarine en verdwijnt er vaak zonnebloemolie in een dressing. De keuze aan gezonde oliën is echter veel groter. In deze top 5 zetten we een aantal oliën op een rijtje en geven we tips hoe je ze in de keuken kunt gebruiken:

 1. Raapzaadolie
 2. De koudgeperste versie van raapzaadolie heeft een zachte, nootachtige smaak en is heel geschikt voor dipsauzen en dressings. Er is ook een bakvariant waarin je kunt bakken op hoge temperaturen.

 3. Avocado olie
 4. In avocado olie proef je – niet geheel verrassend – een vrij sterke, maar wel zeer aangename avocadosmaak. Alhoewel je wel kunt bakken in avocado olie, is deze wat duurdere olie met name geschikt om bijzondere sauzen mee te maken, denk aan een ‘homemade’ mayonaise.

 5. Lijnzaadolie
 6. Lijnzaadolie heeft een vrij typische, pittige smaak. Je hebt er niet veel van nodig om je gerecht heerlijk op smaak te brengen. Roer bijvoorbeeld ’s ochtends een klein lepeltje door je yoghurt met muesli of voeg een scheutje aan je dressing voor je salade. Lijnzaadolie is een bron van omega-3 vetzuren. Deze olie is niet geschikt om in te bakken of frituren.

 7. Walnootolie
 8. Walnootolie is eveneens een bron van omega-3 vetzuren, en de smaak van walnoten leent zich prima voor een lekkere, originele salade-dressing. Walnootolie is niet geschikt om in te bakken of frituren.

 9. Olijfolie
 10. Last, but not least… in dit rijtje mag olijfolie uiteraard niet ontbreken. De extra vierge variant (uit de eerste koude persing van olijven) is met name geschikt om een dressing, pesto of tapenade mee te maken. Verhitten is zonde, dan gaat de overheerlijke smaak grotendeels verloren (en boven een bepaalde temperatuur is verwarmen zelfs ongezond). Bakken en frituren kan wel prima in de overige soorten ‘gewone’ olijfolie.

Waarom liever niet bakken in ‘harde vetten’?

Roomboter, kokosvet en harde margarine zijn hard op kamertemperatuur (in tegenstelling tot oliën) en bevatten verzadigd vet, waar je maar heel weinig van nodig hebt. Voor je cholesterol is het goed om deze producten te vervangen door bakproducten die rijk zijn aan onverzadigd vet, zoals vloeibare bakproducten, olijf- of zonnebloemolie.

Waarom bevat kees veel onverzadigde vetten?

In kees vervangen we alle dierlijke vetten door plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en raapzaadolie. Hierdoor bevat kees 50% minder verzadigd vet*, en dat is dus goed voor je cholesterol.
* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Meer weten over behoud van een gezond cholesterol?

Wil je weten wat je zelf kunt doen om verantwoorde cholesterolwaardes te behouden? Lees dan onze blog Wat is cholesterol nou precies?

Een gezonde én lekkere tip tot slot

Maak je zelf wel eens pesto? Vervang de Parmezaanse kaas dan eens door geraspte kees. Minstens net zo lekker én gezond: kees bevat 50% minder verzadigd vet*, en dat is goed voor je cholesterol. Op onze site vind je trouwens nog veel meer lekkere recepten.
* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

eiwitrijke voeding Keesmakers

Eet ik genoeg eiwitten?

Soms zie je ze in een winkel staan: grote, indrukwekkende potten met eiwit-/proteïnepoeder. Vaak vinden ze gretig aftrek onder sporters en foodies. Twijfel jij weleens of je menu eiwitrijk genoeg is? Dat is gelukkig meestal wel het geval.

Maar eerst: wat zijn eiwitten precies? Eiwit is een belangrijke voedingsstof, net als de twee andere macronutriënten in onze voeding: vetten en koolhydraten. Eiwitrijke voeding levert je vooral energie en aminozuren.

Wat zijn aminozuren?

Je kunt de eiwitten uit je voeding als een soort kralenketting zien. Tijdens de spijsvertering wordt deze ketting losgemaakt en gaan de losse kralen – en dit zijn de aminozuren – door de darmwand heen. Eenmaal in je lijf zijn deze aminozuren bouwstenen voor allerlei soorten eiwitten.

We kennen 22 aminozuren, waarmee duizenden verschillende soorten eiwitten voor bijvoorbeeld je spier-, bot- en darmweefsels kunnen worden gebouwd. Ook enzymen, hormonen en afweercellen worden trouwens met aminozuren gemaakt. Best belangrijk dus, die eiwitten!

Waar zitten eiwitten in?

De meeste voedingsmiddelen – zowel van plantaardige als dierlijke oorsprong – bevatten eiwitten., behalve suiker, vetten en oliën. De hoeveelheid varieert enorm per voedingsmiddel: van zeer weinig (in groente en fruit) tot veel (in vlees, vis, zuivel, eieren, volkoren granen en peulvruchten).

Hoeveel eiwit hebben we dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid per dag ligt bij volwassenen rond de 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus iemand van 65 kilo lichaamsgewicht wordt aangeraden om dagelijks ongeveer 52 gram eiwitten te eten.

Je lichaam kan geen eiwitten opslaan als reservevoorraadje, vandaar dat je dagelijks eiwitten op je menu moet zetten. In het Hollandse voedingspatroon komen echter veel eiwitrijke levensmiddelen voor, vandaar dat we hier eerder te veel dan te weinig eiwitten eten.

Om je een idee te geven: een portie kipfilet van 100 gram 30 gram, een schaaltje halfvolle kwark 17 gram en een volkoren boterham met kees extra gerijpt 10 gram eiwit. Dat is 57 gram eiwit. Dan is iemand van 65 kilo dus al over de aanbevolen hoeveelheid heen…

Voor vegetariërs, veganisten, zwangeren, mensen die ziek zijn en topsporters gelden overigens iets ruimere aanbevolen hoeveelheden (zie het Voedingscentrum voor de richtlijnen).

Eiwitpoeder als aanvulling

Mensen die veel bewegen hebben vaak wat meer honger, waardoor ze meer eten en vanzelf wat meer eiwitten binnenkrijgen. Daarnaast zouden zij eiwitpoeder kunnen gebruiken als aanvulling.

Ben je nieuwsgierig of jouw eetpatroon eiwitrijk genoeg is? Vul dan eens twee weken lang de Eetmeter in van het Voedingscentrum, dan krijg je snel inzicht en ben je waarschijnlijk verrast hoe eiwitrijk veel voedingsmiddelen zijn!

Hoe behoud je een verantwoord cholesterolgehalte? Keesemakers

Cholesterol & voeding

Wil jij op je cholesterol letten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een menu met meer onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten. Verder kun je het beste voorzichtig zijn met de inname van cholesterolrijke producten.

Met de tips in deze blog kies je voor cholesterolvriendelijke voedingsmiddelen die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

Kies voor voeding die rijk is aan onverzadigde vetten

 • Onverzadigde vetten vind je vooral in plantaardige producten, zoals noten, zaden, avocado en (olijf)olie. Verder kun je ook kiezen voor vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes en makreel) en – uiteraard! – kees.
 • Gebruik op de boterham vooral zachte margarine en bak in vloeibare bak- en braadproducten, in plaats van harde vetten, zoals roomboter, kokosolie en harde margarine.

Ben matig met voeding met veel verzadigde vetten

 • Vervang bijvoorbeeld volle zuivelproducten met veel verzadigd vet door magere of halfvolle varianten.
 • Laat klant- en klare producten, zoals koekjes, gebak, chocolade chips, bewerkte vleesproducten, zoveel mogelijk staan: ook hier zitten veel verzadigde vetten in verborgen. En hiervan kun je maar beter zo min mogelijk eten.

Kijk op het etiket!

In de supermarkt kun je op het etiket zien hoeveel vet een product per 100 gram bevat. Op het etiket is bovendien een onderverdeling gemaakt in verzadigde en onverzadigde vetten.
Bekijk onderstaand filmpje van het Voedingscentrum:

Volg de Schijf van Vijf

Check regelmatig de Schijf van Vijf, hierin staan veel producten die gezond zijn, denk aan fruit, groenten, volkoren brood, haver en andere volkoren producten en peulvruchten. Vooral de vezels uit volkoren producten en fruit zijn goed voor je cholesterol.

Beperk cholesterolrijke voeding

Orgaanvlees, garnalen, en paling kun je beter niet te vaak op het menu zetten, omdat die van nature rijk zijn aan cholesterol. Ook eieren bevatten cholesterol. Vandaar dat het Voedingscentrum adviseert om maximaal twee à drie eieren per week te eten.

Vuistregel

Duizelt het je een beetje met deze adviezen? De richtlijnen voor goede voeding zijn door het Voedingscentrum in één regel samengevat, en dit is een mooie vuistregel voor de dagelijkse keuzes voor je menu:

Eet onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel

 

Tot slot: lees meer over cholesterol in onze blog Wat is nou cholesterol?

kees: zo plantaardig mogelijk

kees: zo plantaardig mogelijk

De Gezondheidsraad en Voedingscentrum bevelen ons aan om meer plantaardig te eten. Ook kees bereiden we zo plantaardig mogelijk, zónder op de smaak in te leveren. Maar hoe doet Keesmakers dat?

Allereerst: kaas komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht – of uit de koe – vallen. Het produceren van dit goudgele Hollandse zuivelproduct gaat volgens een prachtig, al eeuwenoud proces. Kort samengevat: de melk wordt (meestal) verhit, gestremd, geperst en gepekeld, en rijpt vervolgens totdat de kaas op smaak is.

En of het nu gaat om een kleine boerenkaasmakerij, of een grote fabriek (die trouwens vaak in eigendom is van vele boeren): dit bereidingsproces gaat overal op precies dezelfde wijze. Alleen is de schaal in een fabriek vanzelfsprekend wel wat anders dan op een boerderij. Bovendien is de charme van een boerenkaas dat de smaak en textuur per boer en per seizoen kunnen verschillen, terwijl het mooie aan een fabriekskaas juist is dat een constante smaak en kwaliteit kunnen worden bereikt.

Maar gaat de bereiding van kees dan niet heel anders?

Nee, we bereiden kees op precies dezelfde wijze als de meeste ‘gewone’ kaas: in een oer-Hollandse kaasfabriek in het noorden van ons land. Maar wat is dan het verschil met gewone kaas? Want dat verschil is er uiteraard wel!

 • Vervanging van melkvetten door plantaardige oliën
  Het verschil zit ‘m allereerst in de ingrediënten. Van de koemelk die we voor kees gebruiken, vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën (vooral zonnebloempit- en raapzaadolie). Dit gebeurt tijdens de melkbereiding voordat de melk – met vegetarisch stremsel! – wordt gestremd. Daarna vervolgen we het gebruikelijke kaasmaakproces.
 • 50% minder verzadigde vetten
  Zodoende bevat kees 50% minder verzadigde vetten* en dat helpt bij het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.
 • 25% minder zout
  Bovendien – en dat is een ander verschil met ‘gewone kaas’ – laten we kees wat minder lang in het pekelbad liggen. Hierdoor bevat kees ook nog eens 25% minder zout*. Ook dat levert natuurlijk gezondheidswinst op, want kees draagt zo bij aan een menu met minder zout en dat is goed voor je bloeddruk.

Lekker en gezond

Als Keesmakers hebben we een missie: we willen het verschil maken voor mensen die gezonder willen eten. Door een kleine aanpassing (vervang kaas door kees!) maken wij dit makkelijk, want kees is lekker én goed voor je cholesterol! Zo kan een kleine aanpassing in je dagelijks menu een grote winst betekenen voor je gezondheid! Tot slot: op onze site vind je ter inspiratie allerlei lekkere recepten.

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding: waarom belangrijk?

‘Rijk aan vezels’ staat er soms op een verpakking, en dat is natuurlijk bedoeld als aanbeveling. Maar wat zijn vezels en wat maakt vezelrijke voeding zo gezond? Wat betekenen ze voor je lijf, hoeveel heb je ervan nodig en uit welke bronnen kun je vezels het beste halen?

Wat zijn vezels precies?

Om deze vraag te beantwoorden, eerst iets meer over koolhydraten (ofwel suikers) in het algemeen. Je voeding bestaat namelijk uit drie macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. En natuurlijk een hele reeks gezonde micronutriënten: de vitaminen en mineralen.

Koolhydraten vind je in veel voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, brood, pasta, rijst, koekjes, gebak, vruchtensap en frisdrank. Je kunt deze koolhydraten weer onderverdelen: in verteerbaar en onverteerbaar.

Verteerbare koolhydraten worden tijdens de spijsvertering afgebroken en door de darmwand in je lijf opgenomen. Hier zijn ze een belangrijke energiebron.

Onverteerbare koolhydraten worden juist niet opgenomen in je lijf. Het gaat hier om de onverteerbare delen van met name groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Deze onverteerbare koolhydraten noemen we dus voedingsvezels.

Wat doet vezelrijke voeding?

Maar als vezels niet als energiebron dienen, wat maakt ze dan zo gezond? Nou, vezels hebben allerlei andere nuttige functies:

 • Vezels stimuleren het kauwen en de speekselproductie in je mond. Hierdoor heb je een betere start van je vertering (je maag heeft geen tanden…:-) en blijft  je gebit in een goede conditie.
 • Bovendien geven vezels volume aan je maaltijd. Hierdoor verloopt de vertering in je maag geleidelijk, voel je je langer verzadigd en grijp je minder snel na het eten naar de snoeppot.

Om de overige functies van vezels te beschrijven is het handig om vezels ook weer onder te verdelen in oplosbare en onoplosbare vezels:

 • Oplosbare vezels (denk aan pectine, gommen, inuline) zorgen voor een geleidelijke opname van voedingsstoffen door je darmwand heen, wat onder andere bijdraagt aan de stabiele bloedsuikerspiegel. Bovendien zijn oplosbare vezels voeding voor een gezonde darmflora en dragen ze bij aan een goede stoelgang.
 • Onoplosbare vezels (denk aan cellulose) dragen ook aan een goede stoelgang bij doordat ze de dikke darm stimuleren en de samenstelling van de ontlasting soepel houden.

Welke voeding is vezelrijk?

Oplosbare vezels vind je vooral in fruit, groente, peulvruchten, maïs en haver. Onoplosbare vezels vind je met name in brood, graanproducten, groenten, noten en pinda’s. In één voedingsmiddel kunnen verschillende soorten (on)oplosbare vezels zitten. Dat is prima, want het is belangrijk om een variatie aan vezels in je dagelijks menu op te nemen.

Hoeveel vezels hebben we nodig?

Het Voedingscentrum adviseert om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten, en kies dan niet voor geïsoleerde vezels, maar vul je menu met een variatie aan vezelrijke producten, zoals groente, fruit, peulvruchten (bonen, linzen en kikkererwten), noten, volkoren brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Tip: de Eetmeter

Via de Eetmeter kun je bijhouden hoe vezelrijk je voeding is, dat geeft veel inzicht!
Gelukkig laat kees zich trouwens ook goed combineren met een vezelrijk maal, denk aan een volkoren boterham met kees of een schotel met volkoren pasta en geraspte kees.

Tot slot

Als er op een verpakking staat dat een product ‘rijk is aan vezels’, dan moet er minstens 6 gram vezel per 100 gram product inzitten. Tel uit je winst!

kees ambassadeur in actie

keesambassadeur in actie

Hoe meer mensen kees kennen, hoe meer mensen wij aan een gezond cholesterolgehalte kunnen helpen! Gelukkig heeft kees veel fans die hun omgeving graag kennis laten maken met deze gezonde kaasvariant. Marja vertelt over haar ervaringen als keesambassadeur: “In de koelkast op mijn werk slonk de stapel kees verpakkingen kees gerijpt snel. Iedereen vond het lekker!”

kees is smaakvol én gezond, dat vind ik belangrijk. Ik sta helemaal achter dit gezonde alternatief voor kaas. En kees kan nog wel wat bekendheid gebruiken, merk ik. Tegelijkertijd merk ik dat veel mensen nieuwsgierig zijn.”

Hoe heb je mensen kennis laten maken met kees?

“In eerste instantie heb ik kees bij vriendinnen geïntroduceerd en erbij verteld waarom ik kees bij hen aanbeveel. Verder heb ik kees uitgedeeld aan collega’s. Dat was leuk werk, want ik heb zelf ansichtkaarten gemaakt met uitgeknipt beeldmateriaal. Op de kaarten stond meer uitleg over de gezonde eigenschappen van kees, en dat mensen een verpakking in de koelkast konden vinden.”

“De ansichtkaarten heb ik op het bureau van medewerkers gelegd en op het aanrecht bij het koffiezetapparaat. En ik heb een speciale vakantiekaart op het prikbord opgehangen, dat viel ook echt op!” (zie voor de ansichtkaarten de foto’s bij dit artikel).

“Ik vind het leuk om erover na te denken hoe ik mensen kennis kan laten maken met kees. Dat doet een beroep op mijn creativiteit. Verder ben ik een ‘kletser’ en voer ik graag gesprekken met mensen, ook over kees.”

Wat voor reacties krijg je?

“Ik heb hele leuke reacties ontvangen. Frappant was dat veel mensen hadden verwacht dat het niet lekker zou zijn, omdat het een gezonde kaasvariant betreft met minder zout, die ook nog eens goed voor je cholesterol is. Maar de snel slinkende stapel in de koelkast zegt genoeg: iedereen vond kees lekker!”

Wat is het leukste aan het ambassadeurschap?

“De creatieve uitdaging – zoals het maken van de ansichtkaarten – om mensen kennis te laten maken met kees en de positieve reacties die ik krijg. Zoals gezegd, klets ik graag. En door mijn ambassadeursschap praat ik nu met veel mensen, niet alleen op mijn werk, maar ook in de supermarkt. Dat zijn voor mij toch de krenten uit de pap!”

wat is umami?

Wat is umami?

Zoet, zuur, zout, bitter en… umami. Ja, umami is de vijfde, maar toch wat onbekendere smaak op ons smaakpalet. We hebben er niet eens een goed Nederlands woord voor, vandaar dat we nog altijd het uit Japan afkomstige ‘umami’ gebruiken.

Heerlijk hartig

Het Nederlandse woord ‘hartig’ komt het meeste in de buurt om het woord umami te vertalen, maar dan gaat het niet om een gewone, alledaagse hartige smaak: het gaat om een rijke, intense smaak zonder overheersend of zout te zijn. Qua smaakherkenning is umami bovendien veel subtieler dan bijvoorbeeld de andere vier smaken.

Best lastig te omschrijven en te proeven dus, maar misschien gaat je wat dagen bij het noemen van deze bekende voedingsmiddelen die hét – de umami-smaak – hebben: zeegroenten, rundvlees, vette vis, bouillon, zongedroogde tomaten, ansjovis en… oude kaas, denk aan Parmazaanse kaas, een oude Goudse of kees extra gerijpt.

Aminozuur versterkt smaak

Het voert wat ver om het hier in detail uit te leggen, maar kort samengevat kun je stellen dat glutaminezuur verantwoordelijk is voor de umami-smaakbeleving. Dit aminozuur komt op verschillende manieren vrij en versterkt dan die heerlijke hartige umamismaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de bereiding van rundvlees en vette vis, het trekken van bouillon, het rijpen van tomaten en kaas en bij allerlei andere fermentaties, zoals bij het maken van kimchi.

Hoe is umami ontdekt?

De Japanse professor Ikeda ontdekte in 1908 dat het aminozuur glutaminezuur verantwoordelijk was voor de smaakversterkende eigenschappen van een veel gebruikt bruinwier. En hij was degeen die de smaak umami introduceerde.

Breng je gerechten op umamismaak

Tot slot enkele tips om je gerechten op natuurlijke wijze op umamismaak te brengen:
• Bak twee ansjovisjes mee met je knoflook en ui (een heerlijke basis voor een tomaten- of gehaktsaus).
• Neem de tijd en trek een heerlijke runderbouillon.
• Doe wat zongedroogde tomaatjes in je salade.
• Grill een stukje zalm en serveer met roergebakte zeekraal.
• Voeg wat geraspte kees extra gerijpt toe aan je (pasta)gerecht.

kees gerijpt nu nog voller en romiger van smaak

kees gerijpt nu nog romiger en voller van smaak

Goed nieuws: sinds kort ligt onze vernieuwde kees gerijpt in de winkel, duidelijk herkenbaar aan een gouden sticker op de lichtblauwe verpakking. Keesmaker Marc van Wanroij heeft kees inmiddels ruim tien jaar geleden ontwikkeld, maar blijft bezig met vernieuwing van de smaak en textuur. In deze blog beantwoordt hij een aantal vragen over de vernieuwde kees gerijpt.

Waarom is kees gerijpt vernieuwd?

“Onze productontwikkeling staat nooit stil, we zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om onze varianten nog lekkerder en beter van textuur de te maken. Van onze trouwe fans hoorden we dat ze graag wilden dat de gerijpte variant nog romiger en zachter zou worden, maar wel de ‘belegen’ smaak zou behouden. En dat is nu gelukt!”

Wat is er veranderd in het productieproces van kees gerijpt?

“De afgelopen jaren hebben we vele proeven gedaan om de productie-instellingen te verbeteren. Dat is natuurlijk een langdurig proces, omdat je steeds een aantal maanden moet wachten voordat kees is gerijpt. Verder hebben we net wat meer plantaardige oliën toegevoegd, waardoor de smaak nog romiger en zachter is geworden.”

Is kees gerijpt nog steeds gezond?

“Ja zeker! kees blijft uiteraard een gezonde kaasvariant. We voegen inderdaad iets meer plantaardige oliën toe, waardoor kees nu een 48+, in plaats van 45+ heeft. Maar het gaat dus om een kleine toevoeging van plantaardige, onverzadigde oliën, en die zijn goed voor je cholesterol. En die kleine toevoeging draagt dus enorm bij aan de smaakbeleving van kees.”

Hoe zit het met de smaak van andere varianten van kees?

kees komijn en kees tuinkruiden hebben we meegenomen in deze productvernieuwing, en hebben dus ook al deze zachte en romige smaak. De meeste fans van kees zijn al tevreden met de pittige smaak van onze kees extra gerijpt, maar toch hebben we zelf het gevoel dat hier nog ruimte voor verbetering is. Dus de verwachting is dat ook die variant aan het einde van het jaar nog lekkerder is geworden!”

Vanaf wanneer en waar kunnen mensen kennismaken met de vernieuwde kees gerijpt?

“Vanaf deze maand is de vernieuwde kees gerijpt beschikbaar in de supermarkten en kaaswinkels. Het is dezelfde verpakking als je gewend bent, maar wel herkenbaar aan de gouden sticker ‘Verbeterde smaak, zacht & romig’. kees is er voor iedereen die let op zijn of haar gezondheid en met een kleine verandering een gezonde keuze makkelijk wil maken.”

Top 10 gezonde apps

Top tien apps voor je gezondheid

Onze smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken, en doet inmiddels dienst als telefoon, agenda, wekker, horloge, routeplanner, etc, etc. Bovendien kun je via vele gezondheid apps bijhouden op je mobiel of je voldoende beweegt, gezond eet en diep genoeg slaapt…

Welke app’s zijn volgens Keesmakers onontbeerlijk voor een gezond leven? We hebben deze top tien gezondheid apps voor je samengesteld en zijn benieuwd of je ze al kent en gebruikt. Laat het ons weten!

1. Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum

EETmeter appVia deze app krijg je persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op je leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Krijg jij alle voedingsstoffen binnen? En niet te veel calorieën? Ontdek het met deze app!

 

2. Selfcare app

selfcare appCheck je gezondheid via de Selfcare app en een hiermee verbonden online platform waar alle medische data (zoals hoogte van je bloeddruk en cholesterol) en lifestyle gegevens worden geïntegreerd. Zo houd je zelf meer de regie over je eigen gezondheid.

 

3. iCare monitor

Icare appEen andere optie om je gezondheid te checken: deze gezondheid app meet onder andere je bloeddruk, hartslag, gezichts- en gehoorvermogen.

 

4. Water Drink Reminder

Water Drink ReminderHet is een van de belangrijkste adviezen: drink voldoende water op een dag. Installeer deze app en je hebt meteen een goede reminder om dat ook daadwerkelijk te doen!

 

5. F-lux app

F-Lux appSlaap beter in doordat deze app automatisch ‘s avonds het blauwe licht van je mobiele telefoon aanpast, waardoor de melatonine-aanmaak niet wordt geremd (en dit hormoon heb je nodig om in slaap te vallen). Al is het beste natuurlijk om ’s avonds niet meer op je mobiel te kijken!

 

6. Slim koken app

Slim koken appDeze app, ook van het Voedingscentrum, helpt je om minder voedsel te verspillen en dat is natuurlijk beter voor het milieu én je eigen portemonnee. Je vindt er koop-, kook- en bewaartips en recepten op maat, bijvoorbeeld voor mensen die koemelk-, ei- of glutenvrij willen eten.

 

7. Runtastic hardloop-app

Runtastic appBewegen is gezond! Met deze gezondheid app registreer je niet alleen al je hardloop-, jog-, wandel-, fiets-, en andere fitnessactiviteiten, maar ontdek je bovendien ook nieuwe routes en bereik je makkelijker de doelen die jezelf stelt.

 

8. Hartslagmeter

hartslagmeter appEen nauwkeurige app voor je smartphone om je hartslag te meten, zonder dat je nog andere snoertjes, bandjes etc nodig hebt. Handig voor het optimaliseren van je training en het bijhouden van de voortgang.

 

9. Calm

Calm appMeditatie en mindfullness zijn helemaal van nu. De Calm app maakt meditatie eenvoudig en helpt je om onrust te verminderen, beter te slapen en je gelukkiger te voelen.

 

10. Exsmokers iCoach

exsmokers iCoach appStoppen met roken valt niet mee, maar deze app belooft je er stap voor stap vanaf te helpen.

keesmakers in actie voor de nierstichting

Keesmakers in actie voor Nierstichting

De Nierstichting is enthousiast over kees als variant op kaas met minder zout, en laat daarom nu zoveel mogelijk mensen kennis maken met kees via een kortingsactie bij Albert Heijn. 

En het mooie is: jij ontvangt korting én steunt ook nog eens de Nierstichting, want Keesmakers doneert voor elke ingeleverde kortingscoupon 15 eurocent aan de Nierstichting!

Deze actie loopt bij de grotere Albert Heijn-winkels vanaf maandag 12 juni tot en met zondag 25 juni 2017. De actievoorwaarden vind je op de kortingscoupon die je onderaan dit artikel kunt downloaden.

Tips om minder zout te eten

Minder zout eten is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpt de Nierstichting met inspirerende recepten en tips om de hoeveelheid zout in je menu te verminderen.

Ook Keesmakers draagt een steentje bij: want in kaas zit helaas veel ‘verborgen’ zout, waardoor je al snel (te) veel zout binnenkrijgt, terwijl kees ruim 25% minder zout bevat dan traditionele 48+ kaas.
Benieuwd naar onze tips om minder zout te eten? Die kun je vinden in onze eerder gepubliceerde blog: kees met minder zout… een goed idee!

Download de coupon en steun ook de Nierstichting!!

Wil je weten bij welke Albert Heijns je terecht kunt? Kijk dan op onze pagina ‘waar te koop?’ voor een overzicht van alle Albert Heijns die bij jou in de buurt kees verkopen.

Roomboter of margarine

Beste keus: roomboter of margarine?

We zijn het zo gewend in Nederland (en het is ook heel lekker!): een boterham met kaas en daartussen een dun laagje smeuïge roomboter of margarine. Maar wat is het verschil tussen die twee? En waar kun je dan het beste voor kiezen: roomboter of margarine?

Wat is roomboter?

Roomboter is een smeerbaar vet, dat grotendeels gemaakt wordt met afgeroomd melkvet (= room), en een beetje water. Roomboter bevat de vitamines A, D en E, maar staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er veel verzadigd vet in zit. Het vetgehalte van roomboter is tussen de 80 en 90%, waarvan het merendeel verzadigd is. En het advies is om producten met verzadigd vet te vervangen door producten met onverzadigd vet.

Is er een alternatief voor roomboter?

Ja, dat is er zeker! Een goed alternatief voor roomboter is zachte margarine in een kuipje. Hierin zitten juist wel de gezonde onverzadigde vetten. En verder bevat margarine ook de vitamines A, D en E.

Overigens: alle vetten die op kamertemperatuur hard zijn, bevatten veel verzadigd vet, dus harde margarine in een pakje is geen goed alternatief voor roomboter (en smaakt wellicht ook niet zo lekker op een boterham:-). Verder vind je verzadigde vetten voornamelijk in dierlijke producten, zoals in kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten.

Waar wordt margarine van gemaakt?

In tegenstelling tot roomboter dat van melk wordt gemaakt en dus een zuivelproduct is, wordt margarine gemaakt van een mengsel van plantaardige oliën, waaronder vooral zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie. En die oliën zijn allemaal rijk aan onverzadigde vetten.

Waar zitten onverzadigde vetzuren nog meer in?

Onverzadigde vetzuren kan je lichaam niet zelf maken (je noemt ze daarom essentieel). Je vindt deze onverzadigde vetzuren dus in zachte margarine, daarnaast zitten ze voornamelijk in plantaardige producten zoals bijvoorbeeld noten, avocado en (olijf)olie en je vindt ze in vette vis en kees!

Ons advies…

Ga je voor een gezonde én ook lekkere keuze? Kies dan voor een 100% volkoren boterham, besmeer die dun met margarine en doe er daarna kees op. kees bevat 50% minder verzadigd vet* en dat draagt net als het onverzadigd vet in margarine bij aan het behoud van normale cholesterolwaardes.

Op deze website vind je trouwens een aantal recepten van feestelijk belegde broodjes met kees en allerlei andere lekkere en gezonde ingrediënten!

*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

kees bij de Hartstichting

kees in kantine Hartstichting

De Sodexo-kantine van de Hartstichting, waar dagelijks zo’n tachtig personeelsleden lunchen, prijst de komende twee weken kees aan. Willem Kolstee, Senior Facilitair medewerker bij de Hartstichting, vertelt waarom: “In onze kantine leggen we bij voorkeur producten neer die de gezondere keuze zijn. En kees past daar als gezond én lekker product helemaal bij.”

Gouden kantine

De kantine van de Hartstichting streeft ernaar een gouden kantine te zijn: dat wil zeggen dat vooral gekozen wordt voor producten die vroeger het groene Vinkje voerden, en onder andere minder zout en verzadigd vet bevatten. Het Voedingscentrum heeft een deze indeling voor kantines gemaakt: van brons tot goud, de hoogste klasse in gezond aanbod.

Kolstee: “Samen met een diëtist hebben we het assortiment doorgenomen en producten aangepast. Zo bevatten onze salades tegenwoordig niet meer standaard veel mayonaise, maar kunnen mensen zelf naar behoefte mayonaise toevoegen. Soepen en vooraf klaargemaakte broodjes zijn trouwens het populairst bij ons.”

Kennismaken met kees

Om personeelsleden kennis te laten maken met kees heeft Kolstee flyers met meer informatie over kees neergelegd en bezoekers blokjes kees laten proeven. Daarna is het assortiment van andere kazen tijdelijk (voor twee weken) volledig vervangen door plakken kees gerijpt.

Kolstee: “Wij zijn net met deze test begonnen, en onze bezoekers kopen nu zonder probleem kees. Als ze willen kunnen ze natuurlijk vragen om ‘gewone’ kaas, maar dat is nog niet gebeurd. Een nieuwe productintroductie is altijd spannend, je kunt ook niet voorspellen hoe het gaat lopen. Maar kees is een lekkere, gezonde keuze waar ik helemaal achter sta. En al hebben wij nog geen reacties ontvangen, er wordt tot nu toe ook niet gemopperd, de test loopt dus goed en dat belooft wat voor de toekomst van kees in onze kantine.”

Inkoop van producten bij Sodexo

In de kantine van de Hartstichting liggen producten die de Hartstichting inkoopt bij Sodexo, waarbij de Hartstichting zelf bepaalt welke producten zij van Sodexo afneemt. Meer informatie over Sodexo

is raapzaadolie gezond?

Is raapzaadolie gezond?

kees maken we met een mengsel van plantaardige oliën, waarvan de belangrijkste zonnebloem- en raapzaadolie zijn. Zonnebloemolie is natuurlijk heel bekend, raapzaadolie wat minder. Veel mensen vragen zich dan ook af of raapzaadolie gezond is.

Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte

Keesmakers heeft ervoor gekozen om voor kees vooral zonnebloem- en raapzaadolie te gebruiken omdat beide oliën weinig verzadigd vet bevatten en rijk zijn aan onverzadigde vetten, zeker als je deze oliën vergelijkt met andere oliën:

 • Kokosolie: 90% verzadigd vet, 10% onverzadigd vet
 • Olijfolie: 15% verzadigd vet, 85% onverzadigd vet
 • Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet
 • Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet

Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol. Bovendien is in raapzaadolie de verhouding van de onverzadigde vetzuren omega-3 en omega-6 heel gunstig, waardoor kees ook een goede verhouding tussen deze twee belangrijke onverzadigde vetzuren heeft. En ook dat is belangrijk voor je gezondheid.

Milde verwarming van de oliën

Misschien ben je ook benieuwd of kees ook transvet bevat, maar dat is niet het geval. Wij gebruiken voor kees uitsluitend ongeharde oliën, die wij op een milde wijze raffineren (ongeveer 200 graden Celsius), waardoor de transvetzuurvorming verwaarloosbaar is.

Raapzaad- en koolzaadolie hetzelfde product?

Tot slot: raapzaad wordt vaak verward met koolzaad, en dat is begrijpelijk, want het zaad van beide soorten wordt in de praktijk door elkaar gebruikt voor het maken van deze olie, waardoor raapzaadolie en koolzaadolie in feite dezelfde producten zijn.
De verschillen zijn ook erg klein, zeker wat betreft hoeveelheid calorieën en soort vet. Maar het is dus wel zo dat het om twee verschillende plantjes gaat: de Latijnse naam voor raapzaad is Brassica Rapa en voor koolzaad is Brassica Napus. Als je hier meer over wilt weten dan kun je kijken op soortenbank.nl.
Raapzaadolie is trouwens ook in een fles verkrijgbaar. De koudgeperste versie is geschikt voor dipsauzen en dressings, en heeft een zachte, nootachtige smaak. En er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.

Geniet van kees met raapzaadolie

In kees vervangen we de melkvetten dus door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet en raapzaadolie is hier een belangrijk bestanddeel van. Hierdoor bevat kees 50% minder verzadigd vet en dat is goed voor je cholesterol. Voor nu: geniet vooral van de gezonde eigenschappen van kees met gezonde raapzaadolie… Bekijk onze lekkere recepten en kees smakelijk!

koolhydraten eten: (on)gezond

Koolhydraten eten: (on)gezond?

Steeds meer mensen kiezen voor koolhydraatarm eten en geven aan zich op die manier fitter te voelen. Vaak zetten deze mensen meer eiwitten en vet op hun menu. Helemaal koolhydraatloos eten is geen goed idee, want je hebt koolhydraten om verschillende redenen uiteraard wel nodig.

Nu weten we ook wel dat de ene koolhydraat de andere niet is, vergelijk bijvoorbeeld een gevulde koek met een volkoren boterham. Maar waarom is dat vezelrijke brood dan gezonder? In deze blog vertellen we voor welke koolhydraten je het beste kunt kiezen.

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Allereerst iets meer over koolhydraten, die ook wel sachariden of suikers worden genoemd. Je kunt koolhydraten indelen in verteerbare en onverteerbare koolhydraten:

  • Verteerbare koolhydraten neem je in je lichaam op en kun je gebruiken als energiebron. Je kunt de verteerbare koolhydraten onderverdelen naar ketenlengte:
   • enkelvoudige suikers/monosachariden (zoals druiven- en vruchtensuiker)
   • disachariden (waaronder ‘gewone’ tafelsuiker/sacharose)
   • polysachariden, ofwel zetmeel (wat je vooral vindt in zaden, granen, peulvruchten, knollen en wortels)

Vruchtensuiker en tafelsuiker geven trouwens niet alleen energie, maar ook een zoete smaak aan je voeding.

 • Onverteerbare koolhydraten, ofwel voedingsvezels, vormen geen energiebron, maar hebben wel veel andere nuttige functies die je darmwerking ondersteunen: ze helpen voor een gevoel van verzadiging, zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen in de dunne darm, een gezonde darmflora en een goede stoelgang.

Glucose hebben we nodig

Tijdens de vertering worden alle verteerbare koolhydraten met de hulp van enzymen afgebroken tot glucose (rechtstreeks of via een omweg in de lever). Glucose hebben we nodig om onder andere onze hersenen en spieren goed te laten functioneren.

Hou je bloedsuikerspiegel stabiel

Als we koolhydraten eten, stijgt de hoeveelheid glucose in ons bloed, ofwel: stijgt onze bloedsuikerspiegel. Kort samengevat is het voor je gezondheid belangrijk dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog en niet te laag is. Vandaar dat je lichaam allerlei hormonen heeft, waaronder insuline, om de bloedsuikerspiegel binnen die gewenste bandbreedte te houden.

Snelle en langzame suikers

Nu heb je vast weleens gehoord van snelle en langzame suikers, en dan wordt bedoeld: de snelheid waarmee de glucose in je bloed wordt opgenomen. Ook hierover is weer veel meer te vertellen dan we in deze blog kunnen doen, maar je kunt stellen dat langzame koolhydraten een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel geven dan snelle koolhydraten. En hierdoor voel je je beter en blijft je energie mooier op peil.

Waar zitten deze snelle en langzame koolhydraten in?

Snelle koolhydraten vind je vooral in wit brood, witte pasta, rijst, aardappelen, bewerkte graanproducten (zoals koekjes), snoep, frisdranken en vruchtensap. Deze koolhydraten bestaan vooral uit suikers en/of zetmeel. Mensen die koolhydraatbeperkt eten doen er verstandig aan om vooral deze koolhydraten te mijden.

Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, havermout, zilvervliesrijst, groenten, fruit en peulvruchten. Ze bestaan vooral uit zetmeel in combinatie met vezels, die de spijsvertering flink vertragen, waardoor de glucose langzamer in je bloed komt. Deze producten hebben bovendien de bonus dat er veel vitamines en mineralen in zitten.

Als mensen koolhydraatarm eten, dan is het dus belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor de langzame koolhydraten. Doordat je bloedsuikerspiegel dan minder pieken en dalen vertoont, voel je je (zoals al gezegd) beter en blijft je energie mooier op peil. En vul je koolhydraatarme menu wel aan met andere leveranciers van energie, oftewel: eet voldoende eiwitten en gezonde vetten. En denk voor die gezonde vetten vooral ook aan kees natuurlijk!

Beeld: Voedingscentrum

vegetarisch eten: trend van nu

(Af en toe) vegetarisch eten: trend van nu

Vegetariërs, veganisten, flexitariërs… Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees of vis te eten of helemaal vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Dat kan zijn omdat je dat goed vindt voor je gezondheid, dierenwelzijn hoog in het vaandel hebt staan en/of het beter vindt voor het milieu. In Nederland zegt ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch te eten. Trouwens: vegetariërs kunnen kees met een gerust hart eten, want we stremmen kees met vegetarisch stremsel.

Vegetarisch eten is voor iedereen: de verschillende mogelijkheden

 • Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar wel ei en zuivel (mensen die geen vlees, maar wel vis eten noem je pescotariërs).
 • Veganisten skippen ook ei en zuivel uit hun menu.
 • Flexitariërs kiezen ervoor om vlees en vis minstens één keer per week of vaker te laten staan.

Waar moet je op letten als je geen/weinig vlees eet?

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vegetarisch eten betekent gelukkig niet dat je deze voedingstoffen helemaal niet binnen kan krijgen. Deze voedingsstoffen kan je namelijk ook uit andere producten halen, zoals groente, graanproducten, peulvruchten, soja, noten, pitten, zuivel en eieren.

Als veganist eet je echter de laatste twee productgroepen – zuivel en eieren – niet, terwijl vitamine B12 alleen in deze producten zit. Veganisten krijgen dan ook het advies om vitamine B-12 tabletten te slikken.

Vlees & duurzaamheid

Vegetarisch eten of minder vlees eten is niet alleen goed voor je gezondheid, geeft het Voedingscentrum aan, het is ook nog eens veel beter voor ons milieu. De productie van vooral vlees leidt – in vergelijking tot de productie van plantaardige producten – tot hoge uitstoot van broeikasgassen en meer land- , energie- en zoetwatergebruik, iets waar je met (vaker) vegetarisch eten wat aan doet.

Plantaardige vleesvervangers

Gelukkig kun je heerlijk vegetarisch(er) eten: in kookboeken en online vind je talloze recepten om uit te kiezen, zie bijvoorbeeld de site van de Vegetariërsbond. En goede vleesvervangers zijn bijvoorbeeld: tempé, tofu, vegaburgers, quorn en noten, of denk eens aan de combinatie van peulvruchten en rijst.

Ook kees is vegetarisch

Als Keesmakers hebben we ervoor gekozen om kees te stremmen met vegetarisch stremsel. Als vegetariër kun je trouwens prima met kees in de keuken uit de voeten, omdat kees als de beste raspt en smelt: bereid er bijvoorbeeld een heerlijke keessoep of feestelijke keessoufflé mee.

Overigens: als Keesmakers zijn we enthousiaste flexitariërs, op onze receptenpagina vind je daarom tal van recepten met kees die met en zonder vlees of vis zijn bereid. Wij zijn er graag voor zowel de vegetarische eters als de vleesminderaars.

kees voert het Vegetarisch Keurmerk van de Vegetariërsbond.

keesproeverij: consumenten enthousiast over de smaak

Het ziet eruit als kaas… het ruikt als kaas… en het smaakt net zo lekker als kaas. Maar het is kees! kees is een variant op kaas en bevat 50% minder verzadigd vet en 25% minder zout vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd. Om te onderzoeken wat bezoekers van een supermarkt van deze gezonde variant op kaas vinden hebben wij ze kees laten proeven zonder te vertellen dat het kees was.
In onderstaand filmpje zie je het resultaat:

 

kaas met minder zout, oftewel kees… een goed idee!

Ongemerkt eten we in Nederland gemiddeld te veel zout: gemiddeld genomen een kilo te veel per jaar. Veel zout zit helaas verborgen in producten zoals kaas. Minder zout eten (zoals kaas met minder zout…) helpt je bij het behoud van een normale bloeddruk.

Hoeveel gram zout per dag is goed voor je?

Het is niet zo dat je zout helemaal moet mijden: je lichaam heeft een beetje zout nodig voor het regelen van de hoeveelheid vocht in je lijf. Maar daar is dus niet zoveel voor nodig, vandaar dat de maximaal aanbevolen hoeveelheid 6 gram zout per dag is. Helaas blijft uit cijfers dat we gemiddeld genomen meer zout eten: mannen 9,9 gram zout en vrouwen 7,5 gram per dag.

Verborgen zout…

Je kunt zelf natuurlijk minder zout op het menu zetten door bijvoorbeeld niet te kwistig met de zoutpot te strooien tijdens het koken of over je maaltijd aan tafel. Het lastige is echter dat het meeste zout ‘verborgen’ zit in bewerkte producten, waardoor we ongemerkt (te) veel zout binnenkrijgen.

…vooral in kaas

Helaas komt een groot deel van die verborgen inname van zout uit kaas: reden dus om te kiezen voor kaas met minder zout, zoals kees! kees bevat ruim 25% minder zout dan traditionele 48+ kaas. Tel uit je winst met je dagelijkse boterham kaas, euh, kees!

* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Tips voor minder zout op je menu:

 • Met stip de belangrijkste tip, maar meteen ook de tijdrovendste: ga zelf de keuken in voor je sauzen, soepen, marinades en dressings, want dan bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt.
 • Toch een pakje of zakje uit de supermarkt nodig? Kijk dan goed op de etiketten op de verpakking en kies voor varianten die minder zout bevatten.
 • Verse of gedroogde kruiden zijn gezonde smaakmakers en een prima vervanger van zout. Inspiratie nodig? Bestel de Kruidenwijzer, of kijk op www.spicewise.nu.
 • Gun jezelf trouwens de tijd om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak: gemiddeld genomen duurt een smaakverandering zo’n elf dagen!
 • Handige tool: check je zoutinname met de Zoutmeter

Wakker schudden van de industrie

Via zelfregulering zijn fabrikanten momenteel bezig om de hoeveelheid zout in hun producten te verminderen, maar dit gaat volgens de Consumentenbond veel te langzaam. Daarom wil de Consumentenbond dat zoutverlaging in bewerkte producten verplicht wordt.

Is kees een lactosevrije kaas?

Vaak krijgen we de vraag van consumenten: Ik ben lactose-intolerant, kan ik kees dan toch gewoon eten? Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, meestal wel, omdat kees een lactosevrije kaas-variant is. Maar dit korte antwoord vraagt natuurlijk om wat meer uitleg!

Wat is lactose eigenlijk precies? En waar zit het in?

Lactose heet ook wel melksuiker en komt voor in melk van zoogdieren en in melkproducten als (karne)melk, chocolademelk, geiten-, schapen- en paardenmelk en smeer-, smelt, geiten- en schapenkaas. In ‘harde’ kaas, met name de gerijpte(re) soorten, zit echter geen lactose meer. kees gerijpt en extra gerijpt zijn in geval van lactose-intolerantie dus een goede keuze!

Hoe komt het dat kees lactosevrij is?

We maken kees van magere melk en plantaardige oliën. Deze melk bevat aan het begin van het bereidingsproces nog lactose/melksuiker. Maar tijdens de rijping neemt het
lactosegehalte van kees geleidelijk af, omdat melkzuurbacteriën de lactose uit de melk omzetten in melkzuren. Zo blijft er uiteindelijk minder dan 0,01 g lactose per 100 gram kees over. Om die reden mogen wij kees een lactosevrije kaas noemen.

Wat betekent lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie betekent dat je niet goed tegen lactose kunt, en dat je spijsverteringsklachten kunt krijgen van melk(producten). Hierbij speelt het enzym lactase een rol: als je te weinig van dit enzym kan aanmaken, dan kun je lactose niet makkelijk verteren.

Een verminderde productie van lactase kan om allerlei redenen plaatsvinden. Wil je meer hierover weten? Kijk dan bij het Voedingscentrum.

Tot slot…
Wij raden iedereen met (een vermoeden van) een lactose-intolerantie aan om eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen en daarna vooral lekker te genieten van kees!

keestostibus op de gezondheidsbeurs

keestosti’s populair op Gezondheidsbeurs

Begin februari was De Nationale Gezondheidsbeurs, waar Keesmakers inmiddels al heel wat jaren aanwezig is. Dit jaar hadden we een primeur: het was de eerste keer dat we met onze foodtruck verschenen, oftewel een rijdende keuken, waarin we tosti’s kunnen bakken. En die keestosti’s gingen als warme broodjes over de toonbank van onze tostibus! Het is dan ook wel een bijzonder lekker recept…

Kennismaken met de gezonde eigenschappen van kees
Melissa van Keesmakers was aanwezig en vertelt : “De beurs was echt een succes. De foodtruck is duidelijk een blikvanger, want mensen stonden in de rij voor een keestosti.”
Terwijl mensen stonden te wachten sprak zij iedereen aan om te vragen of ze kees al kenden.

Het bleek dat het voor veel bezoekers een eerste kennismaking met kees was. Melissa: “En dan was het erg leuk om hen uit te leggen over de gezonde eigenschappen van kees: minder zout en het gebruik van plantaardige, onverzadigde vetten. Veel mensen gaven aan dat ze best minder verzadigd vet en zout zouden willen eten. En waren verrast dat dit met kees dus kan!”

Lekkere keestosti
Maar ook heel belangrijk: iedereen vond de tosti erg lekker. Het was trouwens ook niet zo maar een tosti ham/kees die we serveerden, want naast deze ingrediënten zat er ook tomaat en rucola op. Het recept staat inmiddels op onze site (en je kunt natuurlijk lekker variëren: door bijvoorbeeld de ham weg te laten, heb je een vegetarische versie).

Investeren in je gezondheid
De Gezondheidsbeurs is trouwens een prima gelegenheid om te investeren in je gezondheid: er zijn informatieve lezingen en actieve workshops, je kunt allerlei gezondheidstesten doen en er is een keur aan feelgood food te krijgen, zoals uiteraard onze keestosti. Houd er voor dus voor volgend jaar alvast rekening mee: de data zijn nog niet bekend, maar de beurs is altijd aan het begin van het nieuwe jaar.

Tot slot: je kunt natuurlijk al veel eerder beginnen met investeren in je gezondheid… kies vaker voor kees op je dagelijkse boterham en ga de keuken in met kees. Op onze site vind je ter inspiratie verrassende recepten met kees!

onverzadigde vetzuren: goed voor je cholesterol

Wat is cholesterol nou precies?

Cholesterol is een belangrijk stofje in je lijf: het is een bouwsteen voor je cellen en hormonen. Cholesterol wordt gemaakt in je lever én krijg je binnen via je voeding. Je hebt twee soorten: HDL- en LDL-cholesterol. Het is belangrijk voor je gezondheid om verantwoorde cholesterolwaardes te behouden.

Hoe doe je dat: verantwoorde cholesterolwaardes behouden?

Je kunt zelf op veel verschillende manieren bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte:

 • Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Let op je gewicht.
 • Rook niet.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Vervang verzadigde vetten door onverzadigd vetten, want dat past in een cholesterolverlagend voedingspatroon.

De laatste twee punten vragen misschien wat meer uitleg:

Hoe kan ik gezond en gevarieerd eten?

Als je het advies van de Schijf van Vijf volgt, dan weet je zeker dat je gezond en gevarieerd eet. En dat is belangrijk, want op die manier krijg je voldoende brand- en bouwstoffen binnen. En dat is misschien wel de nuttigste investering die je kunt doen om gezond en fit te blijven!

Hoe kan ik verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten?

Allereerst: verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten, zoals in kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. En in vetten die hard zijn op kamertemperatuur, zoals roomboter, kokosvet en harde margarine.

Van verzadigd vet heb je maar heel weinig nodig, van onverzadigde vetzuren des te meer. Het is goed voor je cholesterolwaarden om producten met verzadigd vet te vervangen door producten met onverzadigd vet. Onverzadigde vetten vind je voornamelijk in plantaardige producten zoals bijvoorbeeld noten, avocado en (olijf)olie, maar ook in vette vis en kees!

Dit plaatje laat in één oogopslag zien welke voedingsmiddelen veel onverzadigde (groen) en verzadigde (rood) vetten bevatten. Lastig om te onthouden? Print deze afbeelding dan uit en plak ‘m op je koelkast!

Waarom bevat kees veel onverzadigde vetten?

In kees vervangen we alle dierlijke vetten door plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en raapzaadolie. Hierdoor bevat kees 50% minder verzadigd vet*, en dat is dus goed voor je cholesterol. Lees meer over kaas en vet.

* vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

KAG – nr. 3093-0913-1985